Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

MAMY co na początki kataru kaszlu

Polecane posty

Gość gość

Ogólnie przeziębienia. ?? Macie jakieś sprawdzone specyfiki? Proszę o pomoc.

Gość gość
Sok z cebuli

Gość gość
U nas też syrop z cebuli, chyba że da się namówić na czosnek- ale rzadko daje, mleko z miodem, syrop z pędów sosny, syrop z czarnego bzu (teściowa takie cuda lubi robić. Zawsze pomaga. Jak katar mu dokucza to olejek eukaliptusowy na poduszkę albo na dekolt. Ale to tak po jednym czy dwóch dniach, czasami jeden dzień pociąga nosem i nic z tego nie wynika.

Gość gość
Syrop z cebuli i czosnku plus syrop prawoślazowy. Na katar woda morska.

Gość gość
ja wlasnie zrobilam syrop z cebuli imbiru i miodu. trzeba zaczac sie nim szprycowac ;)

Gość gość
Woda morska na katar.

Gość gość
10.55 napisz proporcje i przepis na ten syrop bo mi mąż zaczyna prychać. A mamy maleństwo w domu i nie chcę żeby się to rozniosło po domu.

Gość gość
10.55 napisz proporcje i przepis na ten syrop bo mi mąż zaczyna prychać. A mamy maleństwo w domu i nie chcę żeby się to rozniosło po domu. x x pokroilam w kostke 3 srednie cebule, zasypalam brazowym cukrem (tak na oko 2-3 lyzki), na wierzch rzucilam 4 grube plasterki cytryny ze skorka (wczesniej sparzona i wyszorowana) i 5 plasterkow imbiru i jeszcze lyzka cukru. Wszystko zakrecilam w sloiku 0.9 i zostawilam na noc. Dzis syrop gotowy. Daje dziecku i pije sama. Od razu uprzedzam, ze to nie sa jakies scisle proporcje, cos podobnego znalazlam w necie, tylko troche zmodyfikowalam :)

Gość gość
Dzięki już biegnę do sklepu po imbir. Wszystko inne mam.

Gość gość
Serio ten syrop z cebuli na początki przeziębienia sprawdza się tak rewelacyjnie??

Gość gość
U mnie tak, syrop z cebuli to był zawsze złoty specyfik. Tyle że ja surowej cebuli nie znoszę, i o ile mój żołądek przyjmuje to w razie choroby, o tyle profilaktycznie, jak rodzina kicha, nie ma szans żebym przełknęła :P Ja robię po prostu z pokrojonej cebuli, plus solidna ilość miodu i soku z cytryny (dla zabicia smaku). Synek pije chętnie, nawet tą cebulę wyjada, bleee... mąż też lubi. Tak, działa do tego stopnia dobrze że katar czasem mija po 3-4 dniach, i idzie w las złota zasada że leczony trwa tydzień, a nie leczony- siedem dni.

Gość gość
Ile razy dziennie podajecie ten syrop dziecku? czy np. 3rzy po lyzeczce bedzie ok?

Gość gość
Tak, ja tak właśnie robiłam- 3x dziennie po łyżeczce, jak był większy to rano, po obiedzie dwie, dorośli łyżkę stołową. Na zdrowie :)

Gość gość
syrop z cebuli na katar? kurcze musze wyprobowac chyba

zawsze syrop z cebuli! Moja mama i babcia mnie tak leczyły więc teraz też podaję to swojej córci :)