Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość evee88

9 miesieczne niemowle zaburzenia rozwojowe?

Polecane posty

Gość evee88

Witam Mam pytanie odnosnie mojej coreczki. Ma 9,5 miesiaca i jest moim pierwszym dzieckiem. Mieszkam z chlopakiem za granica i sami ja wychowujemy. Nie mamy tu zadnej rodziny. Do tej pory wydawalo mi sie ze wszystko jest ok, bo nawet lekarz i health visitor nie maja zastrzezen do jej rozwoju. Coreczka jednak nie gaworzy (zaczela 'dadada' 2 tyg temu i po 3dniach przestala). Siedzi sama juz od 2 miesiecy, ma 6 zabkow. Nie umie chodzic, nie staje przy meblach ale umie sie przemieszczac, jakby chciala raczkowac ale jedna noge ciagnie za soba. Na czworaka jak ustanie to buja sie w tyl i przod Strasznie martwi mnie jej brak rozwoju w kierunku mowy... Ostatnio duzo czytalam ze w 7, max 8 miesiacu powinna sylabizowac a tutaj wystapilo to na kilka dni i cisza. Tak juz sie cieszylam i nagle znow sie martwie. Pytanie wiec do mam, ktorych dzieci zaczely gaworzyc pozniej niz ksiazkowe 6-7 mies. Jak u was to wygladalo?

Gość gość
moja mala gaworzyla jakos kolo 9msc i przestala jakos w 10. Pozniej tylko krzyk i pisk do 1,5roku zycia. Do 2 lat tylko powtarzala ba-ba i ne ne,a po 2roku zycia tak sie rozgadala,ze po 4godzinach od pobudki tak boli mnie glowa od tej gaduly,ze musze faszerowac sie lekami. I do tego te pytania,a czemu? a dlaczego? oszalec mozna. Buzia jej sie nie zamyka mimo,ze wczesniej prawie nic z siebie nie potrafila wydusic

Gość gość
moje dziecko zaczelo gaworzyc jak mialo 9,5 miesiaca. ale jak juz zaczelo to gaworzy bardzo czesto.

Gość gość
Jak się buja na czworakach tzn ze chce ruszyć i na tym się teraz skupia dlatego gaworzenie poszło w odstawke.

Gość gość
Jak bym czytała o swoim synu. Ma teraz 10 miesięcy. Zaczął gaworzyć jak skończył 9 miesięcy, pogaworzył 2 tygodnie i przestał na kolejne 3 tygodnie. Myślałam, że osiwieję ze strachu. Dopiero pare dni temu zaczął na nowo, ale bardzo mało, kilka razy dziennie i tyle. Poza tym chodzi przy meblach, raczkuje i wspina się od dawna, więc na pewno nie dlatego przestał. Też się martwię. A umie jakieś inne rzeczy?

Gość gość
Nie przesadzajcie, na siłę chorob szukacie? Nie gaworzy bo wlasnie uczy sie innej ciekawej rzeczy. Jest tak pochłonięte nowymi osiagnieciami że skupia akurat sie na czymś innym. To normale , dzieci tak mają i kazde rozwija się w swoim tempie.

Gość evee88
Czy umie inne rzeczy? Od kilku dni sama zaczyna siadac z pozycji lezacej i bardzo dobrze opanowala juz przechodzenie z pozycji siedzacej do lezenia na brzuszku. Bardzo precyzyjnie oglada przedmioty wsakzujac na szczegoly paluszkiem, podnosi okuszki placem wskazujacym i kciukiem jak peseta. Poza tym nasladowala 'brawo', 'papa' ale tez przestala. Moze macie racje. Zaczęła rozwijać sie ba innym tle i mowa przestala byc az tak ważna

Gość gość
Ja mam blizniakow i jeszcze ani razu nie zdażyło sie by gaworzyli jednocześnie. Maja 7,5 miesiąca i kilka dni jeden gada jak najęty ( najchętniej do kota :-) ) potem kilka dni czy nawet tydzień cisza a nadaje 2... Lekarz mówi ze rozwijają sie prawidłowo wiec sie nie martwię bo bym osowiała przy tych moich ananasach ;-)

Gość gość
Przestań syn znajomej ma 17 miesiecy i jedyne co gada to yyyy uuuuu mmmnn i nie ma żadnych zaburzeń