Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Autyzm a niemowlę

Polecane posty

Gość gość

Pytanie do mam dzieci autystycznych. Czy zauważyłyście jakieś niepokojące objawy w pierwszym roku życia dziecka?

Gość gość
Pozno zaczal pokazywac paluszkiem. Nie mogl nauczyc sie robic papa (dopiero po roku czasu),bil pozno brawo. Fascynowaly go swiatelka, kolory, uwielbial sie hustac do tego stopnia ze wyjscie z placu zabaw to byla histeria.

Gość gość
Możesz napisać coś więcej o tych światełkach i kolorach?

Gość gość
A po co na sile doszukujesz sie czegos u swojej corki?

Gość gość
Jak mial 2 msc to juz dostawal szalu bo cos sobie upatrzyl w jakis kolorach, np serwetke na stole w kolorze zielonym. Uspokoil sie dopoero jak ja dostal. Jeszcze raczkami nie siegal po przedmioty a wiedział co chce. Ciagle patrzyl sie na zyrandole, zapalone światła. Dzis sie stymuluje swiatlami.

Gość gość
Dziękuję, ktoś jeszcze odpowie?

Gość gość
Mój syn (obecnie 3 lata) wykazywał sporo cech autystycznych, do tego doszło opóźnienie mowy. fascynował się światłami i drzwiami, pralką itp. Nikt autyzmu nie stwierdził, choć do dziś wpada szybko w furię, jest strasznym histerykiem i zachowuje się czasem, jak furiat albo ktoś niespełna rozumu. Do tego ciągle powtarza zasłyszane słowa, a nawet całe zdania. Ale jest komunikatywny, mowa rozwija się, pokazuje palcem, wyraża uczucia, wykazuje niewielką (ale zawsze) empatię. Też długo się bałam, że to może być autyzm.

Gość gość
Powiedzcie czy to jest uwarunkowane genetycznie ? Czy co jest tego przyczyna ?

Gość gość
16.29 mozesz napisac wiecej nt komunikatywnosci? Jak to u was wyglada? Bo mam podobnie z moim 3,5latkiem. Czekamy na diagnoze. Teoche jego zachowanie odbiega od normy,opis jak u ciebie, niby komunikatywny ale mam troche zastrzezen. Czesto wystepuja echolalie (czy jak to sie pisze)np. Np siedzi z tata i jedza owoce, ma.arbuza i banana i sie pyta:chcesz banana? A on "nie, chcesz arbuza?" Co znaczy "nie, chcę arbuza"

Gość gość
Dzieci z autyzmem mają generalnie problem z mową. Moja córka zaczęła mówić zadaniami ok.5 roku życia. Teraz ma 11 lat i dzięki pracy jest lepiej. Jak chciała np.loda to mówiła "chcesz loda". Często mówiła o sobie w trzeciej osobie np Kasia chce iść na spacer. Echolalia jak najbardziej, często echolalie odroczone, czyli powtarzanie tekstów zaslyszanych np.kilka dni wcześniej. Mowa na ulubiony temat. Problem z zadawaniem pytań np.si przeczytanego tekstu.

Gość misza45
Samemu to raczej trudno postawić diagnozę, nawet lekarze mają z tym problem, szczególnie jeżeli dziecko jest malutkie. Jeśli macie podejrzenia, że dziecko nie rozwija się prawidłowo, można zgłosić się do http://psychomedic.pl/diagnoza-autyzmu-zespolu-aspergera/ oni diagnozują nawet bardzo małe dzieci. Im szybciej, tym lepiej, bo można odpowiednio wspierać malucha w rozwoju.