Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Odpowiadammm

Jak można gotować zbyt duże obiady?! Przecież to chore!!!

Polecane posty

Gość Odpowiadammm

Nie rozumiem dlaczego niektórzy gotują z nadwyżką, a później często albo mąż/żona/dzieci wciskają w siebie drugą porcję i tworzą się u nich złe nawyki żywieniowe (rozepchane żołądki, otyłość itp), lub jedzenie ląduje w śmietniku. Jak można wyrzucać jedzenie wiedząc, że na świecie lub być może za ścianą nawet są głodujący ludzie. Mówi się głośno o oszczędzaniu i marnotrawieniu wody, gdyż brakuje jej w wielu miejscach na ziemii, zaś ludzie nie mają jakoś skrupulów wyrzucac jedzenia?! Nie wspomnę już o grzechu obżarstwa, ale nie do każdego to trafia bo nie każdy jest wierzący i ma do tego prawo. Ktoś powie, gotuję na wypadek niespodziewanego gościa zgodnie z hasłem: " gość w dom, bóg w dom", lub wykorzystuje nadwyżkę obiadu na zjedzenie kolejnego dnia. A co jeśli gość przyjdzie kolejnego dnia? Obiadu już brak...i ktoś was obsmaruje, mówiąc:" oni gotują na styk, wpadłam niespodziewanie w porze obiadowej, a oni mają wydzielone porcje, jak tak można?!". Ten temat to odpowiedź na wątek o tym jak można "wyliczać" obiady? To przecież chore. Moi drodzy, chore to wpiep/rzać nos w czyjeś gary. Chore to zwalać się komuś niespodziewanie do domu i oczekiwać obiadu. Nie mierzcie ludzi swoją miarą, bo to świadczy o bardzo wąskich horyzontach myślowych.

Gość gość
Bez sensu siedzieć z miarką, wagą kuchenną i kalkulatorem i wyliczać, ile kto zje, żeby w razie co nie ugotować za dużo. Ja dzisiaj gotowałam pulpety w sosie pomidorowym, kupiłam w tym celu 0.5 kg mięsa, tych pulpetów wyszło mi sporo i co miałam dokładnie wyliczać po 2 na osobę, a resztę mięsa mrozić? Co ja potem zrobię z takiej resztki? Wiadomo, że jak się gotuje, to gotuje się trochę więcej. Poza tym moje dziecko raz zje pół pulpeta, raz całego, a np dzisiaj zjadł 3 i co miałam mu nie dać, nie ugotować więcej, żeby w razie co nie rozepchał sobie żołądka i, żeby w przyszłości nie był otyły?

Gość gość
pewnie chodzi bardziej o kotlety schabowe mniej wiecej wiadomo ile kto ziemniakow zje

Gość SlowianskaLala
Przestan sie wp*****lac komus do garow.

Gość gość
Ja kompletnie nic nie wyrzucam. Wiem ile zjadamy. Ile ktore z nas zje ziemniakow,ile kotletow ile surowki mniej wiecej. A jak cos zostanie to zamrazam.

Gość gość
Ja pierniczę, ale ktoś tu ma problemy... Ze Ci się chciało droga Autorko tyle produkować na temat porcji obiadowych obcych ludzi -podziwiam to, ile masz do powiedzenia na tak ważkie zagadnienie, nudzi Ci się w domu chyba, co ?

Gość gość
Mówcie co chcecie ale ja z kolei kiedyś oglądałam telewizje śniadaniową i tam wałkowali temat coś w stylu wyrzutu że "Polacy wyrzucają jedzenie" i wyszło na to że z tymi co kupują dużo żarcia i gotują więcej faktycznie coś nie teges