Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

dlaczego mnie boli po badaniu?

Polecane posty

Gość gość

Kobiety mialam dziś badanie jestem w 37tc ginekolog włożył palec/palce do środka dosyć głęboko - poczułam straszny ból. Zwróciłam uwagę lekarzowi ze boli. Jestem wytrzymała na ból ale po tym badaniu strasznie mnie boli podbrzusze . Trochę zelzalo jak się położyłam. Czemu on to zrobił że boli? Celowo chciał wywołać poród??

Gość gość
Najwyraźniej był nieostrożny i ucisnął palcem szyjkę macicy. Możliwe że uszkodził jej naskórek, powodując otarcie, które następnie uległo zakażeniu. U Skarbów w zaawansowanej ciąży, szyjka macicy jest przekrwiona, napęczniała i bardzo wrażliwa. Nie należy jej dotykać. Można jedynie lizać łechtaczkę - to obniża napięcie elektryczne w układzie nerwowym kobiety, i redukuje ryzyko poronienia z powodu codziennych stresów.

Gość gość
Proszę o poważne odpowiedzi...

Gość gość
Sprawdzal rozwarcie szyjki a to niestety boli zazwyczaj. Moze tez pokazac sie troche uplawow zabarwionych krwią. Pod koniec ciąży zawsze sprawdzaja rozwarcie.

Gość gość
To jest poważna odpowiedz. Poprostu nie powinien był uciskać palcem szyjki macicy. Źle zrobił.

Gość gość
Grzebanie palcami w szyjce macicy u kobiety w zaawansowanej ciąży, może doprowadzić do poronienia ciąży, lub nawet sepsy i śmierci kobiety. W żadnym razie nie należy tego robić.

Gość gość
Dziękuję za te poważne odpowiedzi . Jak to do poronienia? :-( :-( nie straszcie

Gość gość
Czyli jak boli to już jakieś rozwarcie mam,? Bo nic nie mówił.

Gość gość
Tak jak napisałem: szyjka macicy jest przekrwiona i napęczniała. A więc bardzo wrażliwa. Jeżeli ktoś zacznie w niej grzebać, to bardzo łatwo może zrobić się otarcie, która następnie ulega bakteryjnemu zakażeniu. W efekcie płód może zostać uszkodzony, a w skrajnym przypadku kobieta może umrzeć na sepsę.

Gość gość
20:31 to chyba ginekolog się co robi? Nie narążal by mnie i dziecka.

Gość gość
A jak myślisz, dlaczego po takich badaniach z wnętrza kobiet wypływa śluz zmieszany z krwią ? Bo naskórek napęczniałej szyjki macicy jest uszkodzony i porobiły się ranki. Te ranki ulegają zakażeniom. Dlatego czujesz ból.

Gość gość
Jakie poronienie ? W 37tc to chyba porod. Lekarze tylko na koncowce ciazy sprawdzaja rozwarcie. Mam za sobą dwie ciąże i w obu lekarz sprawdzal rozwarcie. Malo tego, w pierwszej ciazy chodzilam od 38 tc na ktg co dwa dni i za kazdym razem przed zapisem lekarz mnie badal i jakos porodu nie wywolal, skonczylo sie cc na zimno w 40 tc. Drugie urodziłam 4 dni po terminie.

Gość gość
20:37 dziękuję za otuche.

Gość gość
Autorko, wyluzuj, tu lata po tematach taka wariatka pisząca per "skarbie" :P Nie czytaj i się nie stresuj. Mógł na tym etapie badać rozwarcie, a to naprawdę jest nieprzyjemne/bolesne- zależy na ile lekarz jest niedelikatny. Szyjka w ciąży faktycznie często jest tak wrażliwa że mało ostrożne badanie może boleć. A podbrzusze może boleć bez związku z tym, albo po prostu ból szyjki powoduje odruchowe napinanie brzucha. Jeśli coś cię niepokoi, jak słabsze ruchy dziecka czy krwawienie, jedź do lekarza, ale nic takiego się nie dzieje.

Gość gość
Ja pierdolę, jakie poronienie w 37 tygodniu? Normalne wy jesteście? W 37 tygodniu to najwyżej wcześniejszy poród, który w zasadzie najczęściej niczym dziecku nie zagraża.