Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Kolor oczu dziecka

Polecane posty

Gość gość

Witam, czy któraś z Was korzystała z tzw kalkulatorow koloru oczu (np. na dzidziusiowo.pl) przyszlego dziecka i wynik się sprawdził? Mi wychodzi, ze dziecko będzie miało brązowe, choć cała moja rodzina i ja mamy niebieskie, mąż ma brązowe tak jak jego ojciec, matka niebieskie. Możecie napisać jak było u Was?

Gość gość
Ja mam zielone, mąż niebieskie córka ma też niebieskie

Gość gość
Z tego wynika, że mąż jest heterozygotą. Kolor brązowy jest u niego dominujący, ale po mamie przenosi również gen niebieskich oczu. Ty jesteś homozygotą i tylko przenosisz kolor niebieski. Dziecko może mieć zarówno niebieskie, jak i brązowe. To zależy, który allel otrzymało od swojego ojca. Może się zdarzyć, że urodzi się z niebieskimi oczami, jak większość noworodków a potem mu ściemnieją.

Gość gość
Potem mu ściemnieją tak jak rozum przedmówczyni :)

Gość gość
Na początku wszystkie noworodki mają granatowe oczy

Gość gość
gość dziś Potem mu ściemnieją tak jak rozum przedmówczyni xxx Jak nie masz nic mądrego do powiedzenia, to się nie odzywaj, o żal normalnie. Możesz wierzyć albo nie, mi to lotto, ale wiele dzieci rodzi się z niebieskimi oczami a potem im te oczka dopiero przechodzą w brązowe. Choćby mój synek tak właśnie ma. Ja mam brązowe oczy a mój mąż niebieskie. Synek urodził się z niebieskimi (nie granatowymi!) oczami a teraz ma rok i oczy dwukolorowe, bo brąz stopniowo zastępuje stary kolor i stopniowo zwiększa się właśnie brązowa powierzchnia na oczach. Tak więc po porodzie wydawało się, że będzie miał oczy taty a teraz już widać, że kolor będzie po mnie. No ale ty wiesz lepiej. W końcu masz dyplom z genetyki i order z ziemniaka. Albo mój syn jest kosmitą. Aha, z jego oczami jest wszystko ok. Mam siostrę okulistkę, więc jakby co, to by widziała, że jest z nim coś nie tak.

Gość gość
JA urodziłam się z brązowymi :)

Gość gość
Mąż zielone, ja niebieskie - córcia zielone.

Gość gość
A czy to ważne jaki kolor oczu będzie miało dziecko?

Gość gość
Oboje piwne, a córka niebieskie. Nikt z rodziny nie ma niebieskich tylko siostra mojego męża...

Gość gość
gość dziś JA urodziłam się z brązowymi xxx No napisałam, że wiele a nie wszystkie, rety...

Gość gość
Jak oboje rodziców ma brązowe to dziecko i tak może mieć niebieskie (jesli ktorys z przodkow mial takie) natomiast jeśli oboje rodziców ma niebieskie to dziecko będzie miało niebieskie prawie w 100%

Gość gość
gość dziś Oboje piwne, a córka niebieskie. Nikt z rodziny nie ma niebieskich tylko siostra mojego męża... xxx Kolor niebieski jest cechą recesywną. Ujawnia się tylko, gdy są jego 2 kopie. Gdy jest choć jeden allel dominujący, kolor niebieski nie wystąpi, ale może zostać przekazany w kolejnym pokoleniu. Widocznie oboje z mężem jesteście heterozygotami i przekazaliście po jednej kopii ukrytego genu niebieskich oczu. U was natomiast jest jeden allel niebieski i jeden brązowy, który dominuje, dlatego wy macie brązowe oczy a wasze dziecko nie. Siostra męża jest w tej samej sytuacji co wasze dziecko.

Gość gość
omg... KALULATOR KOLORU OCZU??? chyba niektorym musi sie baaaaardzo nudzic...

Gość gość
gość to chyba normalne, że ludzie się zastanawiają jak będzie wyglądać ich dziecko

Gość gość
Mąż niebieskie, ja zielone. Córce z niebieskich zrobiły się zielone. Syn ma dopiero pół roku ale jeszcze ma niebieskie

Gość gość
To ile trzeba czekać na właściwy kolor oczu dziecka?

Gość gość
Córce mojej koło 5 roku zaczęły się zmieniać

Gość gość
Ja mam ciemnobrązowe, mąż ma jasnobrązowe ale nie piwne. Synek ma prawie czarne jeszcze ciemniejsze niż moje. A po urodzeniu faktycznie miał granatowe.

Gość gość
Mój synek ma takie oczy jak pradziadek, przez dwa pokolenia ten gen spał w rodzinie, ani ja ani mąż nie mamy w takim kolorze, o odcieniu nie mówiąc, ani nasi rodzice. W ogóle wizualnie mało do nas podobny, aż zabawnie to wygląda.