Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Co dziwnego w tym że mam kury kaczki i własne grządki mówią na mnie wiesniara

Polecane posty

Gość gość

Kiedy ja naprawdę to lubię i mnie to cieszy. Nie cały rok temu wprowadziliśmy się do nowego domu. Działkę mieliśmy od rodziców, prawie hektar z czego cześć poszła na dom, resztę zaczęliśmy uprawiać. I tak na wiosnę kupiłam kaczki, kury i posadziłam ziemniaki, jarzyny wszystko pięknie urosło i w przyszłym roku chcę jeszcze więcej. Mieliśmy jednego psa ale przygarnełam biedaka wyrzuconego z samochodu i mamy dwa. Kota też mam. I ja naprawdę kocham te zwierzęta, dają mi dużo radości i naprawdę kiedyś o 23 chodziłam z latarka bo jedna kura mi nie wróciła do kurnika. Oprócz tego pracuje i mam dziecko. Mąż się nic nie odzywa ale jego rodzina i sąsiedzi mają taką polewke ze mnie że hej. Że jestem wiesniarą, że pewnie toniemy w długach itd co jest w tym dziwnego że ktoś to lubi i nie chce być uzależnionym od sklepów. Nawet sąsiedzi przez to nie gadają że mną

Gość gość
Zignorować i robić swoje

Gość gość
wspolczuje, ze mieszkasz w takim miejscu, ja tez mam własne warzywa w ogródku i wielu ludzi w sąsiedztwie, no ale ja mieszkam w typowo rolniczej wsi a nie podmiejskiej gdzie ludzie krowy od lat nie widzieli :)

Gość gość
Ja tez tak mieszkam, mam masę zwierząt, własne warzywa, dzieci cudownych sąsiadów i w naszym domu czuje sie poprostu szczęśliwa dlatego wali mnie co o tym myślą/ mówią inni.

Gość gość
A moi sąsiedzi właśnie że tak powiem granatem od pługa oderwani a teraz nagle nie pamiętają gdzie się wychowali. Przecież kiedyś dużo z nas do tej samej szkoły chodziło i wiem kto z czego wyszedł.

Gość gość
Boze, chyba sama wiesz najlepiej, ze wiesniactwo to ci reprezentuja, ktorzy sie z Ciebie smieja. Ja Ciebie podziwiam, ze po pracy Ci sie chce. Mnostwo ludzi po pracy oglada telewizje, gada o tym, jak nie cierpia swojej pracy i jak to sa azmeczeni a Ty masz cos, co sàprawia, ze chce Ci sie wyjsc, cos zrobic, jestes szczesliwym czlowiekiem, bo sie opiekujesz, bo dbasz, nie mowiac o tym, ze masz wlasne warzywa, jajka, to, co najlepsze. Zazdroszcze.

Gość gość
Dla mnie to najlepszy odpoczynek wyjść sobie w grządki po pracy albo z kurami pogadać. A jak się małe kurczaczki wyklują ojej jaka radość

Gość gość
Powiedz im, że ciężko nie być wieśniarą, jak się mieszka wśród buraków cebulaków ;)

Gość Janka707
No pewnie , ja jestem zupełnym laikiem, bo dopiero zaczęłam prowadzić gospodarstwo, ale uważam, że to coś pięknego :) właśnie, może mi doradzicie. Czytam sporo o tym prawidłowym żywieniu kur, doborze paszy i zaczęłam się dowiadywać o bioasekuracji. Mieszkam pod Płockiem i tam znalazłam firmę AVITECH, tak jak pod linkiem: http://avitech.info/. Mają świetne referencje, może warto skorzystać z takiej kompleksowej usługi dezynfekcji, usuwania insektów itp? Jak myślicie? Pozdrawiam :)

Gość gość
Wieśniaka to i w mieście można spotkać. Mój sąsiad, całe życie mieszczuch z dziada pradziada a na chleb mówi "chlyb" kurki fajne ptaszki:-) nie przejmuj się.

Gość gość
Ja mieszkam w miescie. Jedni nie daleko centrum maja kury krowy smrod ze tragedia. Tu nie chodzi o wiesniactwo ale w miescie nie powinno tego byc na wsi jak najbardziej wrecz obowiazkowo bo wies z tym wlasnie sie kojarzy

Gość gość
Zobaczysz jeszcze przylecą po jajka i warzywa, ja ostatnio kupilam ziemniaki to po ugotowaniu zrobily sie fioletowe

Gość gość
Sasiedzi jacys dziwni! Ty sie nie przejmuj, rob to co robisz i przynajmniej wiesz ze co do garnka wkladasz a nie jakies chemiczne truskawki z niemiec i magiczne hiszpanskie pomidory po ktorych dzieci wysypki dostaja. Rob swoje i trzymaj sie :-)

Gość gość
oj a ja ci autorko zazdroszcze :)

Gość gość
Ja tez zazdroszczę, tak pozytywnie.. Jak już będę miała z moja rodzina domek i kawałek ziemi to bedzie tam chyba wszystko! Narazie mam 10 metrowy taras, a na nim mnóstwo kwiatów i pomidory, wcześniej sałatę i czosnek, No i zioła. Ech pozdrawiam Cie ciepło ☀️

Gość gość
ja Ci zazdroszcze, marzy mi sie domek, ogrodek, pies i jakies kury

Gość Host
No bo te debilki z miasta na oczy nie widziały takich zwierząt i wydaje im się że można mieć tylko psa,kota albo papuge. A reszta to już poza ich wyobraźnią.A wszystko co inne i dziwne to wiadomo że jest wieśniackie.Tak sie określa rzeczy których się nie rozumie.

Gość gość
Kaczki? A na co to? Poza tym jak pracujesz, to kiedy to ogarniasz?? Chyba, że ci ktoś pomaga, bo z tego co wiem, to kurom czy kaczkom trzeba dać jeść więcej niż rano i wieczorem, a jeszcze jak nie ma was w domu cały dzień, to lis by wam to zjadł.

Gość gość
Hodowla kur i innych zwierząt to nic nadzwyczajnego. Wiele osób się tym zajmuje, w tym i ja. Jeżeli też nad tym myślicie to polecam wam www.fanpasz.pl Mają szeroki wybór pasz dla kur, gęsi, prosiąt i nawet ryb ze stawów hodowlanych.

Gość gość
Bardzo dziwne. Ja hoduje świnie,brojlery,co drugi rok do tego indyki. Posadziłam 14 rządkow truskawek(zarabiam na tym),kazdy ma 150m,mam swoje ziemniaki,posadziłam 6krzakow borówki amerykańskiej i 2 jagody kamczackiej,wiosną posadzę maliny,jeżyny itp. Tak ze 150m dlugosci,wzdłuż płotu,obok truskawek i pracuję od 8-16,mam dwojke dzieci i od wiosny do jesieni chudne z 15 kg :D bo to wszystko trzeba pielić:) ale ja to uwielbiam,cieszę się ogromnym szacunkiem wśród sąsiadow,bo kazdy mowi,ze teraz młodzi to nic nie robią. I wiecie co? Dobrze mi z tym jak mnie tak chwalą,rosnę wtedy:D