Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ssspanikowana

Robię zapasy na wypadek wojny. Co wziąć?

Polecane posty

Gość ssspanikowana

Uważam, że jest możliwe zagrożenie związane z III wojną światową, albo jakąś inną apokalipsą typu: kataklizm naturalny, wybuch elektrowni atomowej, epidemia (może zombie :P ) Jak się na to wszystko przygotować? Co byście uwzględniły w zapasach?

Gość gość
i tak zdechniesz

Gość gość
Tylko niezbędne przedmioty: parasolkę, szpilki, olejki zapachowe, lokówkę, wibrator i zapas baterii

Gość gość
co to sa bełty?

Gość gość
fejcebok.pl/PeTiKou

Gość gość
belty to najtańszy sikacz z biedrony

Gość ssspanikowana
Bełty to takie strzały do kuszy. Ale kuszę nie, bo trzeba mieć na nią pozwolenie :P Ja trzymam w domu łuk i 10 strzał, czasami co miesiąc ćwiczę. Uważam, że to lepsze rozwiązanie, bo każdy może sobie kupić łuk ;) Jeśli mówimy o broni to może być (bez pozwolenia): - pistolet na jakieś gumowe kule czy coś - paralizator - gaz pieprzowy - noże kuchenne czy tam patelnia - proca (oczywiście taka dawida, bo zajmuje mniej miejsca i można ją trzymać w kieszeni) - miecz, maczeta A w ostateczności walić czym się da :o nawet butelką po jabolu

Gość gość
e, kupic sobie trzeba na czarnym rynku jakiegos glocka, zapas naboi. no i nauczyc sie na strzelnicy.

Gość gość
Patelnia :D :D :D

Gość gość
- żarcie- tylko konserwy (do otwierania scyzoryk) - woda- jak usłyszycie, że coś się dzieje to natychmiast napełniajcie wiadra kranówą! Bo później ją odetną i nie będzie - prądu też nie będzie, więc świece, zapałki, latarka, baterie (albo latarka zasilana ręcznie, tylko, że robi hałas :o ) - leki- przeciwbólowe, jakieś na przeziębienie i gorączkę (jak będziecie się pałętać jesienią po lesie w bezrękawniku), plastry, bandaże itd - jakaś lekka metalowa miska (bo zastępuje kubek, talerz a nawet patelnię) i menażka

Gość ssspanikowana
Najlepiej ogarnąć w mieście wszystkie sklepy z bronią, apteki, szpitale, sklepy Może jakiś sprzęt do włamań? Wytrychy? Cholera, skąd to wszystko wytrzasnąć 😠

Gość ssspanikowana
U mnie lepiej w Sudety ;) Faktycznie, najlepiej trzymać się z dala od cywilizacji, bo ludzie= zagrożenie Poza tym w górach można znaleźć jakieś potoki (woda pitna), żarcie- jagody, można coś upolować jak się umie... Samotny survival jest zawsze lepszy od użerania się z jakąś apokalipsą ;)

Gość gość
Wódkę fajki i konserwy na zagrychę

Gość ssspanikowana
Sprzęt by się przydał. A ja gdzieś oglądałam jak odsalać wodę bez profesjonalnego sprzętu. :classic_cool: Potrzebujemy 2 misek: jednej większej, drugiej mniejszej. Jedną wkładamy w drugą i do tej większej wlewamy słoną wodę. Nakładamy na nie folię plastikową, a na jej powierzchni kładziemy spory kamień, tak, żeby ta folia była trochę wklęsła. Czekamy, aż słona woda wyparuje i się skropli do mniejszej miski. Trochę to trwa :o ale w gratisie otrzymamy sól :classic_cool:. Na przykład po to, żeby móc coś zakonserwować.

Gość gość
ta, wszystko chvj, a jak przyjdzie co do czego to.... krzyż kapliczny, wszyscy ze.sr.ani :D

Gość ssspanikowana
Planu żadnego specjalnie nie mam, poza tym survivalem, bo nie wyobrażam sobie życia w mieście, czy na wsi podczas wojny, czy innej apokalipsy- śmierć z głodu murowana (jeśli nie ma się tego szczęścia, że ktoś cię zastrzeli) Dlatego robię sobie zapasy, żeby jak coś się działo jak najszybciej spiertalać w dzicz. A w górach jest wysoko, ja jestem doświadczoną wędrowniczką górską, to może sobie poradzę ;) No właśnie- moją bolączką jest brak wody, bo mieszkam na Dolnym Śląsku i nie ma tu dużych zbiorników wodnych :o

Gość ssspanikowana
13.46 tak zdaję sobie sprawę, że wszystko może pójść nie tak, ale lepiej mieć jakiś plan ;)

Gość ssspanikowana
U mnie w okolicach nie ma żadnej rzeczki, żadnego małego jeziorka :o

Gość ssspanikowana
weź skończ spamować mi temat debilu..

Gość gość
ja bym wzięła scyzoryk :P może też radio kieszonkowe? Najlepiej iść do chinskiego zobaczyc jakie pierdoły tam sprzedają. Wiemy już, żeby nie dac się zamknąć w mieście. T Tylko skąd wziąć żarcie w dziczy?

Gość ssspanikowana
13.26 bardzo dziękuję za namiary na tą stronkę, już widzę, że mi się spodoba ;) Jak macie jeszcze jakieś linki związane z tematem to dawać

Gość gość
Ja juz od dawna chcalabym sie zapisac na surwiwal ale nie wiem gdzie :(

Gość ssspanikowana
Ustaliłam wreszcie całą listę, co ze sobą zabrać na ucieczkę :classic_cool: żywność i woda medykamenty broń sprzęt myśliwski sprzęt do gotowania scyzoryk, wytrychy radio kieszonkowe latarka, baterie, zapałki ciuchy na zmianę, coś przeciwdeszczowego koc termiczny mapa gór, miast w okolicy i kompas podpałka zestaw do szycia nasiona roślin folia (do odsalania, albo pozyskiwania wody z liści) sznur A teraz wybaczcie, idę do sklepu ;)

Gość gość
a gdzje i w co to zapakujesz?

Gość gość
Bimber i słonina.