Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Elfka111

Pytanie odnośnie ZUS!

Polecane posty

Od 2013r byłam zatrudniona jako pracownik młodociany na 3 lata. W trakcie trwania tej umowy zaszłam w ciążę , od maja 2016r jestem na zwolnieniu lekarskim . Umowa kończyła mi się 30 sierpnia i od 1 września 2016r zostałam zatrudniona jako pracownik na czas nieokreślony z wynagrodzeniem najniższym. Niestety chorobowe z ZUS za wrzesień dostałam w kwocie 100 zł....!! A przecież dostałam umowe w której zostałam zatrudniona jako pracownik .

No i problem w tym ze 100 zł to nie jest wynagrodzenie pracownika TAK? Nawet to nie jest wynagrodzenie pracownika młodocianego. Pytanie dotyczy osób które moze były w podobnej badz tej samej sytuacji.

Gość gość
Podstawą zasiłku chorobowego jest średnia z 12 m-cy poprzedzających powstanie niezdolności do pracy. W twoim przypadku od maja 2015 do kwietnia 2016 . Jaka kwotę zasiłku chorobowego otrzymywałaś na poprzedniej umowie?

Gość gość
A dlaczego nie zadzwonisz i nie zapytasz w ZUS??

Bedac jeszcze na umowie jako pracownik mlodociany to bylo 108 zl. Tylko ze dzis jak rozmawialam z pracodawca to stwierdzil ze powinnam dostac 100% najnizszego wynagrodzenia bo tamta umowa nie jest przedluzona tylko nowa (od 1.09) w zusie bylam przedwczoraj to stwierdzili ze do dnia porodu bede dostawac wynagrodzenie jako pracownik mlodociany ( czyli tak jak by tamta umowa byla przedluzona do dnia porodu ) a przeciez nie jest przedluzona.

Gość gość
No tak, ale liczy ci się średnia albo z 12 ostatnich miesięcy albo z całego okresu zatrudnienia jezeli bl krótszy niż 12miesiecy. Nowa umowa nie ma nic do rzeczy.

Gość gość
Tylko że teraz jest wyrównanie zasiłków macierzyńskich do 1000 zl. Moze ten zasilek jest naliczony proporcjonalnie za kilka dni bo urodzilas pod koniec miesiąca

Gość gość
Na stronie ZUS-u mozesz zadać pytanie, odpowiedz otrzymasz na adres e-mail. Jeżeli chodzi o naliczanie podstawy zasiłku chorobowego to skoro już zostal naliczony w maju 2016 roku to juz sie nie zmieni nawet jakbys miała poprzednia umowę i Np w czerwcu dostala podwyżkę i zarabiała 10.000 zl to twoja podstawa i tak dalej wynosiłaby te 100 zl. Zmiana podstawy zasiłku bylaby teraz możliwa jeżeli przepracowałabyś bez zwolnienia 3 pełne miesiące kalendarzowe. A twój pracodawca byl w błędzie niestety bo ZUS nie zmienia podstawy naliczenia świadczenia - chyba,ze byla blednie naliczona.ale to nie twój przypadek.

Gość gość
"gość dziś Tylko że teraz jest wyrównanie zasiłków macierzyńskich do 1000 zl. Moze ten zasilek jest naliczony proporcjonalnie za kilka dni bo urodzilas pod koniec miesiąca" Autorka jest wciąż na chorobowym w ciąży więc nie ma zasiłku macierzyńskiego jeszcze.