Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

SarnaaxO

Jak skutecznie schudnąć w rok?

Polecane posty

A więc chciałabym żeby osoby którę się znają na dietach i odchudzaniu powiedziały mi jak schudnąć w rok. Mam 15 lat i niestety mam poważną nadwagę. Od dziecka jestem lekko przy tuszy i zazwyczaj rodzice mówili mi że to przez "grubsze kośći"? Od kilku lat też niestety choruję na niedoczynność tarczycy. Codziennie z rana muszę brać tabletki, co nie zawsze mi się udaje. Jak na razie mam uregulowaną. Dobrze więc teraz boję się że czytając to przestraszycie się ale ważę 107 kg, wiem to bardzo dużo ale przy wzroście 170 cm nie wygląda to aż tak źle. (chyba) . Moją nadwagę niestety odczuwam gdy jestem przy tych "szczuplejszych" osobach i jak ktoś mi robi zdj. . Chciałabym wreszcie wziąć się za siebie bo nie chcę tak wyglądać, jestem dosyć wrażliwą osobą i na tym punkcie mam obsesję. Chciałabym w rok schudnąć 30, 40 kg. Wiem że to jest bardzo, bardzo dużo i że na pewno mi się to nie uda ale chciałabym spróbować. Tak szczerze nigdy nie próbowałam się odchudzić i stosować dietę bo po prostu za szybko się poddawałam i nie jestem cierpliwą osobą . Ostatnio przeczytałam że mierze obwodów ciała jest lepsze od sprawdzania wagi, tzn. wiadomo po 2 tyg. się zmierzysz i widać zmianę , nie to co na wadze. Jeżeli chodzi o ćwiczenia, uważam że najlepsze by było bieganie i kilka ćwiczeń dziennie i tu jest problem. Jestem wstydliwą osobą i nie umiem biegać na dworzu, ponieważ mieszkam w małym mieście i dużo osób mnie zna. Koleżanki mieszkają 40 minut drogi z tąd więc to by było bez sensu się z nimi spotykać bo jak wiadomo mam w tym roku egzamin i muszę się uczyć. Chciałabym wieczorami tak ok. 17,18,19 pobiegać ale nie mam pojęcia gdzie ;C Proszę pomóżcie mi..nie wiem co mam zrobić, nie wiem jak zacząć to wszystko. Rodzice uważają że powinnam jeść mniej o połowę i schudnę, tak na pewno, moje koleżanki jedzą 2 razy więcej niż ja a nie tyją a ja przez tą chorobę zjem paczkę chipsów i już 2 kg więcej. ;C Co mam zrobić?

Gość gość
40 kg w rok to moim zdaniem zbyt dużo. Żeby schudnąć powinnaś zmienić dietę na stałe. Proszę, nie próbuj żadnej diety cud, bo istnieje duże prawdopodobieństwo, że będziesz mieć efekt jo jo. Postaraj się ograniczyć słodycze, słodkie napoje, fast foody. Jeśli jest Ci trudno zrezygnować z nich całkowicie, ustal sobie jeden dzień w tygodnie np. niedzielę, kiedy pozwolisz sobie na batonik albo małą paczkę czipsów. Jedz regularnie, nie zapominaj o drugim śniadaniu do szkoły. Możesz zmienić białe pieczywo na ciemne, słodycze na bardziej wartościowe przekąski np. orzechy albo gorzką czekoladę. Jedz więcej warzyw i owoców- jesienią i zimą możesz sięgnąć po jabłko, gruszki, banany,kiwi (ale nie objadaj się też owocami, 2 owoce na dzień wystarczą) warzywa korzeniowe, kapustę (chociaż wydaje mi się, że osoby chore na niedoczynność tarczycy nie powinny jeść warzyw krzyżowych, ale mogę się mylić). Ale pamiętaj o tym, żeby jeść to, co Ci smakuje, inaczej szybko się zniechęcisz. Jeśli chodzi o sport- nie biegaj jeśli źle się z tym czujesz. Znajdź taką aktywność, ktora sprawi Ci przyjemność. Ćwicz na wuefie, chodź na spacery, jeśli dojeżdżasz do szkoły autobusem, to możesz to zmienić i chodzić pieszo (jeśli nie masz zbyt daleko). Ważna jest codzienna aktywność. Dużo chodź, nie leż przed telewizorem, nie przesiaduj przed komputerem, możesz tez pograć w piłkę z kolegami, rodzeństwem itepe. Moze jakies wycieczki rowerowe? Odchudzaj się powoli i nie rezygnuj ze zdrowego trybu życia.

Dziękuję , na pewno tak zacznę robić. Nie zamierzam się głodzić itp. ponieważ wydaje mi się to głupie. Mam jeszcze jedno pytanko, bo słyszałam o dziewczynie która schudła w 6 miesięcy 21 kg. I czy twoim zdaniem to niezdrowe czy coś i jak uważasz ile powinnam schudnąć do czerwca przyszłego roku? ;)

Gość spolio23
Ja skutecznie schudłam w 6 miesięcy odchudzałam się przed 4 miesiące zrzuciłam 30kg ale później 2 miesiące wprowadzałam sobie posiłki takie urozmaicone;) i tak moja waga trzyma się cały czas;) dodam niż przyjmowałam suplementacje African Mango http://szczupla-kobieta.pl co spowodowało że nie czułam tak głodu;) biegałam co 2 dzień po 5km a teraz nadal utrzymuję aktywność fizyczną;)