Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Babcia męża się obraziła, bo nie ochrzciliśmy dziecka.

Polecane posty

Gość gość
A ciekawa jestem czy ubierasz choinkę, dekorujesz mieszkanie na święta ( czy naprawdę nic a nic, zero dekoracji ? na Święta Bożego Narodzenia czy Wielkanoc) a jak wytłumaczysz za 2lata dziecku, że u nas tego nie ma bo nie jesteśmy wierzący ? Albo jak padną inne pytania związane ze świętami ? Ciekawa jestem ile hipokryzji wyjdzie na jaw ...

Gość gość
Mojego męża babcia tez nie była zadowolona powiedziała ze nieładnie. Ale teraz mój syn ma 6 lat i mówi do mnie ze chce do kościoła chodzić .Opowiadałam mu co to chrzest i dałam wybór powiedział ze chce wiec ochrzczony zostanie tylko musze do księdza iść.

Gość gość
Ubieranie choinki to poganski zwyczaj ty katoliczko od siedmiu bolesci! Nawet Chinczycy i Arabowie ubieraja choinki bo to zwykla komercja swiateczna i nie ma nic wspolnego z religia - a ty nam bedzesz zabraniac choinki ubierac? Moze jeszcze zabronisz mi prezenty na swieta dzieciom dawac, co? Albo zabronisz mi zupy grzybowej zjesc bo nie wierze w Boga, tak?

Gość gość
gość wczoraj a o jakich świętach mówisz i czemu w nawiązaniu do tematu o chrzcie katolickim piszesz o zwyczajach pogańskich? bo chyba wiesz, że wszelkie ubieranie choinek czy malowanie jaj nie ma nic wspólnego z chrześcijaństwem, to są dużo od tej religii wcześniejsze i przez nią zagrabione, żeby ludzi łatwiej do tejże religii przekonać. Tak samo wszelkie zwyczaje kulinarne (wystarczy przejrzeć menu świąteczne kilku krajów, żeby zobaczyć, że nie ma ono żadnego pierwiastka wspólnego, po prostu to są zaadaptowane tradycyjne potrawy, w dodatku w czasie wieków się to mocno zmieniało). To raz. Dwa: my akurat żadnych choinek nie mamy, jajek nie malujemy, córka nie ma z tym najmniejszych problemów, bo poświęciliśmy czas na wytłumaczenie co i jak. Czas, którego wiele osób "wierzących" na mądre przekazywanie wiary nie poświęca, ot, po prostu lecą schematem "bo tak" a ich wiara nie ma żadnej głębszej podstawy poza "bo co ludzie powiedzą".

Gość gość
Tu autorka :( Wczoraj byliśmy u babci w odwiedzinach i niestety babcia przeszła samą siebie. Mąż powiedział, że jego noga więcej tam nie postanie :( Straszna sytuacja :( Nie lubię konfliktów.

Gość gość
Co wy się tak przejmujecie, autorko, to babcia ma problem nie wy. A co do kontaktów dziecka z babcią, chyba lepiej żeby nie miało styczności z osobą, której kryterium wartościującym ludzi jest chrzest lub jego brak :O

Gość gość
Ja się przejmuję, bo nie lubię konfliktów, zwłaszcza w rodzinie. Ale po wczoraj już wiem, że zerwiemy kontakt, bo ciężko będzie wybaczyć komuś, kto życzy tobie i twojemu dziecku "zdechnięcia w wypadku" :(

Gość gość
Serio??? Tak wam powiedziała??? Po takim tekście do mnie babę by zbierali z podłogi :O Ja jestem strasznie pamiętliwa i gdyby stara lampucera dostała raka i zdychała w boleściach to specjalnie bym do niej poszła i rzuciła podobnym tekstem :O Nie cierpię takich starych dewotek. A jak chcesz na serio jej dopiec to idź do księdza z jej parafii i powiedz jak was potraktowała - takie szmaty kościelne trzęsą się przed zdaniem księżulka więc to by było najbardziej dotkliwe. Nie przejmuj się, nie bądź smutna, lepiej że takie ludzkie goovno się z waszego życia samo usunęło!!!

To udawaj, że kwasu nie ma. Babcia ma problem, niech sama go sobie w głowie ułoży. Dla Was sytuacja jest jasna: uczciwie w takiej sytuacji jest nie chrzcić dziecka, bo byłaby to jedna wielka hipokryzja. A Wy zachowujecie się, jakby babci foch był nieistniejący.

Co do obchodzenia świąt: ani choinka ani 3/4 symboli związanej z wielkanocą nie jest pochodzenia chrześcijańskiego / katolickiego. O czym więc mowa? :>

Gość gość
12.24 - dokładnie...

Gość gość
Masz racje bo chrzest niemowlat jest nie biblijny ...W Biblii nic nie pisze o chrzcie niemowlat...Pisze kto sie ochrzci zbawiony bedzie...

Gość gość
Żal mi czytać wypowiedzi osób niewierzących i zastanawiam się w co Wy wierzycie?Jakimi wartościami się w życiu kierujecie? Myślę,że u Was myślą przewodnią jest mieć a nie być. Mieć jak najwięcej pieniędzy,wygód ,luksusow aniżeli być dobrym człowiekiem o dobrym sercu jak chce Nasz Pan.

Gość gość
Nie rozumiem jak można nie ochrzcić dziecka,nigdynie zrozumie takiego zachowania rodziców.

Gość gość
No to sama widzisz jaka to katoliczka jest wasza babcia-:) niech spada idiotka ograniczona, za kim wy tak tęsknocie ? Przecież to patologia .

Gość gość
Nie możemy udawać, że problemu nie ma, bo babcia nie strzeliła focha tylko otwarcie się z mężem wykłóca i nas obgaduje. No ale teraz już po problemie, bo wiem, że mąż się od niej odetnie po wczoraj.

Gość gość
gość wczoraj A ciekawa jestem czy ubierasz choinkę XXXXXXXXXX Choinka wywodzi się z tradycji pogańskiej nie katolickiej.

Gość gość
Można być człowiekiem o dobrym sercu, nie wierząc w gusła i można być kompletnie zepsutym katolikiem. Mało to takich, co co niedziela na mszy, a potem wszystkich obgada, a żeby głodnemu kromkę chleba podarować, to prędzej by na zawał padła?

Gość gość
gość dziś Nie rozumiem jak można nie ochrzcić dziecka,nigdynie zrozumie takiego zachowania rodziców. X Na szczęście nie każdy ma taki ciasny rozumek jak ty 🖐️

Gość gość
Ty najpierw pojmie zasady pisowni a potem potrzeby ludzi ale nie wróżę w tej dziedzinie sukcesów bo ograniczona jesteś na maksa