Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Rozwód partnera a nazwisko jego byłej żony

Polecane posty

Gość gość

Witajcie mam pytanko bo sie nie orientuje. Mój partner rozwiódł sie ze swoją byłą już żoną. A ona wciąż używa jego nazwiska. Czy to nie powinno byc tak że powinna wrócić do swojego nazwiska? Bede wdzieczna za odpowiedz

Gość gość
Nie to nie jest tak. Jezeli chce zmienić na swoje to ma na to miesiąc od uprawomocnienia rozwodu. Zmienia to usc. Natomiast większość kobiet zostaje przy nazwisku po mężu ze względu na dzieci. Mało jest kobiet które powracają do dawnego nazwiska. Także po prostu nie zmieniła nazwiska i tyle. No i tak naprawdę co z tego. Nie miała ochoty biegać po urzędach albo nie wiedziała nawet ze moze je zmienić. Wiece kobiet o tym nawet nie wie.

Gość gość
A po co wracac do starego nazwiska??? ja po rozwodzie zostawiłam nazwisko, teraz zmieniłam bo wyszłam za maz ale niby czemu kobieta po rozwodzie ma zmieniac nazwisko?? bo nowa panienka byłego ma z tego powodu kompleksy??

Gość gość
a czy twój partner ma z nią dziecko? bo to jest dość istotna kwestia

Gość gość
A ja nie zmienilam nazwiska na zlosc Z ta druga sie nie ozenil i teraz ja szlag trafia Hahahaha

Gość gość
Nie autorko, była żona niczego nie "powinna" zmieniać. W momencie ślubu dostała to nazwisko i o ile go nie hańbi np. nie była karana to nikt jej nie zmusi do zmiany nazwiska. Tak łatwo ci mówić 'weź zmień' ale to są często wieloletnie związki i człowiek przyrasta do tego nazwiska, używa go latami. No cóż musisz się nauczyć z tym żyć, że zawsze będziesz panią nr 2, wiedziałaś na co się piszesz.

Gość gość
Z tą drugą raczej się nie ożeni chyba że będzie zmuszony bo wie że ona lubi zaglądać do rozporka żonatym a tego żaden normalny facet nie chce .

Gość gość
Uzywa tego nazwiska wszedzie , i teraz ma biegac po urzedach I zmieniac bo ty masz kompleksy Nie osmieszaj sie

Gość gość
Ja też zostawiłam nazwisko byłego, bo miałam brzydkie panieńskie i nową mojego exa k....wica brała hahaha :P zmieniłam dopiero jak ponownie wyszłam za mąż. Z pierwszym mężem nie miałam dzieci więc nie było mi już potrzebne do niczego ale co się poawanturowali o to :D to ich! wiem od siostry byłego, że wojenek było co niemiara :D

Gość gość
A wy stare rury nie macie czym się jarac tylko noszeniem nazwiska byłego? Ot kur** zaszczyt;-)/

Gość gość
To autorka. Z byłą żoną ma dziecko. Ale ona ma tez drugie dziecko z innym facetem z którym również sie rozstała. To skoro ma dwójke dzieci z dwoma róznymi facetami i z zadnym nie jest to chyba z nia jest cos nie tak. Dodam ze nigdy w zyciu nie pracowała tylko utrzymuje sie z alimentów i zasiłków z mopsu.

Gość gość
gość dziś och jej! coś z nią nie tak - powiadasz, a z twoim fagasem wszystko ok skoro się ożenił z taką puszczalską, leniwą mopsiarą i jeszcze sobie dzieciaka z nią machnął? Jak to łatwo skrytykować prawda? Sorka ale jak dla mnie to z nim też jest coś nie tak, a tym samym z tobą dziuniu, bo sobie takiego przelatywacza patolek wzięłaś hahaha pewnie taka sama jesteś :D

Gość gość
a co głupia szmato maż od ciebie odszedł i teraz nie lubisz jego nowej partnerki ? bo jest lepsza od ciebie garkotłuku

Gość gość
Jaki partner autorko. To jest twój konkubent a ty jesteś jego kochanką.

Gość gość
Pojebało cie? jaka kochanka jak on jest po ROZWODZIE KRETYNKO

Gość gość
A mi to wisi jestem z mężczyzna po rozwodzie, sama jestem po rozwodzie, ja zmieniłam nazwisko, bo nie chciałam nosić nazwiska byłego, wróciłam do panieńskiego, a co z byłą żona mojego partnera to nie wiem czy zmieniła i w sumie to mnie to nie obchodzi:) Jeśli nie zmieniła to będzie śmiesznie w razie gdybyśmy my wzięli ślub, bo ma tak samo na imię jak ja ha ha ha :) A wy to macie problemy, rzadko kobiety wracają do panieńskiego, bo jak już ktoś wspomniał dużo zachodu czasami z tym jest. Trzeba zmieniać dużo dokumentów, wysyłać pisma do urzędów banku, a do tego dzieci:) Ja zmieniłam a mimo to w szkole moich dzieci nauczyciele mówią do mnie po nazwisku męża, niepoinformowani tak samo używają tego po mężu mimo że wróciłam do swojego. Na mnie powiem szczerze, że patrzą się czasami spod łba że zmieniłam, bo niby dzieci krzywdzę ciekawe w jaki sposób. Ja po prostu chciałam się maksymalnie odciąć i zmieniłam to nazwisko mimo oburzeń.

Gość gość
gość dziś dziuniu szmata to cię robiła i dla twojej informacji ani nie zostawił mnie mąż, jestem szczęśliwą mężatką :) ani nie wchodzę w jakieś związki z dzieciatymi używkami po rozwodach... stwierdziłam tylko fakt, bo tak łatwo osądziłaś, że coś z nią nie tak jakbyś kompletnie nie widziała, że ten twój wymarzony książę był z kimś takim i mu to nie przeszkadzało do tego stopnia, że się ożenił i zrobił jj dzieciaka. Dalej nie rozumiesz tłuku? Pasujecie do siebie z tym twoim 'partnerem' hahaha no i jak ty się musisz dowartościować z takim używańcem żeby się poczuć lepszą od jakiejś byłej to gratulacje :D co kto lubi dziuniu :D

Gość gość
a co ci autorko przeszkadza ze "ona wciaz nosi jego nazwisko"? miala z nim slub,mają dziecko to teraz tez i jej nazwisko. a to ze potem miala jeszcze drugie dziecko ale slubu z tym drugim nie ma wiec ma nazwisko po mezu ale jest to tez JEJ nazwisko, nie tylko jego. otrzymala je w momencie slubu i ma prawo je miec, jak tez i prawo do zmiany. a z enie zmienia to jej sprawa i ty jej do tego nie zmusisz. nie rozumiem co ci w tym przeszkadza? to ze mają dziecko tez ci przeszkadza? niestety tego nie zmienisz,jak se wzielas faceta z bagażem to do pewnych rzeczy się przezwyczaj. ja osobiscie powrocilam do swojego nazwiska po rozwodzie,ale głownie dlatego ze nazwisko bylego jest brzydkie i jesli przestawi się pare liter to bedzie brzmiało podobnie jak narządy płciowe. a moje dawne nazwisko jest takie piekne...:) ale tez znam osoby ktore mają smieszne nazwiska i nic z tym nie robią. np u mnie w pracy jest pani o nazwisku Kostuch. oraz chłopak Pindel.

Gość gość
tak przeszkadza mi to że używa jego nazwiska. i przeszkadza mi tez ze ma dziecko z nia ale jak bedziemy mieli swoje dziecko to tamtemu bachorowi skonczy sie przyjezdzanie na ferie i wakacje do nas nie lubie bachora

Gość gość
Na zmianę nazwiska jest 3 miesiące od uprawomocnienia wyroku.

Gość gość
U koleżanki w pracy laska zmieniła nazwisko i potem wszystkim kontrahentom i współpracownikom musiała mówić, ze teraz ma inne nazwisko. W efekcie wszyscy jej gratulowali slubu i składali zyczenia.

Gość gość
Powiedzmy, ze kobieta ma pod nazwiskiem meza jakies osiagniecia, np.dorobek naukowy, albo jest lekarzem z dobra opinia, albo cos opublikowala.albo po prostu jest znana w branzy, w ktorej pracuje.wtedy logiczne, ze po rozwodzie nie bedzie chciala zmieniac nazwiska.

Gość gość
Wiem , że były mąż nie może zmusić byłej żony do zmiany nazwiska na panieńskie. Tu akurat decyzja należy do kobiety. No chyba , że ta zszargała nazwisko, ale to chyba też trzeba zrobić przez sąd. A jeśli kobieta po rozwodzie chciałaby wrócić do swojego panieńskiego, to też od rozwodu ma ileś tam określonego czasu. Poza tym jak już wcześniej ktoś wspomniał, kobieta może nie chcieć zmieniać nazwiska po rozwodzie, bo nosząc nazwisko męża osiągnęła jakiś sukces, wydała książkę etc. i pod tym nazwiskiem znają ją odbiorcy.

Gość gość
Założycielko tematu ! Postaw się z drugiej strony, to znaczy gdy to Ty byłabyś pierwszą żoną swojego partnera. Czy po rozwodzie latałabyś po urzędach, bankach, tylko dlatego, że nowa partnerka twojego byłego ma problem, że dalej nazywa się tak jak on ? Bo ja nie. Co do dzieci, skoro nie lubisz dziecka swojego partnera to masz problem, zwłaszcza, jeśli on chce się kontaktować z nim. Zazwyczaj jak para ileś lat jest małżeństwem, to zazwyczaj ma dzieci. A jak ty będziesz mieć z nim dziecko, to wcale nie znaczy, że on zrezygnuje ze spotkaniami ze swoim dzieckiem, no sorry, ale on wziął rozwód ze swoją żoną, a nie z dzieckiem.