Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Wkurzona 16latka

Rodzice naruszają moją prywatność, proszę o pomoc

Polecane posty

Gość Wkurzona 16latka

Witam wszystkich, piszę ten post bo jestem już załamana i nie wiem co robić. Moi rodzice wtrącają się do wszystkiego. Ograniczają mnie i nie pozwalają dorosnąć. Kilka razy przyłapałam mamę na przeszukiwaniu mojego telefonu. Oczywiście wyparła sie wszystkiego "chciałam go przesunąć i samo się wcisnęło" Od tego czasu mam hasło. Zanim gdzieś wyjdę, muszę się wyspowiadać, gdzie, z kim, po co, na ile. Mimo tego że nie wychodzę zbyt często bo nie jestem bardzo towarzyska. Kilka razy zdarzyło się tak, że gdy wyszłam z koleżanką...mój tata wyszedł za nami. Zrobiłam awanturę ale i tak nie miałam szans, bo "przecież gdzie indziej szedłem, tylko tą samą drogą..." Dla nich normalne jest to, że gdy robię coś w telefonie, to zaglądają mi bezczelnie przez ramię. "Z kim piszesz? O czym piszesz? Kto dzwonił? O czym rozmawialiście?" Podsłuchiwanie moich rozmów jest na porządku dziennym (głównie tata) Ale ja mogłabym się zagadać na śmierć, a i tak bym nic nie wskórała. Zaraz jest: "nie tym tonem! Nie dyskutuj ze mną! Musisz robić kłótnię?" W swoim pokoju mam drzwi zasuwane, więc nie mogę ich zamknąć na zamek. Nawet gdy je zasunę, mama i tak wchodzi. Nawet gdy się przebieram. "Przecież jestem u siebie" W te wakacje byłam na pierwszej w życiu dyskotece. Gdy wróciłam, dostałam opieprz, bo.... Przez 3 godziny nie odpisałam na smsa. Bo po prostu nie słyszałam. "Myśleliśmy, że ty już nie żyjesz! Cieszyłabyś sie, gdybyśmy umarli ze strachu? Mleko pod nosem jeszcze masz!" I tym podobne teksty. Błagam, poradźcie coś, bo niedługo oszaleję. P.S. Czytanie mojego pamiętnika też już było.

Gość gość
zasmuce cie ja mam 26 lat pracuje dokladam sie (jestem z malej miesciny niezbyt jest tu z kim wynajac na spolke a samemu za drogo) a mimo to moi starzy sprawdzaja mi gdy tylko moga tel komputer- wychodze na 2 min z pokoju to wylogowuje sie i zabieram tel bo wiem ze zaraz beda obczajac do tego co chwile zagladaja do pokoju porostu co robie ba! ojciec nawet potrafi DOMAGAC sie ode mnie np zebym poszedl spac k***a nawet zdarzylo sie ze probowal mi dac szlaban! pomijam juz fakt ze ciagle odpytuja co robie z kim kiedy i jak - oczywiscie awantury o to sa regularne ale co z tego- niestey na to nie ma ratunku jedynie ucieczka od starych- oni porostu NIGDY nie beda cie uwarzac za osobe dorosla

Gość gość
Ja mam podobnie, z tą różnicą, że mam prawie 30 lat:O Ostatnio jak sobie robiłem te zdjęcie: https://zapodaj.net/86c7bd5e48ea2.jpg.html to do pokoju weszła bez pukania mama i ze zdumieniem woła do mnie co ja robię. Uwierzcie mi, że wytłumaczyć się było zadaniem nader trudnym.

Gość gość
To sie nazywa troska, nie chisteryzuj musisz to przetrzymac, mało to dziewczyn znika w PL i nie wiadomo gdzie ich szukać. Zacznij sie im " spowiadać" w sensie gdzie idziesz, z kim i o której wrócisz, odbieraj telefony od nich i bedzie spokój. Możesz z nimi ustalić jakieś zasady, to twoi rodzice. Poproś o szacunek i zaufanie, trzymaj sie ustaleń. Co takiego sie stanie jak bedą wiedzieli z kim i gdzie jesteś? Ziemia sie rozstąpi czy co? Bądź mądra i zobaczysz ze kiedyś bedziesz sie z tego śmiała . Bezpieczeństwo tak wyglada tzn rodzice sie interesują bo sie boja. Zrozumiesz to i bedzie ok. Poczytaj w internecie ile dziewczyn w twoim wieku zaginęło bez wieści, taki sprawy sie dzieją i obyś nigdy nie żałowała ze im nie powiedziałaś gdzie i z kim jesteś.

Gość gość
No własnie czytałam,że w Tychach zaginęły ostatnio 4 dziewczyny między 13 a 17 rokiem życia!

Gość gość
Po prostu rodzice cię znają, a że innych możliwości trafienia do ciebie nie znają, to przynajmniej w ten sposób kontrolują, czy jest się czego bać, czy jeszcze nie. Wyluzuj, daj im też trochę porodzicować. Że ciebie to wkurza, że cierpisz przez nich? A to pomyśl, jak oni się czują, nie wiedząc czy cokolwiek z tego, co w ramach rodzicielskiego wychowania chcieli ci przekazać do ciebie dotarło. Chcesz to zmienić, bądź z nimi szczera do bólu, przestaną cię szpiegować, ale szlaban może być ostrzejszy.

Gość ops ops
Ludzie serio? A wchodzenie do pokoju autorki kiedy sie przebiera też jest według was OK?

Gość gość
Pisz w pamiętniku, że masz wspaniałych rodziców i bardzo doceniasz ich troskę, że są lepsi niż rodzice Kaśki i Aśki, a ich jedyny mankament to włażenie do twojego pokoju i szpiegowanie cię i gdyby nie to, to Kaśka i Aśka by zazdrościły.

Gość gość
Nie wiem jak jest z tel czy pamietnikiem ale jak rodzice czytaja listy twoje bez zgody to jest to karalne ,zagrozone nawet wiezieniem.nie pamietam jaki art.,byl program w tv o tym.i to sie dotyczy dzieci nawet ponizej 15roku zycia.musialabys zadzwonic moze do jakiegos tel.zaufania czy moze w necie poszperac.naruszanie prywatnosci.

Gość gość
A z tym wchodzeniem do pokoju bez pukania mozna ich ostrzec ze to jest cos zwiazane n napastowaniem seksualnym,a jak cie oleja to zglosic to trzeba tez gdzies.moze rodzice zaspokajaja w ten sposob swoje jakies chore potrzeby seksualne.moze jestes wykorzystywana do tych celow.lubia sobie cie podgladac.

Gość gość
Moze tata chce cie wychedozyc ?