Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Myślicie, że takie oszczędzanie da jakiekolwiek długofalowe efekty?

Polecane posty

Gość gość

Zawzięłam się i: 1. W pochmurne, ciemne dni jak dzisiaj, nie palę w domu światła (jestem sama, dziecko w przedszkolu, mąż w pracy, ja na urlopie, w dużym pokoju mam 5 halogenów), dopiero ok 17tej jak już domownicy są w mieszkaniu (potem o 20:00 też zapalam już małą lampkę) 2. Skręcam kaloryfery do 2, w ciągu dnia po prostu cieplej się ubieram (odkręcam je na maxa dopiero po przyjściu dziecka z przedszkola) 3. Oszczędzam na gazie, gotując np wodę w czajniku z gwizdkiem, jak gotuję wodę na makaron czy ryż, to robię to pod pokrywką, żeby było szybciej i oszczędniej (ma to jakieś znaczenie???) 4. Zaczęłam ścierać w malakserze czerstwe pieczywo na bułkę tartą 5. Zmniejszyłam ilość robionego prania z 4 do 2 pralek tygodniowo 6. Zmniejszyłam wstawianie zmywarki tygodniowo o połowę 7. Zaczęłam bardzo zwracać uwagę na podłączone przedłużacze, ładowarki itp w gniazdkach; wyjmuję je albo odłączam przedłużacze Myślicie, że takie rzeczy mają jakieś znaczenie w ogóle?? Oszczędzacie w podobny sposób? Macie jakieś inne sposoby?

Gość gość
Oszczędzamy w ten sposób od dziecka, to nawyki z domu rodzinnego. Ma to duże znaczenie na zużycie nie tylko energii czy wody ale także czasu. np. woda w garnku z przykrywką gotuje się szybciej.

Gość gość
A ja od dziecka niestety nie zostałam nauczona takich rzeczy, bo pochodzę z dość zamożnego domu, gdzie po prostu rodzicom do głowy nie przyszło oszczędzać. Ale mam teraz swoją rodzinę, swoje zarobki i liczę każdy grosz, bo na każdy ciężko pracuję. Dlatego nie pogardzę innymi trikami na oszczędności domowe :)

Gość gość
Pewnie coś w tym jest ale mysle, że więcej oszczędzamy gdy nie wydajemy kasy na głupoty jak ja np. zamiast 3 paczek ciastek 1 opakowanie, niby robie zapasy aby oszczedzac a później wyrzucam z tego 1/4 bo termin przydatności się skończyl... ehhh

Gość gość
Autorko, najlepiej spojrzyj na odpowiednie liczniki np. porównaj ile zużyłaś kWh świecąc normalnie światło a ile przy twojej oszczędności. Myślę, ze różnice będą niewielkie. Podobnie zrób z pralka, choć tu pewnie oszczędności będą bardziej zauważalne. Co do pokrywek to różnica jest bardzo duża. Zobacz, jak mocno trzeba mieć odkręcony gaz, aby np. ryz gotował się bez pokrywki a jak z pokrywką. Myslę, ze zawsze warto oszczędzać, choc wielkich oszczędności bym sie raczej ne spodziewała.

Gość gość
Nie grzeje wcale, jestem z tych zimnolubnych. Ogrzewanie od sąsiadow wystarcza ^^

Gość gość
Jak ci brak światła nie przeszkadza, to po co je zapalać? Jak przeszkadza, to kij z oszczędzaniem, oczy są ważniejsze. Co do ogrzewania: normalna temperatura w domu powinna wynosić 19-21 stopni, najlepiej jest taką utrzymywać stale (w nocy 2-4 stopni niższa, lepiej się śpi - a najlepiej w sypialni zaprogramować osobno), wtedy ogrzewanie będzie dużo wydajniejsze, bo nie będzie cykli wyziębiania. Reszta to norma, o ile zmniejszenie ilości prania nie oznacza upychania w pralce na maksa - wtedy się po prostu nie dopiera. Powinno być ok. 1/5 bębna wolne.

Gość gość
dobry temat. ja zaczełam oszczedzac gdy mi się pogorszyło finansowo i szczerze mowiac dobrze na tym wychodze. Przede wszystkim licze kazdą złotówkę a wczesniej wydawałąm na głupoty ( kilka komórek, wszystkie platne kanały w tv itd... ). Teraz ograniczyłam wydatki do tego co potrzebne a z luksusu na razie nie musze korzystac-przyjdzie i na to czas ( jak wygram w totka: ). Co do wyłączania z prądu ja np robie tak ze jak planuję wyjscie z domu na np 2 godziny to wtedy wyłączam wszystkie korki i lodowka tez jest wyłaczona ( lodowka pozera najwiecej pradu), na 2 godziny nic sie nie stanie. Na wielu rzeczaach mozna zaoszczedzic i dobrze sę na tym wychodzi, poza tym czesto jest tak ze zuzywamy o wiele wiecej niz potrzbujemy i po co? reszta się marnuje. powinnismy korzystac tylko z tego co nam akurat niezbędne a nie robic jakies zapasy a potem to wszystko i tak się marnotrawi.

Gość gość
wlasnie chcialam o praniu pisac :D nie upychaj na sile bo beben moze sie zerwac = moja siostra tak zrobila u siebie kilka lat temu i byla naprawa a pol roku pozniej po pralce (w chwili zerwania bebna pralka miala z 3 lata) ale jak majac dziecko dajesz rade prac tylko 2 razy?! serio ciekawi mnie to. ja mam jednego 4-latka, maz pracuje umyslowo ja tez, wiec nie mamy jakis brudnyc ubran non stop do prania np jakby pracowal na budowie czy cos. a robie 4-5 cykli tygodniowo. bywalo i 6 wiec srednio wychodzi 5. poscieli nie zmieniam co tydzien (znam rodizny co tak robia), ani recznikow co dzien. tzn recznik do rak to tak, zmieniam 5-6 razy w tygodniu. reczniki kapielowe to co 5 dni kazdemu zmieniam, moj recznk od wlosow zmieniam co 4 mycia czyli raz w tygodniu wymiana. posciel nasza zmieniam co 15-20 dni, dziecka tak samo. spodnie typu dzinsy nosimy po 3-4 dni... ale np skarpetki to moje dziecko zmienia kilak razy dziennie a bluzeczka/t-shirt bywa ze ma 2-3 na dzien, rzadko jeden caly dzien bo sie latwo brudzi.

Gość Mela34
Każde oszczędzanie jest na miarę złota! Mnie nauczono w domu jak mądrze korzystać z wody, prądu itp. Dodatkowo życie nauczyło, że nie warto wyrzucać jedzenia, bo zawsze można z niechcianych produktów zrobić coś przepysznego... A z resztą oszczędzanie... hmm jezeli chodzi o same pieniądze to straszna ze mnie noga, ale na szczęście są konta bankowe oszczędnościowe, no i ja akurat zainwestowałam w starość zakładając ikze w pko. Dobra opcja, gdyż odkłądając na emeryturę na dobrą sprawę moge robić z tymi pieniędzmi, co zechcę jeżeli zajdzie potrzeba