Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Trzy miesięczne dziecko próbuje siadać

Polecane posty

Gość gość

Witam. Mój synek na początku września skończy trzy miesiące. Ogólnie jest silny. Mając miesiąc zaczął przewracać się z brzucha na plecy i z pleców na brzuch. Chodziłam z tym do lekarza. Stwierdził że małemu nic nie dolega,że po prostu jest silny i tak ma być. Od wczoraj zaczął podnosić sie takjakby do siadania. Zauważyłam to jak leżał w bujaczku. Po prostu wychylał główkę i plecki do przodu.

Gość gość
Normlane zachowanie 3 miesiecznego dziecka.

Gość gość
To dobrze. Troche sie przestraszyłam. To moje pierwsze dziecko i nie wiem jeszcze co i jak :)

Gość gość
Dzieci w tym wieku tak robią. Mój też tak zaczął robić po skińczeniu 3 miesięcy. Jednak takie podnoszenie nie ma nic wspólnego z siadaniem i siedzeniem, bo na to kręgosłup dziecka nie jest na to gotowy. Mój syn np. podnosił się tak jak miał 3 miesiące, jak miał pięć to już w gondoli nie bardzo chciał leżeć bo łapał się z boku i się dźwigał, ale siedział pewnie i prosto jak miał niecałe 7 mcy. to mega ważne, żeby plecy nie były okrągłe tylko proste. Mój syn siedział sam owszem jak miał 6 mcy, ale miał okrągłe plecy, ato znak, że jeszcze nie można sadzać.

Gość gość
Dziecko nie siada w taki sposób. Uczy się siadać bokiem. Takie zachowanie to normalne zachowanie i nie ma nic wspólnego z siadaniem.

Gość gość
Dziękuje za odpowiedź :) będę obserwowała jak to u nas będzie z pleckami

Gość gość
Tak robią dzieci długo trzymane w pozycji półsiedzącej (bujaczki, foteliki samochodowe itp.). Dużo lepiej jest dla kręgosłupa i mięśni dziecka, gdy spędza ono czas na leżąco na macie.

Gość gość
Dokładnie. Autorko twoje dziecko nie siada tylko ćwiczy skoliozę! Takie maleństwo powinno jak najwiecej czasu spędzać na podłodze bez żadnych poduszek, bujaczkow, chustowania... Bujaczki i foteliki max 4 razy na dobę po ok 5 min, chusta i fotelik sam. tylko na wyjścia z domu!