Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Kasiulka99c

Nie dostane spadku

Polecane posty

Gość Kasiulka99c

Mam 22 lata starsza przyrodnia siostrę, córkę taty z pierwszego małżeństwa. Jak tata byl jeszcze z pierwsza zona to kupili wspólnie duży dom, na który wzięli kredyt i który do konca mieli splacac. Po rozwodzie w tamtym domu mieszkala siostra z matka caly czas. Myślałam, ze oni nadal maja współwłasnośc, a niedawno sie dowiedziałam, ze jeszcze,przed moim narodzeniem siostra zazyczyla sobie, żeby dom tylko przepisać na nią "bo ona chce miec chociaż w zyciu zapewnione miejsce do,mieszkania". I ponoc przepisali dom oraz kredyt na nią, ale mimo to ojciec nadal sie dokladal do tego kredytu! I jeszcze placil dlugo na nią alimenty, bo sie jej doktorat zachciało robic. Czy po śmierci ojca będę miec jakies prawo,do tego domu, podstawę, by sie ewentualnie sadzic? Z siostra nie mam się co dogadywać, ona nigdy nie pogodzila sie z faktem przestania bycia jedynaczka. Mysle o tym, bo wydaje mi się, ze mam tez prawa do tego domu, skoro mój ojciec mial w niego tak duży wklad. Poza tym domem to właściwie nic,bym po nim nie,odziedziczyla, bo,mieszkamy w domu rodzinnym mojej mamy.

Gość gość
To ile ta siostra ma lat, że mogła sobie ,,życzyć''?

Gość gość
skoro dom jest na nia to nic nie dostaniesz, nawet jesli twoj ojciec caly swoj zarobek ladowal w ten dom.

Gość AUTORKA Kasia
Ja mam 19 lat, siostra ma teraz 41, ale zazadala tego przepisania zanim sie urodziłam (jak mama byla w ciąży), czyli jak byla mloda. Ja sie niedawno dowiedziałam o tym, ze bylo jakies przepisanie, mamie ojciec tez nie powiedzial, myslalysmy,caly czas, ze on jest wspolwlascicielem tego domu.

Gość gość
ja nie moge. rodzice jeszcze żyją dzieci juz o spadek walczą :O

Gość gość
To chyba nic z tego. Żeby mieć 100% pewności skontaktuj się z prawnikiem

Gość gość
ale nie ma co walczyc, dom jest starszej siostry i koniec piesni. to NIE JEST spadek! nie ma spadku bo dom nie jest zadnego z rodzicow! lepiej sie martw co z tym domem czy jakimkolwiek dobrem doczesnym ktory obecnie twoj ojcec ma, bo po jego smierci z nieuregulowanym spadkiem (czy jak starsza siostra madrze zapobiegla poprzez darowizne za zycia) ta starsza siostra wciaz moze sie o spadek badz zachowek ubiegac.

Gość gość
Oczywiście, że może się ubiegać o prawo do czegoś co posiada także jej ojciec jak ktoś napisał i zadbaj lepiej oto

Gość Autorka Kasia
W takim wypadku jedyne co możemy mieć po ojcu to jego stary samochód, laptop i tablet. Nie mam na razie pieniędzy, żeby iść pytać prawnika. Mam żal do taty, bo czuje sie oszukana, skoro nic nie dostane, a siostra, ktora mnie otwarcie nienawidzi, ma dom.

Gość gość
A nie będziesz miała domu albo mieszkania po rodzicach?

Gość Autorka Kasia
Tylko rodzinny dom po mojej mamie, w ktorym mieszkamy. Przy czym tamten dom jest większy, nowszy i w lepszej lokalizacji.

Gość gość
Dobrze, że przynajmniej będzie. Rozumiem, że wolałabyś tamten i masz żal.

Gość gość
to sie naucz zyc z zalem skoro jestes tak zawistna osoba. zawsze mozesz sie z taka plycizna intelektualna pocieszyc tym, ze sa tysiace ludzi,. ktorzy nie maja nawet kawalerki po rodzicach w chu/jowej lokalizacji 😴

Gość gość
kurfa j****a smiesza mnie osoy ktore nazywaja autorke zawistna osoba to normalne ze dzieci maja prawo oczekwiac spadku po rodzicach a autorko jest jeszcze cos takiego jak zachowek, idz lepiej do prawnika

Gość gość
no przeciez bedzie miec dom PO RODZICACH!!! po swojej matce!!! ale jej to za malo, bo ten po ojcu (ktory juz on dawno przepisal swojej pierwszej corce, a ze wciaz zyje to znaczy, ze ZADNEGO DOMU JUZ NIE MA!!!!) jest w lepszej lokalizacji!! wiec oczywiscie, ze jest ZAWISTNA osoba! moze liczyc na jeden dom, ale juz kombinuje jak zdobyc inny! tylko, ze nic jej to nie da, bo prawnie, po darowiznie, jej ojciec nie ma zadnego domu, wiec moze juz przestac dzielic skory na niedzwiedziu i dac zyc swojemu ojcu ewentualnie zmusic go do kupna domu specjalnie dla niej w lepszej lokalizacji :O