Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Pierwsze ruchy dziecka a termin porodu

Polecane posty

Gość gość

Dziewczyny w pierwszej ciąży w szpitalu pytali mnie przy rejestracji o datę kiedy poczułam pierwsze ruchy dziecka. Niestety nie pamiętałam, ale wiedziałam, że jakoś około 22 tyg. Nie wiedziałam, że to takie istotne, ale lekarz powiedział mi, że podobno jest zasada, że do daty gdy się poczuło pierwsze ruchy dolicza się 20 tygodni i wychodzi realny termin porodu.. W pierwszej ciąży miałam poród wywoływany 10 dni po terminie więc by się zgadzało. Teraz w drugiej ciąży wyczułam takie prawdziwe mocne ruchy w 19 tygodniu. Może tym razem będzie w terminie. Jak było u Was?

Gość gość
U mnie chyba się nie zgadza. Ruchy poczułam w 22tc a urodziłam dokładnie w dniu terminu z om.

Gość gość
bzdura:O co to za lekarz co takie idiotyzmy wygaduje?

Gość gość
W szpitalu tak mi powiedzieli jak byłam na porodówce. Moją kumpelę też pytali o datę pierwszych ruchów.

Gość gość
Bzdura. Pytają o to, ale to żaden wyznacznik porodu. W każdej ciąży odczuwa się ruchy inaczej. Do tego jak masz np. łożysko z przodu to możesz o wiele później czuć ruchy, zwłaszcza w 1 ciąży.

Gość gość
Też pierwszy raz słyszę. W kolejnej ciąży pierwsze, delikatne- ale wyraźne ruchy można czuć ok. 16 tc, z kolei kiedy łożysko jest na ścianie przedniej np. ruchy się czuje później. Nie wiem skąd takie teorie, bo jedno nic do drugiego nie ma. Najbardziej wiarygodny jest termin z usg, zwłaszcza jeśli się pokrywa z terminem ostatniej miesiączki.