Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Niedoczynność tarczycy a druga ciąża. Czy na prawdę powinnam się spieszyć?

Polecane posty

Gość gość

Podobno ze względu na tarczyce im dłużej się zwleka z drugą ciążą tym gorzej. Jak to jest w rzeczywistości? Niedoczynność miałam w pierwszej ciąży (może i przed?). Leków nie biorę od dawna. Dawkę po ciąży miałam bardzo mała, najmniejsza w zasadzie więc przestałam brać jak mi się ostatnie opakowanie skończyło bo po co lykac tabsy jak nic mi nie jest? Ogólnie dobrze się czuję, nie mam (chyba) żadnych objawów więc nie wiem czy powinnam się martwić, ze nie uda mi się drugi raz zajść w ciążę? Chcemy zacząć starania w przyszłym roku. I teraz się zastanawiam czy to nie był błąd nie brać tych tabletek? :( Syn ma 4 lata.

Gość gość
Pierwsze slyszę, że z drugą ciąża trzeba się spieszyć. W puerwszą zaszłam po 3 latach starań, ale przyczyną była endometrioza. Wtedy leczyłam się na niedoczynność już 8 lat. W drugą ciążę zaszłam w 2 miesiącu starań i po 10 latach leczenia niedoczynności. Różnica wieku między dziećmi to 3 lata.

Gość gość
Mojej znajomej która niedługo rodzi lekarz powiedział, ze jak chce więcej dzieci niech się spieszy bo przez niedoczynność może mieć problem z donoszeniem ciąży... :o

Gość gość
Ja pisałam powyżej. W obu ciążach chodziłam raz w miesiącu na prywatną wizytę do pani ordynator w jednym ze śląskich szpitali - endokrynologa. Nigdy mi tak nie powiedziała. Owszem raz w miesiący robiłam tsh i ft4, w drugiej ciąży przez pierwsze 3-4 miesiące hormony trochę szalały, ale właśnie po to były te wizyty, by wszystko normować na bieżąco. Piza tym od 2 trymestru dziecko wytwarza już swoje hormony i zazwyczaj stres związany z niedonoszeniem ze wzgledu na niedoczynnosc matki mija.

Gość gość
A jakie masz wyniki tsh? Jeżeli była u ciebie stwierdzona niedoczynność, to tarczyca nie pracuje dobrze i juz nigdy nie będzie. Powinnaś brać leki, skoro przepisał lekarz. Czasem minimalna dawka wystarczy. Jeśli chcesz zajść, koniecznie zbadaj najpierw tarczyce

Gość gość
ostatnie badania robiłam 3,5 roku temu. Jakie teraz mogę mieć wyniki nie pamiętam. Wiem, ze wtedy po porodzie wszystko było prawie w normie. Czyli chyba pasowaloby pójść zrobić badania i wybrać się na wizytę do mojej Pani doktor. Ciekawe czy mi lba nie urwie...ojc

Gość gość
miało być ze nie wiem jakie mogę mieć teraz wyniki. Słownik w tel...