Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość Alicja

relacje z teściami

Polecane posty

Gość gość Alicja

gość Alicja dziś [17:17] Z teściami mam dobre kontakty, ale nie chciałabym ich nadużywać przez dłuższy czas. Mamy niespełna 2 letnie dziecko, ja na wychowawczym, mąż pracuje. Dostałam nową, ciekawszą propozycję pracy, dano mi tydzień na odpowiedź. Konsultowaliśmy to w rodzinie. Chcieliśmy wynająć opiekunkę ale teściowie od razu zaznaczyli, że przez rok, zanim maluch nie będzie kwalifikował się do przedszkola, pomogą. Jesteśmy im wdzięczni za pomoc, ale... Ta pomoc trochę przekroczyła wstępne założenia. Ja kończę pracę o 16 i na mnie czeka w domu teściów ugotowany obiad, dla męża[wraca ok 19] na wynos również. I tak już 3 tydzień, dla mnie danie wegetariańskie, dla męża z mięsnymi dodatkami. Za opiekę nad wnukiem teściowie i szwagierka[licealistka, mieszka z nimi] nie chcą słyszeć o jakichkolwiek pieniądzach, ale za dodatkowe porcje obiadowe powinniśmy jakoś się dołożyć. No i tu brak nam pomysłów. Co doradzacie, zakupy raz w tygodniu, zasilenie konta licealistce, wszak zaraz na studia pójdzie, sanatorium dla teściów zasponsorujemy za opiekę nad dzieckiem. Przyznaję, teściowej obiadki to dla mnie cudowne zbawienie od codziennego obowiązku - a teściowa gotuje wspaniale. Jak to rozegrać, aby wszyscy byli zadowoleni, a my nie wyszlibyśmy na pijawki? Teściowie bogaczami nie są, ale to co im ułatwia życie kupują.

Gość gość
Myślę że powinniście porozmawiać z teściami o tym, a jak nie przyjmą pomocy w formie zakupów czy wspomagannia konta córki. To postawcie ich przed faktem dokonanym i wykipcie wczasy. Gratuluję rodzinki. Cudownie masz.

Gość gość
To moze zaproście ich na niedzielny obiad i powiedz jak bardzo to doceniasz. Powiedz dziekuje -:) raz w miesiącu zabierz młoda na zakupy kup jej jakiś ciuszek- młodym zawsze cos jest potrzebne. Natomiast co do teściów to tylko zapytaj i jezeli nic nie ustalicie to wiesz...za chwile święta w grudniu, możesz dać czadu z prezentami. W rodzinie nie zawsze wszystko przelicza sie na kasę.

Gość gość
Można w weekend robić duże zakupy dla teściowej ☺

Gość gość
19:42 to jest najlepsza podpowiedż.

Gość gość
no i chyba na cotygodniowych zakupach się skończy, brak mi innych pomysłów. No i szwagierce ze 300 zł podrzucę, dziewczyna bardzo chętnie zajmuje się bratankiem.

Gość gość
Najlepiej z nimi porozmawiaj, jak by chcieli, aby to wyglądało. Z zakupami to różnie bywa. Jedni lubią serek A inni serek B, jedni jogurt X drudzy Y. Nie na każdej śmietanie wyjdzie dobra zupa i nie każde ziemniaki są dobre do zapiekanki. Ja bym nie chciała, żeby mi ktoś zakupy robił a jak już to bym musiała mu robić zawsze listę z nazwami producenta, bo mam swoje ulubione produkty ze sprawdzonym składem i smakiem. Za dużo zachodu.

Gość gość
A bony na zakupy do sklepu? Albo jasna propozycja dorzucenia się do zakupów spożywczych.