Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

chude dziecko, ktos ma?

Polecane posty

Gość gość

Ktos ma "chude" dziecko? Mam na mysli dzieci tak do 3 roku zycia. Moj od dluzszego czasu jest na 20 centylu i tego sie trzyma, je duzo jak na swoj wiek ale wyglada szczuplutko, szczegolnie, ze wzrost na 97 centylu. Ile waza wasze maluchy? Ktos wypadl z siatki centylowej? Przejmujecie sie tym? Dodam, ze moje dziecko nie je slodyczy ani zadnego syfnego jedzenia , zapychaczy itp, w ten sposob nie zamierzam polepszac jego wagi. Jest na piersi.

Gość gość
W jakim jest wieku?

Gość gość
I na samej piersi jest?

Gość gość
jest po prostu bardzo wysoki.moj ma 13,4 kg i 93cm.ma 2 lata

Gość gość
Ile ma wzrostu i jaka waga? To porównam z moim synem, który za miesiąc będzie miał 1,5 roku. A pediatra mówi, że jest z tych delikatniejszych dzieci w sensie wagi.

Gość gość
87 i 10700

Gość gość
jeszcze nie ma 1.5 , niepelne.

Gość gość
mój ma za miesiąc będzie miał 1,5 roku. wzrost 85 a waga 11200. Waga ta utrzymuje się już około 4 miesiące. Od kiedy zaczął biegać dosłownie nic nie przybiera na wadze. Sporo je w porównaniu do innych dzieci. Niektórzy uważają w rodzinie, że nawet spożywa za dużo posiłków. Ale jest zdrowy i to najważniejsze. Często też dzieci przybierają na wadze w okresie zimowym. Zobaczymy jak będzie u nas.

Gość gość
a co pediatra mowi na to, ze waga sie nie zmienia? nasz tez je chyba sporo,-)

Gość gość
A i zapomniałam napisać, po moim dziecku nie widać, że mniej waży wręcz przeciwnie ma np. potężne uda, wystający brzuch. Przy tym ma chudą twarz. Wygląda jak napakowane dziecko a waga na to nie wskazuje:). I jak wszystkim mówię, że ma niedowagę to nie wierzą. I jeszcze jedną ważna rzecz zauważyłam, że nie należy za bardzo sugerować się siatką centylową. Bo mój syn np. w żłobku jest najwyższy i najwięcej waży w swoim przedziale wiekowym. A pediatra mówi, że jest na niższych centylach. To oznaczałoby, że większość dzieci jest jednak mniejsza.

Gość gość
Pediatra mówi, że wszystko ok. I że dzieci często w okresie kiedy zaczynają chodzić nawet spadają w wadze. Mieliśmy też okres ząbkowania i to też może mieć wpływ na organizm. Ma taki jakby wewnętrzny wysiłek. Trochę martwie się wagą. Dlatego bardzo pilnuję posiłków. Mam ułożony swój plan posiłków i trochę testuję na synu.

Gość gość
20 centyl to jeszcze nie jest źle. Mój jest na 3 centylu. Ma 2 lata, do ok 1,5 roku był na 50 centylu a potem się zaczęło... Potrafi mi przez 3 dni jeść tylko mleko i nie chce nic więcej. Potem kilka dni ok, chociaż porcje malutkie je i później znowu nic. Nie wiem już co mam z tym zrobić bo wagę ma taką jak jest normalna dla roczniaka. Ma 89 cm wzrostu i wagę 11 kg. W przyszłym tygodniu idę do lekarza bo waga już kilka miesięcy stoi w miejscu.

Gość gość
A to dobrze wiedziec, ze dzieci moga w tym okresie spadac z wagi, chociaz tak jak pisalam u nas od dluzszego czasu jest staly poziom, 20 centyl. Ja jednak "trzymam sie" siatki centylowej, chociaz kiedys przeczytalam, ze wg who dla dzieci kamionych piersia obowiazuja inne siatki centylowe (ale to raczej niemowlat chyba dotyczy). Moj wyglada tak jak mierzy i wazy, tzn na wysokiego (ok 2latka) i szczuplego. Jest jeszcze indeks BMI (waga do wzrostu) i tu jestesmy duuuzo ponizej skali,-)

Gość gość
do gosc z 16:13, a maly jest w domu czy w jakiejs placowce? Mysle, ze moj jakby teraz poszedl do zlobka to tez pewnie zastrajkowalby z jedzeniem, ale tego nie wiem..

Gość gość
Ja z 16.13 Po moim nie widać że ma taką niedowage. Nawet często ludzie mi mówią ze wygląda na 3-3,5 roku. ;) Ale mnie dosyć to martwi bo wśród znajomych jest jedynym dzieckiem z tak niska wagą. Olewcze podejście do tematu mojej poprzedniej pani doktor też mnie denewowalo. Nie wiem, a slszalyscie o tych syropach na apetyt? Próbowałyscie?

Gość gość
Tu autorka. Nie intersowalam sie tematem syropow z 2 powodow. 1. moj raczej ma apetyt i chyba sporo je 2. jesli by nie mial mysle, ze po syropy siegalabym w ostatecznosci i po wyraznej informacji (od pewnego) lekarza , ze jest to koniczne. Raczej jestem przeciwna sztucznym suplementom... A twoj synek ma jakies ulubione dania poza wspomnianym mlekiem? Ja np nie wciskam na sile mojemu tego czego on nie lubi- ryby i jajka- nie cierpi. Jajka przemycam w innych, akceptowalnych dla niego daniach, a omega 3 (ryby) dostarczam w innych produktach- np awokado.

Gość gość
Moje jest między 3 a 10 centylem i Z dwojga złego wolę że w te stronę niż jakby było grube

Gość gość
Jest ze mną w domu. Ale za pół roku ma pójść do przedszkola. Ciekawe co to będzie i jak jest tam z dopilnowaniem żeby cokolwiek zjadł. Co do ulubionych dań to ma całkiem sporo tylko ma takiej dni ze nie chce nawet tego co lubi. Z tygodnia są zwykle 3- 4 dni jedzenia normalnie. Za syropami tez nie jestem ale bardzo mnie martwi tą niedowaga, mimo że tego nie widać i mimo że jest zdrowy.

Gość gość
moja na 2 lata wazyla 9,5kg,87cm,a teraz ma 3lata i wazy 14kg i mierzy 92cm! Je tak samo(duzo) od zawsze. Na rok rowniez wazyla 9,5kg. i miala 81cm. Dziecko w tym okresie bardzo duzo energii spala,uczy sie chodzic,biega,skacze. Jesli sporo je,nie choruje,wyniki ma dobre to nie ma co sie martwic za wczasu tylko obserwowac. Pozdrawiam