Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Wezwanie na policję a zwolnienie lekarskie. Może ktoś się orientuje?

Polecane posty

Gość gość

Dostałam wezwanie na policję w charakterze świadka tym razem ( to już 3 wezwanie, a w sprawie tek jestem tak naprawdę poszkodowaną). Nie mam ochoty ani możliwości jechać 250km w jedną stronę tym bardziej, że wezwanie mam na 8 rano:O Musiałabym wyjechać dzień wcześniej i przenocować. Nie podoba mi się to, bo sprawa już dawno powinna być toczona w moim mieście. Nie chcę po prostu się nie stawić, ale chcę wziąć zwolnienie lekarskie. Czy ktoś wie jak je trzeba dostarczyć? Pocztą wysłać? I czy tylko ksero wystarczy, bo oryginału bym nie zaryzykowała jednak. Nie mogę zadzwonić i się spytać po prostu bo od razu pomyślą, że kombinuję ze zwolnieniem. Będę wdzięczna za wszelkie informacje.

Gość gość
Zadzwoń po prostu jutro, wyjaśnij że jesteś chora i zapytaj czy i w jaki sposób masz dostarczyć zwolnienie. Przy czym nie bardzo wiem czego ty oczekujesz- przecież to nie ucieknie, nie w tym, to w innym terminie będziesz się musiała stawić. Za dojazd przysługuje ci zwrot kosztów. Próbowałaś w ogóle zmienić godzinę?

Gość gość
Ja kiedys dostalam wezwanie do odleglego miasta.z przyczyn osobistych nie chcialam tam jechac.zadzwonilam i wyjasnilam sytuacje.zwrocili sie z prosba do komendy w moim miescie, aby mnie przesluchali w ich imieniu.nie musialam nigdzie jezdzic.

Gość gość
Właśnie i ja miałam o tym napisać. Jak najbardziej komenda może poprosić tobie najbliższą, żebyś tam została przesłuchana.

Gość gość
tu autorka ja o zwrot kosztów pytałam się ostatnio to mi powiedzieli, ze tylko w przypadku sprawy w sądzie:O Mało tego ostatnio jechałam jak się okazało na darmo, bo oskarżony się nie stawił. A żeby śmieszniej było to sprawa miała miejsce w którym mieszkam. Normalnie ręcę mi opadają, dwa bilety w obie strony to 80zł, nocleg kolejne 80zł, ponieważ w owym mieście na komisariat niczym dojechać się nie da to musze brać taksówkę w jedną i drugą stronę. brak słów po prostu. Na dodatek pomijając koszty to musze w tym terminie wyjechać i nie mam możliwości się stawić.

Gość gość
i dodam jeszcze, że prosiłam o przeniesienie sprawy i zostało mi to obiecane. Policja powiedziała, ze teraz zajmie się tym komisariat w moim mieście. Czekałam więc na wezwanie się u siebie. A tu niespodzianka, bo okazuje się, że znów musze tam jechać.