Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Pierwszy porod cc. Czy nastpny moze byc naturalny ?

Polecane posty

Gość gość

Drogie mamy. Pierwszy porod mialam ciecie 6 lat temu. Porod przeszlam sttasznie a zwlaszcza to co sie dzialo po porodzie. Mam zadka grupe krwi czekalam poltora dnia na przetoczenie za nim moja krew dojechala. Nic to nie dalo za chwile musialam miec drugie przetaczanie. Ogolnie na wypisie po dluzszym pobycie za nim doszlam do siebie lekarz powiedzial mi tak : jezeli kiedykolwiek zdecyduje sie pani jeszcze na dziecko to nie wiecej jak dwie cesarki. Teraz mieszkam na Islandii opieka medyczna jest na najwyzszym poziomie swiatowym. Co nie idzie w parze z wiedza lekarska. Kiedy moj znajomy z karetki trafial z wyrostkiem 3 razy odsylali go do domu twierdzac zeto wirus. Wiec jak mam zaufac takim lekarzom i wiedziec ze beda w stanie mi pomoc jeseli zaczne rodzic sama. A ogolnie provlem lezy taki ze jest szpital gdzie sie idzie i zapisuje na cc. Niby ormalnosc z tym ze przychodzi na wizyte psycholog zaczyna tlumaczyc jakie to jest wazne i dla matki i dla dziecka zeby urodzic naturalnie. Nie sluchaja moich argumentow i ogolnie kiedy jestem na nie daja mi czas do namyslu i odsylaja do domu. Jutro znow mam wizyte brak mi kolejnych argumentow a porod juz za poltora miesiaca

Gość gość
Jaki był powód cesarki?

Gość gość
Odeszly wody nie bylo rozwarcia. Porod byl 7 dni po terminie. Do karty mialam takze wpisane zielone wody plodowe.

Gość gość
4 dni po terminie trafilam do szpitala z regularnymi skurczami. To byla sobota.Wody zaczely odchodzic w nocy z niedzieli na pon. Stopniowo. Czulam parcie ale rozwarcie bylo na 1 cm do samej decyzji o ciaciu. Nie mogli podac mi znieczulenia twierdzac ze musi byc minimum 3 cm rozwarcia acz kolwiek we wtorek ok godz 14 podali mi to znieczulenie w kregoslup ktore zle sie wbilo i rozlalo sie po calych plecach gdzie za chwile mialam podana druga dawke. Na nocna zmiane zmienil sie dyzur i o godz 22 we wtorek zrobili cc

Gość gość
Napiszę Ci z perspektywy innego kraju skandynawskiego. Pierwszy poród w Polsce cesarka. Powód: brak postępu. Wody odeszły. Skurcze miałam kilkanaście godzin i brak rozwarcia. Powiedzieli, że nie ma na co czekać i zlecili cesarkę. Nie pocieszę Cię. W krajach skandynawskich bardzo promuję się porody naturalne. Więcej u mnie mój powód nie będzie wskazaniem do cesarki. W Polsce nie przeprowadza się dodatkowych badań. Nikogo nie obchodzi dlaczego nie było rozwarcia albo dlaczego poród nie posuwał się w naturalny sposób do przodu.

Gość gość
Po porodzie lezalam jak wrak przez 3 dni. Kladli obok mnie corke ale nie moglam ani jej wziac na rece anie nakarmic. Bylam tak oslabiona ze nawet przy niej zasypialam i nie slyszalam jak placze. Do domu wrocilam otumaniona lekami. Pozniej nie umialam przystawic jej do piersi. Nauczylam sie tylko z jednej a z drugiej sciagalam. Z reszta i to po nie calych 2 miesiacach pokarm stracilam. Nie wiem co mialo wplyw ale nie chce przechodzic drugi raz to samo. Chce wrocic do domu po porodzie karmic i cieszyc sie macierzynstwem. Pierwsza corka byla wpadka. A ta dlugo sie staralismy z mezem. Bardzo dlugo. Teraz bedac tutaj maz jest jedynym rzywicielem rodziny w razie powtorzenia takiej sytuacji nie mam mamy tesciowej ani bratowej ktora przy mojej pierwszej ciezy byla jak osobista korepetytorka. Nie mam tu nikogo na kogo bede mogla liczyc kto mi pomoze gdybym znalazla sie w podobnej sytuacji. I owszem boje sie. Boje sie bo raz juz przez cos przeszlam i przede wszystkim boje sie co moze gorszego sie stac

Gość gość
I wlasnie to jest to. Mam tu dwie znajome ktore takze w pl mialy cc a tu rodzily naturalnie. Ale w pl mialy cc bo same chcialy i zaplacily za to.

Gość gość
Teoretycznie można spokojnie rodzić naturalnie, jeśli minęło co najmniej 18 miesięcy od cesarki, bo ryzyko pęknięcia macicy jest po takim czasie minimalne. Najważniejszy jest powód pierwszej cesarki. Jeśli jest pewność, że kłopoty się powtórzą (np. budowa narządów rodnych czy kośćca czy specyficzne problemy zdrowotne), to należy zrobić cięcie. Natomiast sam brak postępu porodu nie jest wskazaniem, bo nie jest powiedziane, że się powtórzy. Drugi poród może się przedłużać, ale równie dobrze może przebiec szybko i sprawnie.

Gość gość
Ciaze prowadzi polozna. U ginekologa bylam raz tylko aby ciaze potwierdzic. Nie mialam robionych zadnych badan narzadow rodnych. Dodam jeszcze ze 3 lata temu mialam usuwanego guza wlasnie tu na uslandii. Przez pierwsze ponad dwa miesiace mwamwiano mi ze to rak i ze musza wiedziec dokladnie czy zlosliwy czy nie przed wycieciem. W koncu zdecydowali sie na operacje po usunieciu wyslali do szwajcarii na badania po kolejnych 2 tyg czekania na wyrok dowiedzialam sie ze byl to guz spowodowany niewlasciwosciami po cesarce. Tak naprawde nie mam pojecia co to bylo skad i czy nic mi przy tym nie uszkodzono

Gość gość
Ja pierwsza cc mialam na zimno z powodu zagrazajacej zamartwicy. Drugie dziecko urodzilam sn trzy lata pozniej. Porod dlugi bo jednak przy pierwszej ciazy rozwarcia nawet nie bylo a dziecko drugie większe. Nie podali mi oksytocyny, wszystko przebiegalo naturalnie. Chcieli juz decydowac o cc kiedy wezwana inna polozna stwierdzila ze mi pomoze i urodze. Urodzilam ale mocno mnie pocieli i jeszcze popekalam. Polog po sn byl koszmarem, pod tym wzgledem po cc czulam sie super.

Gość gość
Masz prawo sama nie zgodzic sie na naturalny porod