Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

szczepicie dzieci na ospe?

Polecane posty

Gość gość

dokladnie jak w temacie...mam dylemat,mala za rok idzie do przedszkola i zastanawiam sie nad szczepieniem na ospe...a wy szczepilyscie?

Gość gość
Tak szczepiłam. Mama jest pediatrą i ona mi doradziła.

Gość gość
Zaszczepiłam córkę jedną dawką (nie zdążyłam dwoma), córka ospę złapała i przeszła bardzo łagodnie, miała z 30 krostek i nic więcej. Ja się zaszczepiłam 2 dawkami, bo nie miałam ospy i dzięki temu w kolejnej ciąży nie zaraziłam się jak córka chorowała. Drugie dziecko też zaszczepię.

Gość gość
Oczywiście, że nie. Ospa to normalna choroba wieku dziecięcego.

Gość gość
acha czyli raczej szczepicie,

Gość gość
a czy w przedszkolach panuje wogole ospa?wciaz rozwazam

Gość gość
Szczepiłam 2 dawkami. Zastanawiam sie nad pneumokokami. Córka ma 2l 11 miesięcy chodzi od 2 tygodni do przedszkola.

Gość gość
dziekuje i prosze o jeszcze....a czy ta szczepionka chroni na cale zycie?

Gość gość
Ja nie szczepiłam. Dzieci przeszły ospę w miarę łagodnie , także reguły nie ma. Przechorowanie chroni na całe życie, szczepionka na ileś lat.

Gość gość
Ja syna szczepilam dwoma dawkami. Pierwsza miał w czerwcu, druga w sierpniu. Od października do grudnia w przedszkolu panowała ospa i syn się nie zarazil. Też się zastanawiałam, ale syn jest alergikiem i ma atopowe zapalenie skóry, więc nie chciałam go podwójnie skazywać za świąd skóry.

Gość gość
Z tego co mówiła mi mana to od 30 lat od kiedy trwają badania nad tą szczepionka osoby zaszczepione są chronione ale mogłam coś pokręcic. Zapytaj swojego pediatry.

Gość gość
ok dziekuje

Gość gość
Ja wiele o tym czytałam i źródła różnie podają, generalnie od 5 - 20 lat. Zależy od organizmu. Koniec końców nie zdarzyłam zaszczepić, ale na szczęście córka przeszła łagodnie.

Gość gość
dziekuje,moze ktos jeszcze?

Gość gość
Ja szczepiłam, synka jak był w złobku, córke jak była w przedszkolu, i za nia juz niestety musiałam zapłacić, bo mlody miał szczepionke za free. Raz ze nei chciałabym, aby dzieci mi na to chorowały, a dwa - mysmy z męzem też nie chorowaili, i od dzici na bank bysmy złapali:)

Gość gość
a kiedy najlepiej szczepic?bo moja idzie za rok dopiero do przedszkola,moge juz teraz?

Gość gość
W wieku przedszkolnym najlepiej.

Gość gość
Generalnie zrób tak, żeby się zmieścić z obydwoma dawkami przed pójściem do przedszkola. Dziecko do szczepienia musi być zdrowe, a niestety jak chodzi do przedszkola to nigdy nie wiadomo, czy właśnie nie zaczyna się jakaś infekcja, bo dzieci sporo w przedszkolach chorują.

Gość gość
mój brat nie był szczepiony i miał ok 2 lat jak przeszedł ospe, też miał kilka krostek i lekką temperaturę także jak widzicie nie tylko szczepione dzieci lekko ją przechodzą

Gość gość
gość dziś mój brat nie był szczepiony i miał ok 2 lat jak przeszedł ospe, też miał kilka krostek i lekką temperaturę także jak widzicie nie tylko szczepione dzieci lekko ją przechodzą X Ale nikt nie twierdzi, że TYLKO dzieci szczepione na ospę lekko ją przechodzą:) Ja twierdzę, że większość dzieci nieszczepionych przechodzi ospę zdecydowanie gorzej niż dzieci szczepione. Moja teściowa była w ciężkim szoku widząc jak moja córka (po 1 dawce) przechodziła ospę i skwitowała to słowami, że jej wszystkie dzieci (szóstka!) przechodziły ospę dużo gorzej, i ich najmniejsze krostki były wielkości największych u mojej córki. U znajomych słyszę to samo, że jednak to bardzo męcząca choroba, nie mówiąc już o możliwości powikłań.

Gość gość
Zaszczep i sie nawet nie zastanawiaj bo jak zachoruje a na bank zachoruje bo matki nie szczepią a do grupy dzieci wysyłają . Moj zachorowal ale wole nie myślec jakby zachorował a ja bym go nie zaszczepiła. Nie ryzykuj .

Gość gość
A to, że w przedszkolach i żłobkach są epidemie ospy to fakt. W każdym przedszkolu i żłobku w którymś momencie jest taka epidemia, wystarczy jedno dziecko. Niestety okres zarażania zaczyna się przed pojawieniem się objawów i w ten sposób dzieci się dłuuuuuuuugo mogą zarażać, u nas w żłobku leciało rzutami co 2-3 tygodnie, 3 razy łącznie. Córka złapała po ok 1,5 miesiąca od kiedy pojawiło się pierwsze chore dziecko.

Gość gość
dziekuje zaszczepie napewno

Gość gość
Szczepiłam za free w żłobku, bo u nas żłobkowe miały za darmo.

Gość gosc3412
Przechorowanie chroni na całe życie, szczepionka na ileś lat. xxxx Glupoty piszesz