Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

kiedy do przedszkola?

Polecane posty

Gość gość

Witam. Mam córkę 3 letnia i dylemat co zrobic z przedszkolem ponieważ nie wiem czy chce aby juz w tym wieku musiała wcześnie wstawać do przedszkola. Pracuje w małym sklepie a do przedszkola mam w innym kierunku do tego za późno dowiedziałam sie o zapisach. Wiec dostala sie tylko do takiego bezpłatnego na wsi gdzie warunki sa bardzo kiepskie. Mysle ciągle nad tym zeby ten rok odpuścić i dopiero jako 4 latke tylko czy nie zrobię jej krzywdy czy nie będzie gorsza i gorzej traktowana wtedy. Co o tym myślicie? Córeczka dobrze sie rozwija staram się ja uczyć poprzez zabawy często tez jeździmy na różne sale zabaw gdzie ma kontakt z innymi dziecmi.

Gość gość
Ja jestem ogromną zwolenniczką przedszkola. Swoje dziecko puściłam w wieku 2,5 i super oceniam, dziecko na prawdę lepiej się rozwija. Rób jak uważasz, ale dziecko dobrze funkcjonuje w stałym rytmie, wśród rówieśników i ma zajęcia na poziomie swojego rozwoju... Nie wiem o co chodzi z budzeniem? Ja swoją córkę prowadzam na śniadanie-na 8:30 kiedy mam możliwość, są rodzice którzy zawsze tak przyprowadzają.

Gość gość
Ale czy dając ja na wies gdzie wszystko jest stare i poniszczone a dzieci nie maja opieki odpowiedniej i często nawet chore chodzą . A nawet jak dam ja teraz na wiosce to za rok do miasta też chyba nie jest dobre tak jej mieszać. Na prywatne mnie nie stać ciężko bedzie na te publiczne . Teraz chodzi od 1.5 roku do niani dużo nie place bo często jest tylko po 3 godz. Mam ja na miejscu gdzie mieszkam i pracuje . Nawet jak pójdzie do przedszkola to i tak idąc na druga zmianę będę musiała ja dac do niani wiec co rano przedszkole potem niania wiec będę ja widywać tylko kiedy będę zawozić i odbierac wiec czy to dobre dla dziecka w wieku 3 lat ?

Gość gość
Ja bym odpuściła ten rok. Bez przesady nie będzie niewiadomo jak opóźniona... Widuje różne dzieci i nie sposób poznać, które chodzi a które nie chodzi do przedszkola.

Gość gość
W ogóle. Przedszkole to przechowalnia. Niech ma dziecko trochę luzu, pójdzie do zerówki to będzie ok

Gość gość
Ja jestem za przedszkolem, ale nic na siłę, szczególnie dla 3-latka...tzn. jeszcze zależy, czy twoje dziecko ma już skończone 3 lata, a może 3,5? bo szczegolnie jak 3,5, to już może mieć dużą potrzebę przebywanie wśród dzieci... Uważam że jeśli jest możliwość warto choć na trochę dziecko posłać...ale uważam też że to nie może być na zasadzie że gdziekolwiek aby poszło, szczególnie jak ma się możliwość opiekunki... Spokojnie, sporo dzieci zaczyna przedszkole od 4 roku życia i jakoś dają radę bez problemu ;)...tylko postaraj się zapewnić córce towarzystwo dzieci, najlepiej jakieś zajęcia, bo sala zabaw to nie to samo.

Gość gość
20:10 jak najbardziej popieram.

Gość gość
Jak dla mnie 3 lata to spokojnie odpuścić można. Jeszcze zdąży się nachodzic do szkół przedszkoli itp.

Gość gość
Dziękuję za odpowiedzi troche mnie to uspokoilo poczekam jeszcze ten rok i będę starala sie aby w tym czasie miała kontakt z innymi dziecmi.

Gość gość
My chcemy posłać do przedszkola 3-latkę, ale mamy mega problem bo mała nie śpi popołudniu, a w każdym przedszkolu w okolicy leżakowanie obowiązkowe i to dwugodzinne... :/ Także chyba jeszcze rok odpuścimy..

Gość gość
Jeśli przedszkole dla maluszka to najlepiej prywatne. Nie będzie tanio, ale przynajmniej mała grupa dzieci, indywidualne podejście i kontrola zachowań. Takie przedszkole publiczne z grupą 30 osób to dla maluszka dżungla. My szybko wypisaliśmy z przedszkola- po miesiącu. Mały tak się stawiał że odpuściliśmy i zapisaliśmy do prywatnego na kilka godzin dziennie, po jakimś czasie sam chciał zostawać dłużej. I leżakowanie nie było obowiązkowe :)

Gość gość
W tych na wioskach to jest tylko od 8-13 sniadania trzeba dawać swoje a obiady doplaca a tak jest darmowe i tez Malo dzieci ok 10-15. To jest plus ale za to warunki okropne toalety razem z podstawowka a na przerwach starsze dzieci nawet przychodzą tam do maluchów. Myślałam żeby ja tylko czasem tam dać zeby pobawila sie z dziecmi i juz przyzwyczajala sie na początek w malej grupie ale po wizycie tam i zobaczeniu jak to wygląda to jestem w szoku ze cos takiego w tych czasach moze być. Dzieci pozostawione same sobie , do toalety idą z wozna lub z dzieckiem ze starszej klasy bo jest tylko jedena opiekunka. Tez myślałam nad prywatnym bo tez dluzej otwarte i wiele dobrych opinii slysze ale mam rok aby to dobrze przemyśleć.

Gość gość
Mój syn poszedł do przedszkola mając 13 miesięcy, teraz jestem z drugim dzieckiem w ciazy i tez w tym wieku pójdzie do przedszkola.

Gość gość
oj nie ma zasady i z tymi prywatnymi przedszkolami, tak samo jak państwowymi, to wszystko zależy...

Gość gość
Nie jest to możliwe zeby była jedna nauczycielka i żadnej pomocy w grupie 3 latków. Musi byc ktos, kto pomaga przy tych rozwrzeszczanych trzylatach. Swoja droga po uj zapisywałas dzieciaka jak widziałaś jak tak wyglada? Zwolnij miejsce komus innemu, przynajmniej ktos skorzysta...

Gość gość
Tam nie ma chętnych namówili mnie sami ze w kazdej chwili mogę zrezygnować wiec nikomu nie zajmuje miejsca . Sami prosza zeby zapisywać bo nikt nie chce tam dawać dziecka . Chodzą tam tylko dzieci z tej samej wioski i z rodzin wielodzietnych gdzie kobieta siedzi i tak w domu. Jak bylam oglądać to w grupie 3-4 latków bylo tylko 6 dzieci wiec dlatego jest tylko jedna Pani.