Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mamaCórki

ile alimentów?

Polecane posty

Gość mamaCórki

witam forumowicze, mam kłopot. Rozstałam się z partnerem, jeszcze będąc w ciąży, i nie mam uregulowanej sprawy o alimenty ( dziecko 6 tygodni). Ex partner na PIT 2015 ma ponad 100 tys dochodu. Czy kwota 800 zł na dziecko to dużo? Będę wnosiła o 100 % utrzymania dziecka, bo fizycznie nie jest w stanie mi pomóc,ani jego rodzina. Teraz chcę wynająć mieszkanie 2 pokoje, ponieważ na kawalerce z 2-ką dzieci jest ciasno. I koszty wynajmu podzielę na 3 osoby. Poradźcie mi czy ta kwota jest możliwa do wywalczenia w sądzie? Adwokatka powiedziała mi,że na tak małe dziecko, ta kwota jest zbyt wysoka, i że mam pozbierać rachunki. Tylko że nie jestem w stanie kupić za paręset złotych w tym m-cu rzeczy dla dziecka. Planuję kupić pampersy i kosmetyki z chusteczkami za łącznie 200 zł. Pomóżcie!

Gość gość
ale jak Ci pomoc? chcesz jakieś paragony czy co? mozesz wnioskowac o 800zł ale i tak pewnie z 500zl tylko dostaniesz

Gość gość
Dwójka dzieci i każde z innym i na dodatek z żadnym z ojców nie jesteś? Puszczalska lafirynda powinna dostać max 300 zl

Gość gość
Dużo od sadu zależy, od byłego. Generalnie alimenty nie są przyznawane na kilka miesięcy, ale dłuższy czas - więc to, ze teraz dziecko jest małe nie wiem czy jest argumentem wobec tego, że za pół roku będzie jeść np. mleko modyfikowane, potrzebować droższych zimowych ubrań czy szczepionki za 600zł albo prywatnej wizyty u ortopedy. Na pewno wnioskuj o ciut wiecej niż realnie chcesz, ogólnie wszelkie rachunki zbieraj. Ewentualnie po pół czy po roku będziesz wnioskowac o podwyżkę jak pojawią się dodatkowe okoliczności.

Gość gość
Baba ma problem żeby wydać na dziecko 200 zł (nie wie na co), a chce 800. Nosz qrwasz!!

Gość mamaCórki
Dlaczego puszczalska lafirynda? To ,z jakich przyczyn rozstałam się z partnerem to moja sprawa. Tutaj pytam czy któraś z mam miała podobną sytuację, i jakie argumenty przedstawiła przed sądem,żeby taką kwotę sędzia zasądził....

Gość mamaCórki
Wiem, co mogłabym kupić, i jest wiele rzeczy których kupić nie mogę np leki, bo dziecko nie jest chore w tej chwili ( co nie znaczy ze za chwile nie będzie). Tylko ze nie stać mnie w tym mscu żeby wydać dużo jednorazowo,tylko po to żeby pozbierać rachunki.

Gość gość
Tylko pamietaj, ze rachunki musisz miec z 6 miesiecy, a nie z jednego

Gość gość
15:09 Bzdura. Ja miałam rachunki z trzech miesięcy i nawet nie były potrzebne. Normalny sędzia wie ile kosztuje utrzymanie dziecka.

Gość mamaCórki
Mamy doradźcie cokolwiek!

Gość gość
Bzdura! Chyba kazdy człowiek wie ile kosztuje utrzymanie dziecka! W sadzie nie sa potrzebne tak bardzo rachunki. Mozesz jeniec ale nie musisz. Mozesz powiedzuec w sadzie ze nie masz rachunków bo niby skad mssz je miec skoro teraz zdecydowałaś sie na alimenty nie planowałaś tego wczesniej. Zrób kosztorys utrzymania dziecka i wypisz ile pieniedzy na co idzie. Pamiętaj zeby podać większa kwotę bo sędzia musi z czegoś zjechać. Zmień prawnika bo ten chyba jest kiepski skoro sam twierdzi ze to za duza kwota na dzuecko?! Jak to do cholery?? Po pierwsze powinien zrobić tak zeby było dla ciebie dobrze i wywalczyć tyle ile chcesz a nie na starcie mowić ze to za duzo.. Za duzo bo co? Kosztbtakoeho małego dziecka jest większy niż starszego dziecka! Musisz miec wszystkie niezbędne kosmetyki przeciez. Psmpersy?! Husteczki nawilżające kremy do tyłka na odparzenia. Nie wspomnieni ubrankach takie małe dzuecko rodnie w szybkim tempie. Mleko modyfikowane kaszki itp! Butelki smoczki płyn do kąpieli proszek do prania! Kuzwa tego od cholery jest! Nie potrafisz wypisać co potrzebujesz dla dziecka?? Niewiem jak z wyprawka było czy twój partner dołożył ci do tego? Wózek łóżeczko itp?

Gość gość
U mnie w miescie mieszkanie dwupokojowe to 1200 minimum, dzielac na 3 to juz masz 400zl/os/miesiac. Do tego prad/gaz/woda. Ubranka na r.74 kupilam za lacznie 800zl- starcza na 3 miesiace - czyli ok250. Juz masz ponad 800 miesiecznie. Do tego pieluchy, chemia, zabawki np mata edukacyjna

Gość gość
Sędzia weźmie pod uwagę zarobki ojca dziecka. Im facet więcej zarabia, tym więcej płaci, gdyż dziecko ma prawo do równej stopy życiowej. Swoją drogą zawsze możesz powiedzieć, że zdecydowałaś się szczepić dziecko szczepionkami skojarzonymi (to już jest spory wydatek). Do sądu na Twoim miejscu poszłabym z planem wydatków na dziecko w pierwszym roku życia (przy uwzględnieniu nie najgorszych zarobków ojca), ojciec dziecka ma obowiązek również zrzucić się na wyprawkę i zwrócić Tobie część kosztów poniesionych w ciąży i koszt utrzymania Twojego na czas 3 mc albo i dłużej (zależy od umotywowania) po porodzie. Jak masz jakies pytania to pisz bo nie wiem czy produkować się dalej ;) Na marginesie dodam, że mecenasa to sobie cienkiego znalazłaś ;)

Gość gość
Jaka trzeba byc patologia zeby miec kazde dziecko z innym i z zadnym z ojcow nie byc. Niedlugo spotka kolejnego chlopa, da sobie zrobic dzieciaka i znowu sie rozejdą. I nie, sad bierze pod uwage podstawowe potrzeby dziecka, a nie fanaberie matki. Czyli wyżywienie, ubrania i ewentualne leki.

Gość gość
Jesteś puszczalska bo masz 2 dzieci,każde z innym i z żadnym nie jesteś..proponuje jeszcze zrobić sobie z 4 dzieci każde z innym i na każde wołać po 800 zł alimentów plus kasa z 500 plus i będziesz ustawiona.

Gość gość
Nie wiem gdzie mieszkasz, ale zmień adwokata, skoro ta twierdzi, że 800 zł to za dużo, to jest po prostu kiepska. Teraz jesteś na macierzyńskim, ale on się kiedyś skończy - co planujesz potem? masz jak zorganizować opiekę? te koszty też należy wliczyć. Nie spotkałam się z wliczaniem kosztów wynajmu do alimentów, ale z drugiej strony koszty wynajmu 2-pokojowego mieszkania nie muszą być znacząco wyższe niż kawalerki.

Gość gość
Wnioskuj o 900 dostaniesz 800 :)

Gość gość
A to dziecko nie potrzebuje w domu prądu, ogrzewania i bieżącej wody? Przecież wiadomo, że przy małym dziecku zużycie mediów jest większe.

Gość gość
jak to co zrobi jak kosiniakowe się skończy? zrobi 3 dziecko z facetem który ma ładna sumę na rocznym zeznaniu podatkowym... gdyby patrzyła na faceta a nie na dochód to może by nie była podwójna samotna matka.

Gość gość
17:48 gościu mylisz się. Dziecko ma prawo do równej stopy życiowej - taka zasada z rodzinnego ;) Umiar w przypadku alimentów jest najlepszy. Ale jeżeli autorka przy takich zarobkach ojca dziecka nie będzie musiała się specjalnie gimnastykować aby uzyskać wspomniane przez nią 800 złotych. Myślę, że do rozważenia byłaby nawet kwota 1200 zł. Ale to wszystko zależy od podniesionych argumentów przez obie strony.

Gość mamaCórki
Do kogoś z 17:48 Nie jestem patologią, i dlaczego rzucasz takie wyzwiska? Byłam z ex zaręczona,ale dopuścił się użycia przemocy wobec mnie w ciąży, i to z mojej decyzji z Nim nie jestem. On cały czas chce ze mną być, powiedział nawet,że jeśli do Niego wrócę,to nie muszę martwić się o pieniądze,a jak nie wrócę to na 800 zł sie nie zgadza. Proponowałam mu mediację u adwokata,zamiast sądu,ale nie zgodził się na proponowaną kwotę, więc jestem zmuszona iść do sądu.

Gość gość
co, łapałaś na dziecko i się nie udało, ale jaja, powinie on teraz zabrać ci dziecko, a ty do pracy i z*********j na 800 zł alimentów

Gość mamaCórki
Wyprawkę-czyli wózek,łóżeczko, wanienka,pościel, na wszystko dał mi pieniądze. Całą ciąże prowadziłam w prywatnym gabinecie, do którego chodził ze mną na usg. Nawet był przy porodzie, mimo,że już wtedy nie chciałam z Nim być. Po porodzie natomiast stwierdził,że chce badan genetycznych i nie podpisał mi ojcostwa. Teraz badań nie chce, ale i tak muszę pisać o ustalenie ojcostwa. Nie wiem co On ma w głowie,ale gdyby zależało mi na kasie, to bym z Nim była. Lepiej mi będzie samej, finansowo też.

Gość gość
22:00 a pierwsze dziecko z kim masz? Tez cie lał ?

Gość mamaCórki
I nie jestem na macierzyńskim kośniakowym, tylko ze stosunku pracy! Pracowałam normalnie 8 godzin dziennie, syna zaprowadzałam do przedszkola, i nie jestem żadnym nierobem. Nikogo na dziecko nie złapałam, po prostu byliśmy razem, ale z takim człowiekiem nie da się żyć, wtedy mogłabym mówić o patologii,gdyby mnie bił po alkoholu systematycznie. Na odwyk nie chciał pójść, więc jedynym wyjściem było po prostu go zostawić. I nie mszczę się teraz poprzez alimenty, po prostu wiem,że stać go na nie, a On nie będzie brał udziału w wychowaniu córki.

Gość mamaCórki
Masz jakiś problem z kim mam pierwsze dziecko? Czy ja zakładałam tutaj temat o pierwszym dziecku? Pytam konkretnie o daną sprawę,tyle. Resztę już zostawiam bez komentarza.

Gość gość
Kurwa laski - myślicie tylko dołem - przecież faceci to durnie - jak można się z dwoma rożnymi tak naciąć. Patola!

Gość gość
Jestes typowa patola co giry rozkłada przed kazdym. Fuuuuj jak sie faceci nie brzydzą tykać takiej wywłoki.

Gość gość
Zamiast pomóc kobiecie wyzywacie, co za patologia tu jest. Chcesz 800 wnioskuj o 1600. Zawsze ci sędzia obetnie. Tak jak wyżej radzą Zmień adwokata, spisz wydatki na dziecko z górką, prąd, gaz, czynsz, ogrzewanie, szczepionki skojarzone, najdroższe pieluchy, z górnej półki wal. Zastanów się nad wyższymi alimentami, na konto dla dziecka wrzucisz w razie czego. Powodzenia.