Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

jak to jest z cukrzyca ciazowa

Polecane posty

Gość gość

Witam. W 24 tc mialam robione badanie na tolerancje glukozy. Wynik na czczo byl 85 a po 2 godzinach 84. Ponoc to dobrze. Jednak tak mniej wiecej od 30 tc zaczelam miec ogromna Ochote na Slodkie. Praktycznie codziennie jem loda Lub batona a czasem jedno i drugie. Nie moge sie opanowac. Przed tym badaniem jadlam duzo mnirj slodyczy. Teraz jestem w 36 tc i boje sie zeby przez te 6 tygodni jedzenia wiekszej ilosci slodyczy nie nabawic sie cukrzycy. . bardzo sie martwie prosze o wasze opinie

Czy to norma, że każdy ją dostaje? I czy mija po porodzie? Jestem 1 miesiącu ciąży dopiero i boję się, że mnie to czeka... Macie jakieś doświadczenia?

Gość lii
Masz zachcianki:P cukrzyca ciążowa daje inne objawy... po co się nakręcasz.

Gość gość
Cukrzyca ciążowa to przypadłość zaledwie co 20 ciężarnej. U około 5% cukrzyca po ciąży zostaje. Ja przeszłam ją dwa razy w dwóch ciążach. Pierwszą ciążę poroniłam, cukrzycę miałam zdiagnozowaną na wstępie w 6 tygodniu, będąc na diecie cukrzycowej straciłam 15 kg. Ze względu na historię choroby, w drugiej ciąży kazano mi być na diecie od samego początku (chociaż samą cukrzycę zdiagnozowano tym razem standardowo w 24 tygodniu), brałam insulinę. Na czczo miałam po 85, po obciążeniu po 1h jakoś 160 i powyżej 180 po 2h. Z cukrzycą ciążową jednak bywa tak, że może się ona ujawnić z tygodnia na tydzień. Ja w 8tygodniu miałam super wynik krzywej i cukrzycy brak, a 6 miesiącu już zdiagnozowaną cukrzycę na całego. Wtranżalanie słodyczy ogólnie odradzam, z cukrzycą czy bez, dziecku cukry proste nie służą, puste kalorie bez wartości i tyle.

Gość gość
Ale na tej diecie tak się hmmm za przeproszeniem pierdzi, że o mało co woda tyłka w kiblu nie ochlapie :D. A smrodek taki, że mąż w kuchni jak robi sobie żarcie to rezygnuje i idzie nam po kebsa :/