Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Druga ciąża na wychowawczym

Polecane posty

Gość gość

witam. Obecnie jestem w 9 miesiącu ciązy jestem na zwolnieniu lekarskim. Umowę mam do maja 2017 roku. Wiem, że pracodawca musi mi umowę przedłużyć aż wykorzystam urlop macierzyński i wychowawczy. Kiedy będę na urlopie wychowawczym chciałabym zajść w 2 ciąże i do pracy nie wracać. Tylko moje pytanie jest takie jak zajdę w drugą ciąże na wychowawczym to go przerywam i daje zwolnienie lekarskie ze znów jestem w ciąży i mam wynagrodzenie 100%? Czy czekam az sie wychowawczy skonczy i wtedy daje kolejne zwolnienie lekarskie? Czy pracodawca wtedy musi mi znów przedluzyc umowe? Jak to wygląda? do pracy nie chciałam bym wracać bo nie mam z kim 1 dziecka zostawić.

Gość gość
Musisz przerwać wychowawczy i wrócić chociaż na 1 dzień do pracy żeby pobierać zasiłek chorobowy - na l4 nie masz wynagrodzenia tylko zasiłek chor.

Gość gość
To nie do końca tak. Umowa ulega przedłużeniu do dnia porodu a urlop wychowawczy przysługuje tylko jeśli jesteś pracownikiem. Tak więc skoro teraz rodzisz to o ile pracodawca nie podpisze z tobą nowej umowy to twoja umowa wygaśnie w maju 2017. Wówczas otrzymasz do roku czasu zasiłek z ZUS ale nie będziesz juz pracownikiem więc do wychowawczego prawa nie będziesz miała juz.

Gość gość
Autorko, jeszcze pierwszego dziecka nie urodziłaś a już planujesz drugie??? I tylko kombinujesz jak kosztem pracodawcy chapnąć kasę??? Żałosne :O

Gość gość
Pracodawca nie musi Ci przedłużyć umowy żebyś dostała macierzyński i napewno tego nie zrobi. Macierzyński będzie płacił Ci zus A Ty będziesz bezrobotna. Wiem na 100%

Gość gość
za bardzo autorko kombinujesz.... żebyś sie nie przejechała.

Gość gość
Autorko dobrze ktoś napisał, nie zdążysz wziąć wychowawczego, jeśli pracodawca nie przedłuży Ci umowy. Nie musi tego robić, więc raczej nie snuj takich dalekosiężnych planów.

Gość gość
Jeżeli masz umowę do maja 2017 to po tym terminie pracodawca nie ma obowiązku cię dalej zatrudniać - umowa wygasa, nie jesteś już pracownikiem.

Gość gość
a jak zajde w ciaze jeszcze na macierzynskim?????

Gość gość
tak ale musisz zajść w ciążę i być powyżej 12tc. jeszcze przed końcem obecnej umowy czyli przed majem 2017r. wtedy przedłużą ci umowe do dnia porodu 2 dziecka. A potem i tak wygaśnie.

Gość gość
Jedna łaska u mnie w pracy tak kombinowala. O jakże była zdziwiona jak się okazało ze jest w 2 ciąży na wychowawczym a za tydzień umowa jej się skończyła. Ale to był typ kombinatorki od zawsze.