Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Usunięcie mięśniaków

Polecane posty

Gość gość

Dziewczyny prosze o rade... moj gin.dal mi skierowanie na usunięcie miesniakow-od ostatniej wizyty(rok temu) urosly o 1cm. Doradzil mi bym pomyslala o usunieciu miesniakow razem z macica.mam 29 lat i dwojke dzieci,wiecej nie planuje! Powiedzial mi,ze jest ich bardzo duzo i macica zaczyna przypominac worek ziemniakow.najwiekszy miesniak ma 10cm. Bylam na wizycie u innego gina.ordynatora szpitala,w ktorym ewentualnie poszlabym pod noz...on doradzal mi usuniecie tylko najwiekszych miesniakow i pozostawienie macicy wraz z mniejszymi. Czy ktoras z was miala miesniaki?? Operacje ich usuniecia?? Prosze o rady,doswiadczenia... Ogolnie to mam baaaardzo wielkie obawy!!!!! Bardzo boje sie operacji...nie wiem co mam myslec. Obsesyjnie czytam fora inter.na te tematy...szaleje juz!

Gość gość
Nie zastanawiaj się nawet. Jestem po operacji usuniecia macicy wraz z mięśniakami i komfort mojego życia bardzo się poprawił.Tak jak Ty byłam pełna obaw i zwlekałam jak się dalo, ale mięśniaki zaczeły powodować obfite miesiączki, co doprowadzilo mnie do silnej anemii .Operacja to nic strasznego ,a potem same plusy .Nie martwię się już o antykoncepcje, co bardzo wpłyneło na poprawę mojego libido.Mam pozostawione jajniki, więc nie ma ryzyka przedwczesnej menopauzy i przyjmowania leków hormonalnych. Nie zostawiaj macicy ,bo mięśniaki maja tędencje do odrastania i za jakiś czas będziesz miała ten sam problem, tym bardziej,że nie planujesz dzieci . Moja rada jest naprawdę szczera ,bo przeszłam to samo i wiem co czujesz.