Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ZabłądzonaLicealista

Studia,licealistka...mam problem

Polecane posty

Gość ZabłądzonaLicealista

Witajcie :) Nie jest mi do śmiechu tak na początek o tym wspomnę...wybieram się teraz do liceum i idę na profil biol-chem chociaż chemii nie umiem a matma też u mnie leży,ale myślę że nadrobiła bym ją spokojnie. Sęk w tym,że po tym profilu liczy się tylko medycyna i inżyniera medyczna i stomatologia (mój cel) na które jest bardzo ciężko się dostać zważywszy na to,że na biol-chemie jest 30 osób a na mat-fiz jedynie 8 w moich okolicach. Od zawsze kochałam historię i wos, politykę, bardzo chcę i chciałam zostać prawniczkom chociaż wiem,że nie będzie lekko nikt mi pracy nie da odrazu a ja nie będę chodzić dumna z tego,że studiuję prawo bo może być tak ,że wyląduje po tym w KFC. No ale nieistotne to jest... powiązań nie mam,ale coś by się w rodzinie znalazło gdybym była już na tych studia.Przeraża mnie to,że jest to 8 lat nauki, mój brat idzie teraz na polibude i będzie miał tylko 5. Strasznie się boję,trochę słabo uczyć się na profilu na którym jestem i na bank nigdy nie dostanę się na stomatologię, słabo później robić w aptece np za 4 tyś ( albo i mniej ) nie liczę na miliony tylko chodzi mi o to,że nawet gdybym była po tym prawie może lepiej bym wyszła niż po kierunku studiów po biol-chem. Aaaa i koleżanki idą ze mną i one mówią,że dam radę tylko one testy z przyrodniczych miały napisane lepiej niż ja, a jedna miała 0 pkt z chemi i biologi,ale mówi że jej to wisi. No i nie myślę tylko o kasie ,ale też chcę mieć kiedyś rodzinę i coś by się przydało,ehhh. Za niedługo szkoła a ja boję się,że po humanie serio nic mnie nie czeka a po biol chemie wieczne korki i pójście na biotechnologie i siedzenie za 2 tysiące z jakimiś pasztetami w labolatorium. Matmę średnio ogarniam...co robić? Ojciec mówi,żebym szła na prawo, na aplikację mnie stać,masakra. Nie myślę tylko o kasie, ale znam tylu ludzi co się cieszyło,że robią to co kochają a zarabiają grosze i teraz im to przeszkadza bo nie stać ich nawet na zabawki dla dzeci. Pomocy :(

Gość gość
chciałam zostać prawniczkom x hehe :D x x wielu Polaków marzy o zarobkach 4 tys na reke, a ty gardzisz apteką

Gość Licealistkaaa
No nie wiem czy to jest takie zabawne, nie każdy by chciał być prawnikiem, jest ich wielu i to na pewno nie z powołania. Nie gardzę apteką tylko porównuję te dwa zawody,że jednak po prawie nawet bez mega dobrych wtyk można wyciągnąć więcej niż z apteki i masz satysfakcję z tego,że robisz to co kochasz. Nie rzucam się na kasę, ale nie oszukujmy się... jest to ważne. Znam dużo osób które młodzieńcze lata przespało albo przebalowało, a dziś śmieją się,że ludzie po studiach mają więcej kasy niż oni na kasie w biedronce...no dziwne bardzo. :P Nie mówię ,że jest to zła praca ale mam jakieś ambicje i jestem zdolna i ehhh...sama już nie wiem.

Gość gość
Nie gardzę apteką tylko porównuję te dwa zawody,że jednak po prawie nawet bez mega dobrych wtyk można wyciągnąć więcej niż z apteki i masz satysfakcję z tego,że robisz to co kochasz. x x ja wiem, bez mega dobrych wtyk nawet i w urzedzie ciezko sie zalapac. a ile taki urzedas po prawie zarobi, moze w Wa-wie niezle, ale w wiekszosc***ipidow to pewnie cos kolo 3-6tys. no i korporacje, nie wiem czy tam az tak szalowo prawnikom placa.

Gość gość
wybierz jako plan C jakiegoś inżyniera, nie musi to być od razu budowlany, ale związany z Twoimi zainteresowaniami i przedmiotami zdawanymi na maturze, po studiach na pewno znajdziesz pracę http://www.polskiinzynier.pl/