Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

skuteczna szczepionka na pnuemokoki?

Polecane posty

Gość gość

Po wieeeeeeeeelu rozterkach zdecydowałam się zaszczepić synka na pneumokoki, tylko... Czy jak zaszczepię to mam 1000 proc. pewności ze nie zachoruje?

Gość gość
1. Typów pneumokoków jest koło 100, a szczepionka chroni przed chyba 23. 2. Szczepionka nie chroni 100% zaszczepionych, bo nie każdy wytwarza przeciwciała. Z reguły jest to ponad 90-95%, nigdy 100% 3. Jak dziecko zachoruje to prawdopodobnie przejdzie chorobę łagodniej 4. Mniejsza szansa powikłań

Gość gość
Żadna szczepionka nie chroni w 100%, a już na pewno nie ta na pneumokoki. Ona chroni tylko przed najczęściej występującymi rodzajami, a tych rodzajów jest z tego co mi lekarka mówiła ponad 100

Gość gość
No właśnie, żadna szczepionka nie chroni absolutnie każdego zaszczepionego, natomiast jeśli jednak dziecko zachoruje to choroba przebiegnie łągodniej - a juz dlatego warto zaszczepić, bo pneumokoki powodują wiele nieprzyjemnych choróbsk

Gość gość
No ale to w takim razie warto szczepić skoro rodzajów pneumokow jest tak wiele????

Gość gość
Mysle, ze warto chocby dlatego, ze gdyby dziecko jednak zachorowalo to przebieg bedzie lagodniejszy i mniejsze ryzyko pozniejszych powiklan. Warto zwlaszcza jesli niemowle ma starsze rodzenstwo (glownie chodzi mi o przedszkole - bo to wylegarnia zarazkow)

Gość gość
Dokładnie, jak masz wyżej napisane - ok, szczepionka nie daje ci dozgonnej gwarancji, ale mysle ze każda mama musi sobie sama rozwazyc, czy warto zrobic cos zeby chociaz ZMNIEJSZYC ryzyko zachorowania albo ZŁAGODZIC przebieg ewentualnej choroby, czy szkoda pieniedzy/czasu itp. Ja swoje akurat zaszczepiłam i traktuje to jako inwestycje - dzieci nie choruja, a to dla mnie najwazniejsze.

Gość gość
nie warto , nie truj dziecka ! poczytaj troche

Gość gość
Zdania są podzielone, ale większość lekarzy poleca.

Gość gość
Hmmm, no ja swoje dzieci zaszczepiłam, nie mam poczucia, że je trułam - wrecz przeciwnie. Są zdrowe. Rzadko mają nawet katar. To dla mnie najważniejsze.

Gość gość
bo dostaja w lape to polecaja albo sami sa ignorantami ...

Gość gość
Może mam szczęście, ale wszyscy lekarze z którymi rozmawiałam na temat pneumokoków byli ze mna szczerzy. Mówili o plusach i minusach szczepionki. Jesli "dostali w łapę" to słabo im szło namawianie, a ignorantami raczej nie są. Podkreslali ze mimo watpliwosci jakie można miec, warto zaszczepic dziecko. I ja im ufam.