Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Wyniki badań tarczycy małego dziecka

Polecane posty

Gość gość

Witam, umie ktoś zinterpretować aktualne wyniki badań laboratoryjnych tarczycy mojej prawie 3 letniej córeczki: TSH 7,180 uIU/ml (normy: 0,27-4,2) FT4 18,95 pmol/l (normy: 12-22) FT3 8,92 pmol/l (normy: 3,1-6,8) Wit. D3 - 40,37 ng/ml Żelazo - 88 ug/dl W grudniu 2014 roku były następujące wyniki badań lab: TSH 5,990 uIU/ml (normy: 0,700-5,970) FT4 1,33 ng/dl (normy: 0,96-1,77) FT3 8,93 pmol/l (normy: 3,00-9,10) Wit. d3, wynik: 22,80 ng/ml (normy: 30-50). Co tym myślicie ?

Gość gość
niedoczynność tarczycy, ma jakieś objawy ?

Gość gość
Właśnie żadnych..

Gość gość
to subkliniczna niedoczynność

Gość gość
Ja bym zrobiła badania na przeciwciala tarczycowe (anty TPO) ,nie wiem czy mozliwe jest Hashimoto u tak małych dzieci..? Ale ja to mam, a też nigdy nie wygladalam na "tarczycowa", a że byłam zmęczona.. cóż.. Każdy czasem jest.

Gość gość
"Subkliniczną niedoczynność tarczycy rozpoznaje się przy podwyższonym stężeniu TSH i przy prawidłowym stężeniu fT4 i fT3 lub gdy ich stężenie jest bliskie dolnej granicy normy" Więc chyba raczej odpada, hormony ft3 i ft4 są wysokie u dziecka.

Gość gość
moje dziecko miało podobnie więc wiem o czym piszę, ft4 tutaj akurat jest w normie poza tym cytat Wysokie stężenie TSH Zazwyczaj świadczy o niedoczynności tarczycy. Jeżeli objawy pacjenta budzą wątpliwości co do rozpoznania niedoczynności tarczycy, powinniśmy oznaczyć FT4. Jeżeli nie ma wątpliwości co do rozpoznania, oznaczanie stężenia FT4 niekiedy jest pomijane, ponieważ stanowi mniej czułe badanie i w przypadku niewielkich przekroczeń TSH stężenie FT4 zazwyczaj jest w normie (subkliniczna niedoczynność). Oznaczenie FT4 w tej sytuacji służy do wykluczenia drugorzędowej nadczynności tarczycy. Oznaczenie FT3 w przypadku niedoczynności tarczycy ma mniejszą wartość – w tej chorobie jest mało czułym oznaczeniem, gdyż adaptacyjnie wzrasta obwodowa przemiana T4 w T3. W przypadku niedoczynności tarczycy stężenie FT3 często jest prawidłowe, a w niedoczynności spowodowanej niedoborem jodu może być wysokie lub podwyższone.

Gość gość
A ile Twoje dziecko ma lat ? Bierze hormony syntetyczny ? Miało jakieś objawy ? Daj znać proszę.

Gość gość
A może ma dziecko właśnie niedobór jodu, bo ft3 ma podwyższone ?

Gość gość
Normy dla dzieci są inne niż dla dorosłych a laboratoria nie wpisują dziecięcych norm. Poszukaj w necie i nie panikuj, będzie dobrze.

Gość gość
My szukaliśmy przyczyny podpuchniętych oczu u dziecka. Na początku Tsh oscylowało na granicy górnej normy dla dzieci w tym wieku czyli około 5,5 i 6. Innych objawów nie było. często objawem niedoczynności u dzieci bywa chrypka, zaparcia, późne ząbkowanie, tycie, niskorosłość, problemy emocjonalne. Subkiniczna niedoczynnośc to taka gdzie Tsh jest podwyższone a objawów właściwie brak. Jedni to leczą inni obserwują. Nie pamiętam wyników Ft3, ale tu może być też niedobór jodu. U nas jak Tsh było prawie 7 to dziecko dostało euthyrox, bierze już 3 lata. Badania z krwi co 3 miesiące i wizyty u lekarza głównie to kontrola wyników., waga i wzrost. Bo dzieci mają tendencję do niskorosłości i tycia choć moje to akurat chudzina. Musicie się skontaktować z dobrym endokrynologiem dziecięcym. Trzeba będzie zrobić Anty tpo, a potem lekarz zadecyduje. My mamy przesympatyczną panią doktor w Matce Polce. Nikt nie powie jak długo będzie trwać leczenie. Pozdrawiam i dużo zdrówka. Cieszę się jeśli mogłam pomóc.

Gość Marzalena1
Mój syn ma rok i 3 miesiące i jak na swój wiek jest niski. Wynik Ft4 wychodzi mu jak dla dziecka w wieku 0-5 dni. Przyjmuje euthyrox 25. Jednak słyszałam że hormony źle wpływają u chłopców w przyszłości na płodność. Czy ktoś wie ile w tym prawdy? Jak spytałam doktora to mi powiedziała że lepiej żeby był bezpłodny niż miał niedoczynność

Gość gosia opolskie
czy ktoś tu jeszcze zagląda ?