Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

jakie produkty spożywcze bez chemii polecacie?podzielcie sie kobietki.

Polecane posty

Gość gość

czy kupujecie zdrowe rzeczy czy nie zwracacie uwagi? ja polecam serek do smarowania pieczywa bieluch.w skladzie tylko mleko i kultury bakterii,zero soli i cukru. polecam tez ser milbona z lidla .tez nie ma w skladzie zadnej chemii.produkowany w niemczech. a wy co polecicie?

Gość gość
Nabiał z piatnicy mleko jogurty śmietana ser od krów nie karmionych gmo

Gość gość
warzywkubek.pl genialne sa, zero chemii, z suszonych warzyw uzyskiwane. dodajesz soli i pieprzu i zupa jak domowa. mozna dodac do jogurtu itd. na 3 h mnie syci. polecam pomidorowa, dyniowa i cebulowa. w sklepikach z ekozywnoscia. ja miedzy 3,10-3,80 zl placilam

Gość gość
a ja nadal szukam jakichs jogurtów bez mleka wproszku i chemii

Gość gość
a mleko w proszku to złe jest?

Gość gość
Piątnica ma może nie najgorsze w składzie jogurty smakowe czy serki, ale skład śmietany to już przegięcie... Z prostym nabiałem generalnie nie jest tak źle jeszcze (tzn. z twarogiem,serkami wiejskimi, kefirami itd). Chociaż też się kiedyś nachodziłam za maślanką bez zagęstników.

Gość gość
Kiedyś Sokólski był bez mleka w proszku, ale potem dodali, kiedyś właśnie z piątnicy widziałam. A, i jeden z bakomy, ale ten rzadki nie ta gęstwina. Ale teraz to nie mam pewności bo skubańce w tym Sokólskim ot tak dosypali, wyczułam, ze coś inaczej (konsystencja) i dopiero potem skład patrze, a tu bez zmiany opakowania, info o nowej recepturze dosypali.

Gość gość
PS. Jest taka strona - czytamy etykiety pl, można sobie przeglądać. Tylko jak pisałam - to się mogło wszystko zmienić,

Gość gość
Soki ROCO wyciskane ze 100%owoców,z dod Wit c W auchanie jak jestem to kupuję soki w ciemnych butelkach poj około 300ml,zapomniałam nazwy ale jest to ciemna butelka i Biała etykieta ja brałam z aronii lub z czarnego bzu,cena okolo8zł za taką buteleczke-rozrabia się je z wodą

Gość gość
Wódka lecznicza, wino lecznicze. Z piwem leczniczym to już różnie bywa.

Gość gość
Nie jestem pewna czy całkowicie da się wyeliminować chemię z produktów, ale można ją ograniczyć. Nabiał - dzieciom podaję tylko masło, kefiry, maślankę naturalną. Jogurt sama robię - mleko plus kubek jogurtu, temp. pokojowa na drugi dzień mam litr jogurtu. Do tego dodaję w większości owoce z ogrodu - poziomki, maliny, truskawki, czasami dosładzam miodem. Od czasu do czasu plasterek dobrego sera na kanapkę daję. Wędliny - kupuję sporadycznie i dobrej jakości - kilka plasterków od znanego rzeźnika. Częściej kupuję mięso wołowe, jagnięcinę, od czasu do czasu wieprzowinę - i sama piekę, robię przetwory - na kanapki i obiad. Drób - mięso indycze i czasami filet z kurczaka - na obiad i na kanapki. Warzywa - większość mam z własnego ogródka, ale kapustę kiszę sama, ogórki kiszę, kabaczki i dynię mam prawie do lutego. czasami dokupuję jakieś warzywa, ale staram się kupić coś od rolnika. Owoce -tylko jabłka mam z własnego ogrodu, reszta przerobiona, kupuję owoce egzotyczne, dzieci mają na nie ochotę. Do picia - lekki, małosłodzony kompot z własnych owoców, woda z cytryną i miodem, herbatka z pigwą, aronią, malinami albo miętą. Do obiadu zawsze "kranówa" No i jeszcze coś na deser - smalec. Domowy smalec, który łatwo przygotować w godzinę. Kiedyś, kiedy dzieci były małe i zaczęły się się jakieś problemy z alergią polecił mi to nasz znajomy lekarz, człowiek starej daty - był już na emeryturze. I robię smalczyk - dodaję majeranku, dużo czosnku i serwuję dzieciom ze 2-3 razy w tygodniu po kromce chleba z tym rarytasem - ustąpiły wszystkie alergiczne objawy. Wiem, że nie każdy ma takie możliwości, ale czasami warto się zastanowić, czy nie zrezygnować ze zgrzewki wody wątpliwej jakości, starej, stojącej w lipcowym słońcu, przydatnej do konsumpcji jeszcze w przyszłe lato a kupić ze 2-3 kilo buraków i własnoręcznie ukisić barszcz, który dzieci będą popijać ze smakiem [zawsze można dodać banana albo truskawki i zmiksować]

Gość gość
a jaka smietana jestn bez chemii????

Gość gość
a jogurty, smietany marki Pilos? w Lidlu kupuje i mi bardzo smakuja. x nie wiem jak chcesz wyeliminowac chemie skoro: - Wędliny - kupuję sporadycznie i dobrej jakości - kilka plasterków od znanego rzeźnika. Częściej kupuję mięso wołowe, jagnięcinę, od czasu do czasu wieprzowinę - i sama piekę, robię przetwory - na kanapki i obiad. - nigdy nie wiesz czym byly zwierzaki faszerowane x Drób - mięso indycze i czasami filet z kurczaka - na obiad i na kanapki. - podobnie x Warzywa - większość mam z własnego ogródka, ale kapustę kiszę sama, ogórki kiszę, kabaczki i dynię mam prawie do lutego. czasami dokupuję jakieś warzywa, ale staram się kupić coś od rolnika. - warzywa sa przesiakniete chemia z powietrza, gleby i wod gruntowych

Gość gość
masakra..kto z was wierzy z te bzdety ze sa produkty bez chemii? wszystko ma chemie... mąka i kasze to najgorsza chemia..same pestycydy rakotwórcze.. wszystko tak ma..

Gość gość
Nie mogę czytać takich rzeczy, że kasza jest czymś najgorszym...

Gość gość
To co nie jest najgorsze. Może słodycze sklepowe, dania gotowe, fajki i alkohol. No bo skoro wszystko jest do bani to pofolgujmy sobie. Po co sie starać

Gość gość
jogurt naturalny typu greckiego od bakomy-w składzie mleko, śmietanka i kultury bakterii. mozarella od bakomy też ma dobry skład. W ogóle większość nabiału od nich biorę, bo kupuję w ich sklepiku :) przejeżdżam przez szymanow średnio 2 razy w tygodniu to kupuję :) uwielbiam też ich napój kawowy, ale tu to nawet nie patrzę na skład żeby zawału nie dostać ;) robię sama wedliny-piekę lub gotuje szynkę. robię sama dżemy i piekę chleb-w wypiekaczu do chleba. mroze sezonowe warzywa i owoce i mam w środku zimy pyszna paprykę :) unikam jedzenia mięsa -staram się jeść więcej warzyw i polskich ryb- często jeżdżę do sprawdzonej hodowli i kupuję świeże rybki. jemy dużo kasz i roślin strączkowych. maka... oczywiście szymanowska;) bo mam po drodze...

Gość Sunsin
Już nie przesadzajcie, każdy czasami je coś z paczki i to wcale nie musi oznaczać, że to coś jest niezdrowe i bez smaku, przykładem mogą być zupy owocowe czy ogólnie produkty z PROFI - http://profi.com.pl/zupy/#p,owoce-lesne-z-makaronem mi bardzo takie produkty pasują i są świetne kiedy nie ma czasu, żeby zrobić normalny obiad.

Gość gość
pojawilo sie tu wczesniej, ale tez polecam warzywkubek.pl - skomplikowane to to nie jest, zalewasz wodą i gotowe. Smak naturalny, skład też - same warzywa (sproszkowane), bez żadnych ulepszaczy

Gość gość
Staram sie kupowac nie bielona mąke ( sa sklepy, np w Pruszczu Gdańskim) jesli kupuje pieczywo to patrze na sklad, najlpeiej maka, woda, drozdze albo zakwas, nasiona itp, eli w duzej piekarni, sa wczesniej moczone w jakim swinstwie). oczywiscie jak najkrotszy sklad w jogurcie, kefirze, zadnych z dodatkami Moze nie zwracacie uwagi, ale surowki, ladnie wygladajace w roznych Piotrach i Pawlach itp supermarketach wyjmowane sa z wielkich pojemnikow i dopiero na nich caly sklad + termin waznosci baardzo dlugi) Miesa ponoc indycze najzdrowsze, bo indyki zle znosza karme chemiczna, ale kto to wie Wedliny skreslam No reszta tak na wyczucie - owoce, warzywa nie za wielkie i za ladne i z bliska, a ine produkty z jak najkrotszym skladem i krortka data waznosci.(oprocz miodu, ktory jest ponoc wiecznotrwały z natury :) Wiadomo,ze chcemii sie nie uniknie, ale naprawdę mozna ja bardzo ograniczyć.

Gość gość
sporo ciekawych produktów i inspiracji można znaleźć na http://www.altoria.eu/ - udostępniają także listę sklepów, w których można kupić ich produkty bez glutenu, zdrowa żywność i produkty bio. :) Kupiłam kilka razy, jak dla mnie bardzo smaczne.

Gość gość
Ja od jakiegoś czasu zaczęłam na to wracać uwagę. Teraz przede wszystkim stawiam na zdrową żywność tylko tutaj też trzeba uważać. Przeważnie robię zakupy na https://biokoszyk.pl bo tam jest wielki wybór takich produktów a do tego dosyć tanie są. Już mam dosyć chemii z tych naszych sieciówek ..

Gość dynamical
Ja staram się nie przesadzać w żadną stronę, żeby w miarę dbać o siebie, i też żeby nie odmawiać sobie żadnej przyjemności. :P Mój budżet domowy nie jest za duży, więc zawsze czaję się na promocje, jakie oferuje, np. gazetka lewiatan http://gazetka-lewiatan.pl/

Gość gość
Polecam zainwestować w sprawdzony suplement diety - Slimunox.

Gość Bogusia

Ja dopiero kupiłam te tabletki na http://slimunox.pl Licze na to, że uda mi się pozbyć 14 kilogramów nadwagi. Byłby to mój wielki sukces, a jak będzie to zobaczymy