Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Ile powinna przytyć kobieta w ciąży

Polecane posty

Gość gość

Bardzo często przeglądając różne fora czytam jak kobietki bez skrępowania mówią że w ciąży przytyły średnio od 15 do 25 kg Ja sama w tym roku wybieram się na pielęgniarstwo i uważam że przytyć 20 kg w ciąży to kwestia obżarstwa Owszem, waga dziecka+wody płodowe+hormony ale jak z tego zestawienia wyjdzie 10 kg to cud a z tego co słyszałam od znajomej która pytała się lekarza to właśnie kobieta powinna przytyć tyle co waga dziecka + wody No i jeszcze hormony ale hormony nie dodadzą nagle 15 kg. Jak dojrzewałam miałam straszny rzut hormonów a ważyłam 57 kg czyli 2 kg więcej niż teraz Jedna kobietka napisała że przytyłam 5 kg to ją inne prawie zlinczowały że "co na to twój lekarz" itp a przecież waga była prawidłowa Jak to więc jest?

Gość gość
Dziecko 3 kg, wody plodowe i te w organizmie nazbierane to też ze 3, więc 6 kg minimum, ale 8 to ok. Ja przytylam 10. Najpierw 2 schudlam, potem nadrabiam plus 10. W 9 mc wazylam 60 kg. Lekarz kazał pilnować diety. Miała być niskoweglowodanowa, kwaśna. Obzeranie sie jest niekorzystne dla matki i dziecka. Problemy np przy porodzie, nie mówiąc o cukrzycy.

Gość gość
Moim zdaniem maks to 15kg, ale to naprawdę maks biorąc pod uwagę hormony. Ja przytyłam 9kg , ale jak kiedyś tu napisałam co jem to mnie zyzywano, bo pisały ciężarne, które na śniadanie jadły jajecznice, 2 bułki z masłem, wędliną serem itp. Na drugie sniadanie znowu buły lub zupa(!), a na obiad zupa i drugie danie plus słodycze, podwieczorek typu sałatka, a na kolację zapieknaka makaronowa i jogurt bądź owoce:O Jak napisałam co o tym myślę to mnie zjechano, że jestem anorektyczką:D A dodam, że ważę 52kg i mierzę 160cm, więc do anorektyczki to mi daaaaaaaaleko. Większość kobiet tyje w ciąży z obżarstwa.

Gość gość
Dzięki dziewczyny Właśnie 9 czy 10 kg to dobra waga Bo jakaś laska napisała że przytyłam 5 to ją wszyscy zjechali (a dziecko ważyła 2.5 więc to była waga prawidłowa szczególnie że nie miała dużych skoków hormonów)

Gość gość
Wszędzie czytałam że 9-12 kg, zakładając prawidłową wagę przed ciążą. Kobiety z nadwagą mogą przytyć mniej, te z niedowagą- więcej. Waga w ciąży to nie tylko waga dziecka i wód płodowych, swoje waży też łożysko, powiększona macica, powiększone piersi czy choćby zwiększona ilość krwi. Owszem, są mamy które tyją mniej, ale często tak bywa że to z powodu nieodpowiedniej diety- nie zawsze od nich zależnej, nieraz nudności i wymioty utrzymują się całą ciążę, albo mamę nieustannie męczy zgaga, albo stres nie daje zjeść. Wszelkie niedobory witamin i składników mineralnych mogą się negatywnie odbić nie tylko na zdrowiu dziecka, ale- przede wszystkim- samej ciężarnej. Z kolei kobiety przybierające nadmiernie też nie zawsze są temu winne- co innego tłuszczyk po czekoladzie, frytkach i innych ciążowych zachciankach, co innego obrzęki, a te potrafią być naprawdę spore i znacząco podnieść wagę. Do tego ciąża, a za nią- hormony, potrafi spowodować rózne zaburzenia hormonalne które mają wpływ na wagę również. Nie bez powodu waży się ciężarne na każdej wizycie.

Gość gość
5 kg to za mało, bez przesady. To może być zdrowe tylko jeśli przed ciążą miało się sporą nadwagę.

Gość gość
Mój lekarz, a jest na prawdę dobry, mówi że teraz waży się kobiety w ciąży tylko dla tradycji...W dobie USG i tak przecież widać, czy jest z dzieckiem ok, a kiedyś wnioskowano właśnie dużo po wadze.

Gość gość
Serio? W sumie to jest logiczne. Dziecko waży średnio 3kg i to na usg powinno się sprawdzać czy się dobrze rozwija czy nie a nie od tego czy matka przytyła 7 kilo czy 20