Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Usunięcie mięśniaków

Polecane posty

Gość gość

Dziewczyny prosze o rade... moj gin.dal mi skierowanie na usunięcie miesniakow-od ostatniej wizyty(rok temu) urosly o 1cm. Doradzil mi bym pomyslala o usunieciu miesniakow razem z macica.mam 29 lat i dwojke dzieci,wiecej nie planuje! Powiedzial mi,ze jest ich bardzo duzo i macica zaczyna przypominac worek ziemniakow.najwiekszy miesniak ma 10cm. Bylam na wizycie u innego gina.ordynatora szpitala,w ktorym ewentualnie poszlabym pod noz...on doradzal mi usuniecie tylko najwiekszych miesniakow i pozostawienie macicy wraz z mniejszymi. Czy ktoras z was miala miesniaki?? Operacje ich usuniecia?? Prosze o rady,doswiadczenia... Ogolnie to mam baaaardzo wielkie obawy!!!!! Bardzo boje sie operacji...nie wiem co mam myslec. Obsesyjnie czytam fora inter.na te tematy...szaleje juz!

Gość gość
Jak planujesz jeszcze dzieci to nie usuwaj macicy. Większość lekarzy chyba odradziłaby Ci to z uwagi na wiek. Moja matka miała mięśniaki i to też takie ogromne i miała usuniętą macicę. Ona była już wtedy po 40 dziestce ale lekarze najpierw i tak pytali się czy planuje mieć jeszcze dzieci.

Gość gość
wiekszosc lekarzy radzi usunac macice bo tak im jest wygodniej, sprobuj kuracji lekiem Esmya, jest dosc drogi ale miesniaki moga sie zmniejszyc albo pomysl o zabiegu emboliazacji ale nie usuniecie macicy w wieku 29 lat! mi tez tak lekarze radzi jeszcze slyszalam ze w ciaze nie zajde, a jednak jestem w ciazy, z tymze ja nigdy nie mialam dolegliwosci zwiazanych z miesniakami

Gość gość
Ja tez mialam miesniaka, tylko jednego, Ale bole mialam okropne, czesto sikalam. Lekarz zastosowal leczenie Tym lekiem Esmya na miesiac.Po m- cu zobaczyl poprawe i nie bylo boli. kuracja kosztowala mnie 10€ / na kase chorych.Za Pol roku mam kontrole, roznie moze byc, moga sie odnowic czy powstac nowe.. w De usuniecie macicy jest w ostatecznosci, najpierw kuracja hormonalna lub wyciecie tylko guza. W Polsce niestety Albo leczenie kosztuje , Albo im Tak szybciej i latwiej:/

Gość gość
Nie znam sie na tym bo tego nie mialam. Moja mama miala miesniaki tez ich nie leczyla i chodzila z nimi caly czas w koncu zaczely sie bole krwawienia potem krwotoki schudla 20kg. Powiem ci tak. To nie zarty. Gdy moja mama miala operacje byl juz nowotwor. Nie znam dokladnie historii choroby. Niestety nowotwor po operacji sie przerzucal. Mama nie zyje juz 10 lat. Masz dwoje dzieci, dbaj o siebie. Nie chce cie straszyc czy cos wiem ze jestes mloda moze nie skazuj sie odrazu na usuniecie macicy ale nie zaniedbuj tego