Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

ciaża po 30stce

Polecane posty

Gość gość

Dopała mnie już trzydziestką niestety. Życie poukładane mieszkanie bez kredytu, praca na stałe zarobki wystarczające na normalne godne życie bez szczypania się co miesiąc, mąż , śliczna zdrowa 4 letnia córeczka i tak mnie ostatnio naszło ze chyba czas pomysleć o drugim dziecku zeby corka gdy nas zabraknie nie zostala zupelnie sama... Boje się jednak ciąży po 30 z pierwsza ciąża mialam bardzo duzo problemow, cukrzyca ciazowa, malowodzie, zagrożenie przedwczesnym porodem na poczatku 6 miesiąca wiec teraz gdy jestem starsza juz lepiej raczej nie bedzie ...czy są tu jakies mamy ktore zdecydowały sie na ciążę w podobnym wieku jak sobie poradzilyscie z tym czy duzo komplikacji miałyście jak poród naturalny przebiegał tak samo jak za pierwszym razem czy gorzej a moze lepiej i ciążę i poród znioslyscie jak z opieka nad maluszkiem gdy drugie dziecko tez potrzebuje uwagii???

Gość gość
Pierwsza ciaza, lat 20. Poza ciezkimi objawami typu mdlosci, wymioty do 8mca ciazy i zapachy, brak apetytu, ciagle oddawanie moczu, wieeelkaa sennosc, dusznosci, i puchniecie od 8 mca ciazy, to bylo ok. Mialam sile, duzo spacerowalam. Druga ciaza, lat 34. Oprocz wszystkich objawow w/w, zagrozenie poronieniem, ciagle bole brzucha, krwawienia, duze problemy z tarczyca, musialam praktycznie lezec, zero ruchu. Ogolnie ciezko, mi latwiej bo starsze dziecko to juz sam ogarniajacy sie nastolatek a i maz normalny co obowiazkow domowych sie nie boi, obylo sie bez pomocy osob trzecich, ale gdybym miala malego brzdaca to pewnie byloby ciezko. Przemysl wszystkie za i przeciw. Zreszta, moze byc tak, ze tamta ciaza byla skomplikowana a druga wcale nie musi :).

Gość gość
Ja pierwsze dziecko urodziłam w wieku 31 lat.drugie zaś 38,5 . po drugim porodzie szybko doszłam do siebie nie odczuwam też dotkliwie braku snu czy karmienia piersią 20h/24h ale to kwestia nastawienia chyba. 30 lat to żaden wiek na drugą ciążę...

Gość gość
Kobiety teraz rodza do 45 r.zycia.Pierwszy porod 20 lat,teraz mam 29 ale nie moge zajsc,takze pewnie tez po 30...co ma byc to bedzie,to aby 9 miesiecy,a szczescie na cale zycie.

Gość gość
I porod 29l teraz mam 33 l i 23 tc. Nie liczac okrutnych mdlosci i wymiotow po dzien dzisiejszy, ciaza lepiej znoszona niz pierwsza. Nie tyje jak szalona i w I juz w 16 tc trafilam z zagrozeniem poronieniem wiec potem byl oszczedny tryb zycia. A teraz jest ok :-)

Gość gość
Pierwsza ciąża w wieku 31 lat z cukrzycą ciążowa. Druga w wieku 34 z niedoczynnościa tarczycy. Obie ciąże bez wiekszych komplikacji.

Gość gość
pierwsze dziecko w wieku 38, ciąża bez problemów

Gość gość
wiekszosc moich znajomych rodzila po 30 i to sporo (ja tez). Wszystko ok.

Gość gość
Ja jestem w drugiej już teraz po 30. Nie wiem czy obawiam się bardziej niż przy pierwszej... Jestem pozytywnej myśli.. Paa\

Gość gość
Mam 35 lat i 4 letnią córkę. Ciążę znosiłam bardzo dobrze, teraz staramy się o 2 dziecko, niestety póki co bezskutecznie. Ale nie tracimy nadziei.

Gość gość
to może spróbujcie celować typowo w owulację. Nam to pomogło. Wyznaczałam ją przy pomocy komputera cyklu, cyclotestu. Możecie też spróbować żeli ułatwiających zapłodnienie np conceive plus.

Gość gość
Pierwsza ciąża donoszona i zakończona porodem w wieku 36lat. Druga w wieku 38. Żadnych problemów zarówno w ciąży jak i podczas porodu sn. Jedynie w połogu miałam podejrzenie zatorowosci.