Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Aleksandra 24

Czy można w Polsce pobierać maciezynskie z uk

Polecane posty

Gość Aleksandra 24

Witam mam ogromny dylemat ponieważ planuje z partnerem dziecko obecnie mieszkam w Anglii jednak od jakiegoś czasu zastanawiam się czy nie wrócić do Polski. Jeżeli chodzi o maciezynskie to należą mi się po porodzie gdyż pracuje na umowe o pracę od 6 miesięcy. Jednak życie tutaj nie fascynuje mnie gdyż mieszkam ze współlokatorka a wiadomo chciałabym ułożyć sobie życie mieć męża i dziecko oraz własne mieszkanie. Tutaj w Angli ciężko jest utrzymać mieszkanie i żyć na poziomie. I tutaj moje pytanie czy jak urodze w Anglii i będę chciała wrócić do Polski czy będę mogla tam pobierać macierzyńskie czy lepiej poczekać z dzieckiem i zjechać do Polski tam zajść w ciążę i znaleźć pracę. Jakie otrzymam zasiłki tutaj a jakie w Polsce ? Z góry dziękuję za jakikolwiek informacje :)

Gość gość
jesli chodzi o zasilki w PL to nie mam pojecia bo mieszkam w uk od 7 lat. A w uk nalezy Ci sie te ok£ 600 przez pol roku, jak pracujesz to wyplaca ci pracodawca a jak nie to job centre. Po urodzeniu dziecka dostajesz miesiecznie child benefit (tzw rodzinne) £80/mies. Przy ewentualnym powrocie do PL na pewno nie bedziesz brala child benefit, bo ostatnio przysylaja listy do rodzicow zeby udowodnic ze dziecko rzeczywiscie mieszka w uk (pismem ze szkoly, od GP itd). Co do tych £600, to wiem ze kilka lat temu mozna bylo zostawic sobie konto w uk, przeprowadzic sie do PL, a kasa i tak by splywala na konto (znam dziewczyne ktora tak zrobila). Ale jak jest teraz to nie wiem, bo troche bardziej sie za to wzieli

Gość gość
Po powrocie do Polski będziesz mogła jedynie brać macierzyński który wypracowałas, a reszta ci się nie należy.