Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy drugie i kolejne usg bioderek jest obowiązkowe ?

Polecane posty

Gość gość

My z synem byliśmy tylko raz, gdy miał około miesiąca. Obecnie ma 16 miesięcy.

Gość gość
Ja nie byłam na kolejnym. Chyba nie jest obowiązkowe, bo nic takiego mi nie mòwili, a dziecko ma już rok.

Gość gość
Ja łez byłam tylko na tym pierwszym. Mówili by zapisać na kolejne za kilka miesięcy ale nie byłam.

Gość gość
Nie, byłam na pierwszym (tzn. usg plus ortopeda) i lekarz mówił że tyle wystarczy, że kolejne jedynie jeśli coś by było nie tak.

Gość gość
Nie jest obowiązkowe, ale warto iść jeśli na wizycie kontrolnej nie było jeszcze zawiązku jąder kostnienia. Powinny się wykształcić max do 9 miesiąca. To bardzo istotne, bo wiąże się to z różnymi problemami ortopedycznymi. Gdy tych jąder nie ma, to zwykle sprawdza się czy nie ma niedoborów witaminy D i prowadzona jest dalsza diagnostyka. Mój syn miał standardowo po urodzeniu w szpitalu, potem kontrolę po 3 miesiącach, ale jeszcze tych jader nie było i wyznaczono nam wizytę na koniec 9 miesiąca. Na szczęście już było ok.

Gość gość
Moje dzieci byly badane kilka razy bo na pierwszych wizytach wychodzilo ze niedojrzałe u syna a u corki w ogole bylo gorzej. Pieluchowalam szeroko przez kilka tygodni i pomogło.

Gość gość
Żadne usg nie jest obowiązkowe