Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jak szybko wyrobić dowód osobisty? Trudna sytuacja rodzinna

Polecane posty

Gość gość

Wczoraj zadzwonił do mnie moj 18-letni brat. Płakał przez telefon ze matka go z domu wyrzuciła i on juz od dwóch dni spi po kolegach. Myslalam ze brat znowu cos odwalił i matka sie wkurzyła, ale co sie okazało? Ze po 10! Latach wrócił jej juz były mąż (ojciec mojego brata), ona go przyjęła z otwartymi ramionami no i we dwójkę postanowili "wychowac" mojego brata. Brat sie nie dał, doszło do bójki miedzy nim i jego ojcem. W czasie kiedy brat sie bił z nim z brata kieszeni wypadł portfel z dokumentami a ze jego ojciec jest silniejszy to brat uciekł. Niestety bez dokumentów. Teraz oboje twierdza ze zadnych jego dokumentów nie maja i kazali mu wypierdalac. Nawet policja nie pomogła. W tej sytuacji stwierdziłam ze bedzie lepiej jesli brat przyjedzie do mnie (nie mieszkam w Polsce). Jednak potrzebne mu dokumenty, wyrobione jak najszybciej ponieważ brat nie ma gdzie spac. Jakies pomysły jak zalatwic dowód czy paszport w mniej wiecej tydzien?

Gość gość
Niech zgłosi kradzież dokumentów.

Gość gość
Zgłosił na policje jednak policja z tym nic nie zrobiła, bo stwierdzili po rozmowie z matka i ojczymem ze to brat zawinił bo pierwszy sie rzucił do bicia. Co nie jest prawda bo to jego ojciec chciał go pierwszy uderzyć i fakt ze to moj brat mu dał po gębie pierwszy, ale tylko dlatego ze uniknął uderzenia.

Gość gość
No i oczywiście oboje twierdza ze nie maja żadnego portfela, wiec nic nie moga oddac.

Niezależnie od tego, kto zawinił, czy też nie, zaginięcie / kradzież dokumentów miała miejsce. I z czymś takim idzie się załatwiać nowy dowód.

Gość gość
Bez względu na sytuację w domu- zgłasza jeśli nie kradzież, to zaginięcie i musi mieć potwierdzenie, z tym w ręce idzie wyrabiać nowy dowód. Policja nie jest w tej sytuacji od dochodzenia kto ma portfel i co się z dokumentami stało- skoro brat zgłasza że je stracił, to muszą to zgłoszenie przyjąć. W tydzień raczej nigdzie nie wyrobią, chociaż czasami idzie dość szybko, najwyżej wyślij bratu pieniądze na wynajęcie sobie miejsca gdzieś na miesiąc, jeśli nie macie żadnej rodziny ani przyjaciół w Polsce.

Gość gość
Tyle, ze kradziezy czy zaginięcia dokumentow nie zgłasza sie na policji tylko w urzedzie miasta lub gminy

Gość gość
W czym tu problem? Idziesz do urzędu miasta wypełniasz wniosek, zaznaczasz w nim, że stary został zgubiony i tyle... Potem dostajesz potwierdzenie złożenia wniosku i tym posługujesz się przed te 2tygodnie następne(tyle ja czekałam na nowy dowód). Mój mąż sam ze 2lata temu zgubił cały portfel z dokumentami w autobusie.

Gość gość
dowód osobisty to teraz kwestia kilku dni, naprawdę! urząd wysyła wniosek mejlem do Warszawy, a stamtąd dowody są nawet w przeciągu kilku dni wysyłane. U mnie w czwartek składałam wnisek we wtorek dowód był do odbioru

Gość gość
Ale trzeba zgłosić na policji zgubienie bądź kradzież dokumentów, bo za chwilę okaże się że "wziął" duży kredyt na ten dowód :( Wiec lepiej mieć kwit, kiedy zgłosiło się zniknięcie dokumentów

Gość gość
Idzie sie do urzedu miasta lub gminy, a nie na policje. tam wprowadzają do systemu informacje o utracie dowodu i automatycznie jest unieważniony. Wiec nie wprowadzaj w blad.

Gość gość
No ja na przyklad zrobilem tak, ze kupilem sobie dowod kolekcjonerski z clubcard com pl i uzywam do dzis dzien bo jest super jakosci :D

Gość gość
Historyjka. Pato.

Gość gość
ja bym proponowala zdecydowanie kupic na fastidcard com. widzialem super oferty, znajoma kupowala i mowila ze extra sprawa. kolekcjonerki oczywiscie ! :)