Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Ewak86

Pogrzeb po poronieniu

Polecane posty

Gość Ewak86

Jak wygląda kwestia pogrzebu po poronieniu? Nie wiem czy znaczenie ma to, ze poroniłam w 9 tyg.

Gość gość
Dla mnie to nie jest normalne, grzebac 9 tygodniowe zarodki, ktore nawet czlowieka nie przypominaja :/

Gość gość
Chodzi chyba o taki "teoretyczny pogrzeb". tzn idziesz i zamawiasz mszę w intencji, żeby "dusza" płodu poszła do nieba. Przecież nie chodzi o trumny, groby itd

Gość gość
Moze chodzic o pogrzeb nprmalny.Byla tu kiedys taka jedna,co poronila tez jakos 8-9 tydzien,urzadzila normalny pogrzeb,wykorzystala macierzynski,no i jeszcze kase z Zusu wyciagnela.

Gość gość
To nie jest tak, że wyciąga kasę z ZUS-u. Przecież to przysługuje kobietom po poronieniu, takie MAJĄ PRAWA (zasiłek pogrzebowy (4 000 zł), urlop macierzyński 56 dni. Ale najpierw musi określić płeć tego dziecka i dopiero o to wszystko się starać. Zresztą, jak już kobieta otrzyma tą kasą na pogrzeb, to raz, ze może faktycznie dokonać pochówku, a dwa, że te pieniądze może wydać też na badania żeby poznać przyczynę poronienia.

Gość gość
Moim zdaniem to sprawa Twojego sumienia. Według mnie to wielka tragedia, którą jednak trzeba w jakiś sposób upamiętnić... Ja również poroniłam pod koniec ciąży i rodzina pomogła zorganizować pogrzeb córeczce... Udaliśmy się do http://www.granitlux.pl/ na szczęście mieli odpowiednie podejście.

Gość gość
Ale przed organizacją pogrzebu chyba musiałas określić płec dziecka w laboratorium genetycznym?

Gość gość
Ja dopiero po 2 poronieniu zrobiłam takie badanie płci dzieciątka, wcześniej też jak poprzedniczce nikt mi nic nie powiedział, że mam jakieś prawa. Dzięki temu pochowałam dzieciątko, dostałam zasiłek pogrzebowy i częśc pieniędzy która mi została przeznaczyłam na badania po poronieniu zeby znaleźć przyczynę.

Gość gość
gość 2016.08.26 To nie jest tak, że wyciąga kasę z ZUS-u. Przecież to przysługuje kobietom po poronieniu, takie MAJĄ PRAWA (zasiłek pogrzebowy (4 000 zł), urlop macierzyński 56 dni. Ale najpierw musi określić płeć tego dziecka i dopiero o to wszystko się starać. Zresztą, jak już kobieta otrzyma tą kasą na pogrzeb, to raz, ze może faktycznie dokonać pochówku, a dwa, że te pieniądze może wydać też na badania żeby poznać przyczynę poronienia. xx dokladnie ja tez tak zrobilam, ale wyzwaly mnie ze jestem pazerna na kase. a kasy dostałam "az" 700zł i wszystko poszlo na badania. I dobrze, bo dowiedzialam sie co bylo przyczyna 2 poronien a dzis jestem mama malej kruszynki. One cie tu autorko zaraz niezle zjadą bo to zmije, ktore same poronily, ale nie wiedzialy ze im sie takie cos nalezy i ze zlosci i zazdrosci beda bluzgac!

Gość gość
A Ty na jakie badania się zdecydowałaś? Odnosnie jeszcze tego co napisalas, to zeby takiej naprawde "chorej zazdrosci" nie bylo wsrod kobiet po poronieniu lepiej szerzyc takie informacje, o prawach ktore przysluguja i skoncza sie takie dyskusje...

Gość gość
Ja w szpitalu dostałam ich ulotkę http://www.poronilam.pl/ od położnej, w której byly opisane te prawa. dzieki nim w sumie o to wszystko pozniej zabiegalam. Mam nadzieje, ze inne kobiety, ktore przezyly to co ja beda wiedziec o tym co im przyszluguje, a poza tym trafia na takich dobrych i pomocnych ludzi jak ja.

Gość gość
wam chodzi o to co wam przysluguje czy przezycie utraty zarodka,wczesnej ciazy?

Gość gość
Wlasnie dostalam okres. Nie zabezpieczalismy sie z mezem wiec jest 50-50 szans ze komorka jajowa ktora wydale razem z okresem byla zaplodniona, nie zagniezdzil sie moj aniolek. Co mam zrobic? Jak to upamietnic? Co mi przysluguje?

Gość gość
Gość 20.46 ty chyba j******a jesteś żeby w taki sposób reklamować zakład pogrzebowy :/

Gość gość
gosc z 17:40 tam na tej stronie, ktora ktos podal widzialam, ze jest wszystko opisane. gość "wam chodzi o to co wam przysluguje czy przezycie utraty zarodka,wczesnej ciazy?" - to jest powiazane jedno z drugim. niektore z nas potrzebuja skorzystac z tych praw zeby pochowac swoje dzieciatko, moc sie z nim pozegnac. nie kazdego stac na pochowek i na jakies badania po poronieniu. A dzieki temu, ze teraz sa takie prawa znacznie latwiej mozna przejsc przez to wszystko

Gość gość
Utrata zarodka i pochowek..sorry,to chore,bo kazda kilkakrotnie traci ciaze w wyniku samoistnych poronien. Chyba nie o prawa chodzi tylko prawo do urlopu,kasy.Tak to wybrzmiewa.

Gość gość
Dla Ciebie zarodek, dla innej kobiety, która pragnęła dziecka - dziecko

Gość gość
Według mnie nie ma w tym niczego dziwnego, takie pogrzeby są organizowane. Powinnaś znaleźć dobry zakład pogrzebowy. Kiedy mojej siostrze umarło dziecko, korzystała z usług http://uslugipogrzebowekrakow.pl/ , zajęli się wszystkim tak jak trzeba.