Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Napiwek doliczany do rachunku! Jak tak można?

Polecane posty

Gość gość

Byłam w restauracji na kolacji, lokal dość się cenił bo na osobę wyszło nam 80 zł i wyobraźcie sobie że do rachunku doliczyli napiwek! Jako że cenię sobie wolność a szczególnie wolność wyboru zrobiłam aferę w restauracji że dania o nazwie napiwek nie zamawiałam i nie będę tego płacić. Gdyby nie było tutaj takiej bezczelnej zagrywki to dostaliby znaczenie większy niż sobie złodzieje doliczyli. Skandal!

Gość gość
Dobrze zrobiłaś! :)

Gość gość
Mnie obowiazkowe "napiwki" tez denerwuja. Ta kwota, skoro jest OBOWIAZKOWA powinna byc automatycznie dodana do ceny podanej w karcie.

Gość gość
Dobrze zrobiłaś! :)

Gość gość
w usa to jest standard i to 20%, ale w pl? kelnerzy pracują tam za minimalną stawke na 1/4 etatu, reszta zarobku z napiwków i do podziału z szefem, ale i tak dobrze na tym wychodzą. Ja osobiscie w PL zwykle zostawiam 5-10%, bo to nie jest lekka robota.

Gość gość
Mnie wkurzają napiwki. A co to kelner wynagrodzenia nie dostaje za swoją pracę?

Gość gość
idź na kelnera, na chwilę , na spróbowanie, to moze zmienisz zdanie. Tylko w PL tak sknerzą , polacy nienawidzą żydów, a sami jak te żydki żałują dać grosza.

Gość gość
A gdzie jest przepraszam lekka robota? Może w urzedzie jakims na państwowym stołku. A tak wszędzie jest ciężko-w fabrykach, w handlu, taka dajmy na to kasjerka w markecie ma lekko? 8 h na taśmie, z pampersem, z 1 przerwą i co dostaje napiwki? Nie. Albo chociażby kucharz w takiej restauracji. To od niego tak naprawdę zależy, czy klient będzie zadowolony-bo do restauracji idzie się przede wszystkim zjeść. A czy kucharz dostaje napiwki? Nie. Kelner, którego jedynym zadaniem jest z uśmiechem donieść to danie z kuchni do stolika i nie napluć do niego.

Gość gość
Kazda robota jest ciezka. Czy listonosz ma ma lekka? A osoba ukladajaca towar na polkach? Itd., itp. A kobieta na kasie? W takim razie wszedzie powinnismy zostawiac napiwki, bo pracodawcy rżną pracowników. W Europie napiwek zostawia sie za dobra obsluge, milego kelnera, itd. W Polsce zdarzylo mi sie zostawic 10 zl napiwku za podnie kawy i napojow lub 20 zl za kolacje na dwie osoby (trzy podejscia do stolika) i nie uslyszec nawet dziekuje. Na Zachodzie to nie do pomyslenia. W Niemczech dziewczyna za pol euro (2 zl) dziekuje jakby dostala nie wiem co. We Francji kelnerzy sa oplacani przez pracodawce i zwykle, nawet do rachunku na 300 euro (1200 zl) daje sie 1-2 euro. Prawo we Francji ZAKAZUJE dodawania obowiazkowego napiwku, ostateczna cena dania MUSI byc podana w karcie. W Polsce oczywiscie wynaturzenia w postaci "obowiazkowego" napiwku.

Gość gość
Kazda robota jest ciezka. Czy listonosz ma ma lekka? A osoba ukladajaca towar na polkach? Itd., itp. A kobieta na kasie? W takim razie wszedzie powinnismy zostawiac napiwki, bo pracodawcy rżną pracowników. W Europie napiwek zostawia sie za dobra obsluge, milego kelnera, itd. W Polsce zdarzylo mi sie zostawic 10 zl napiwku za podnie kawy i napojow lub 20 zl za kolacje na dwie osoby (trzy podejscia do stolika) i nie uslyszec nawet dziekuje. Na Zachodzie to nie do pomyslenia. W Niemczech dziewczyna za pol euro (2 zl) dziekuje jakby dostala nie wiem co. We Francji kelnerzy sa oplacani przez pracodawce i zwykle, nawet do rachunku na 300 euro (1200 zl) daje sie 1-2 euro napiwku. Poza tym prawo we Francji ZAKAZUJE dodawania obowiazkowego napiwku czy czegokolwiek innego, ostateczna cena dania MUSI byc podana w karcie. W Polsce oczywiscie wynaturzenia w postaci "obowiazkowego" napiwku. Napiwek daje sie za dobrze wykonana obsluge, za nietypowe zamowienia, np. dan ktorych nie ma w karcie, itd.

Gość gość
ciekawe ile ma z tego kelner poza pensja pewnie nic