Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Laura44

Czy to w ogóle jest przyjaźń?

Polecane posty

Witam. Mam na imię Laura i mam 17 lat. Jednak mam pewien problem. Może zacznę najlepiej od początku. Będąc w pierwszej klasie gimnazjum chodziłam do klasy z pewną dziewczyną (Olą), na początku wcale nie miałyśmy ze sobą kontaktu. Pojechałyśmy jednak na letni obóz sportowy razem z jeszcze dwoma innymi dziewczynami. Na początku wszytko było fajnie bo trzymałyśmy się na tym obozie wszystkie razem. Jednak w połowie obozu tamte dwie dziewczyny pokłóciły się z tą Olą z którą nie miałam kontaktu, nie chciałam jej zostawić samej dlatego trzymałam jej stronę. Wtedy złapałyśmy jakiś początkowy kontakt. Po powrocie z obozu nie utrzymywałam z nią żadnego kontaktu aż do rozpoczęcia roku. Nadeszła druga klasa gimnazjum i zaczęłam siadać z Olą na różnych przedmiotach, gadałyśmy od czasu do czasu, pisałyśmy na facebooku. W trzeciej klasie kontakt jeszcze bardziej się polepszył i znowu pojechałyśmy na letni obóz sportowy razem z jeszcze jedną koleżanką. Jednak dopiero na tym obozie skumałam się z Olą, zaczęłyśmy odwalać różne numery i psikusy, organizować małe imprezy na obozie,po ciszy nocnej wymykać się z ośrodka i chodzić do miejscowych, plażowych dyskotek itp. Dopiero tam odkryłyśmy że mamy podobne charaktery, zainteresowania. Zaczęłyśmy się przyjaźnić, poszłyśmy razem do szkoły średniej i jesteśmy razem w klasie. Przez jakiś czas praktycznie razem imprezowałyśmy, byłyśmy nierozłączne wszystko robiłyśmy razem. Niestety od pewnego czasu jej postępowanie zmieniło się co do mnie. Przestałysmy razem wychodzić, imprezować, a na facebooku odzywała się do mnie tylko jak coś chciała, albo jak nie wiedziała co jest zadane. Pomimo tego pomagałam jej jak tylko mogłam, czy to na kartkówkach, czy sprawdzianach, pożyczałam pieniądze, tłumaczyłam jak nie rozumiała czegoś w szkole, często robiłam za nią lekcje bądź jakieś projekty które miałyśmy robić razem. Próbowałam z nią porozmawiać na ten temat jednak ona nie potrafi rozmawiać o takich rzeczach na "trzeźwo" (a moim zdaniem po alkoholu nie ma sensu). Ostatnio mega się pokłóciłyśmy i godziły nas inne koleżanki. Obiecywałyśmy sobie że już nigdy więcej tak nie będzie, że będzie wszystko dobrze itd. I faktycznie....było tak przez kilka dni, teraz znowu jesteśmy pokłócone i nie rozmawiamy ze sobą w szkole, co robić? Dać sobie ostatnia szanse czy odpuścić? I czy to w ogóle można było nazywać przyjaźnią?

Gość Gosia14
Ogólnie to sprawa jest trochę skomplikowana. Z jednej strony skoro byłyście przyjaciółkami nie powinna tak postąpić. Natomiast z drugiej skoro zależy Wam na sobie, to moim zdaniem powinnyście spróbować. Zacząć wszystko od nowa, spędzać więcej czasu razem ale przede wszystkim nauczyć się rozmawiać ze sobą.

Gość bananowelove
Czasami nie warto poświęcać się tak dla drugiej osoby skoro nie potrafi ona tego docenić. Moja rada jest taka żebyście spróbowały się teraz pogodzić, ale jeśli nie zobaczysz zmian w jej osobie to po prostu sobie odpuść.

Gość gość
Odpuść.

Gość kamilakłos
Spróbuj to naprawić! Rzadko się zdarza że znajdujemy osobę o takim samym charakterze, zainteresowaniach. Poza tym jesteście razem w klasie chyba szkoda by było zaprzepaścić to, nawet jeśli tak ta dziewczyna postąpiła. Zaproponuj jej wspólne wyjście i wtedy weź sprawy w swoje ręce i z nią porozmawiaj, na pewno się wtedy wszystko ułoży :)

Gość niezgodarujnuje
Każdy zasługuje na druga szansę!!

Gość przyjaciółka123
Możesz też zobaczyć jak ona się będzie zachowywać. Jeśli jej tez zależy chociaż w minimalnym stopniu to powinna odezwac się do Ciebie bądź chociaż napisać. Jednak jeśli nie podejmie żadnego kroku to ewidentnie pokaże że jej nie zależy, co wtedy będzie obrazować że nie ma to sensu i trzeba sobie odpuścić.

Gość martynaaa99
Decyzja należy do Ciebie.

Gość gość
Porozmawiajcie ale tak szczerze i nie przez facebooka, wtedy odpowiedź przyjdzie sama.

Gość patkafiszer
Miałam podobną sytuację w tym wieku, jednak podjęcie takiej decyzji trochę mi zajęło. Po długich przemyśleniach postanowiłam zawalczyć o przyjaźń jeszcze raz....i opłacało się, teraz ja i moja przyjaciółka mamy po 32 lata i dalej mamy taki świetny kontakt. Pozdrawiam

Gość gość
Postaraj sie na jakis czas odpuscic i skupic na sobie, na nauce, filmach, innych osobach. Jesli przyjaciolka naprawde byla przyjaciolka - odezwie sie i przeprosi. Czasem ludziom cos strzela do glowy, co dla innych jest niewytlumaczalne, z dnia na dzien zmieniaja sie. Ciezko to zaakceptowac. Dbaj o siebie! :)

Gość Laura44
Minęło tyle czasu a my dalej ze sobą nie rozmawiamy, dzisiaj odważyłam się do niej napisać i spróbować to wyjaśnić, po kilku wymienionych zdań napisała mi to: "Przemyślałam to i my nigdy nie byłyśmy przyjaciółkami i nie będziemy" problem tylko w tym, że mi dalej na niej zależy i nie wiem co robić :(