Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

MizantropiaOdraza1994

Mam nadzieje, że nie obchodzicie Halloween

Polecane posty

Gość gość
a ja nie mieszkam w Polsce i uwielbiam Halloween :D Najlepsze święto w ciągu roku

Gość gość
Pewnie ze obchodzimy u mnie na ogrodzie wieeelka dynia w imię dynia córka przebrana

Ja w zasadzie nie przepadam za jakimikolwiek świętami lub tradycjami, drażni mnie takie ceremonialne rytualne pajacowanie w każdej formie, ale świętowanie w obleśnie kiczowaty sposób celtyckiego święta zmarłych, bo się zobaczyło na amerykańskich filmach, że tak robią, to jakiś wyższy poziom debilizmu :) Chcecie się bawić, ok, ale nie potraficie się bawić spontanicznie, musicie kopiować to co zobaczyliście w telewizji? :) Marzy mi się, aby w Polsce kiedyś doszło do ponownego "odkrycia" naszych słowiańskich korzeni, świąt i tradycji. Poza wciąż żywym zwyczajem powitania wiosny przez topienie kukły bogini zimy i śmierci, Marzanny, niewiele z tego zostało. :P

Gość gość
gość dziś a ja nie mieszkam w Polsce i uwielbiam Halloween smiech.gif Najlepsze święto w ciągu roku ----to samo :D :D

Gość gość
Prawde mówiąc halloween jest z UK, a nie ze stanów

Gość gość
To celtyckie święto ...

Gość gość
Dziady (biał. Дзяды) – przedchrześcijański obrzęd zaduszny, którego istotą było "obcowanie żywych z umarłymi", a konkretnie nawiązywanie relacji z duszami przodków (dziadów), okresowo powracającymi do swych dawnych siedzib. Celem działań obrzędowych było pozyskanie przychylności zmarłych, których uważano za opiekunów w sferze płodności i urodzaju. Nazwa "dziady" używana była w poszczególnych gwarach głównie na terenach Białorusi, Polesia, Rosji i Ukrainy (niekiedy także na obszarach pogranicznych, np. Podlasie, Obwód smoleński, Auksztota), jednak pod różnymi innymi nazwami (pominki, przewody, radecznica, zaduszki) funkcjonowały bardzo zbliżone praktyki obrzędowe, powszechne wśród Słowian i Bałtów, a także w wielu kulturach europejskich, a nawet pozaeuropejskich. W tradycji słowiańskiej święta zaduszne przypadały od trzech do sześciu razy w roku – w zależności od danego regionu. W Polsce najważniejsze obrzędy obchodzono: wiosną święto zmarłych obchodzono w okolicach 2 V (zależnie od faz księżyca); jesienią Dziady obchodzono w noc z 31 X na 1 XI, zwaną też Nocą Zaduszkową, Zaduszki, Zaduszki jesienne, Święto zmarłych, co było przygotowaniem do jesiennego święta zmarłych, obchodzonego w okolicach 2 XI (zależnie od faz księżyca).

Gość gość
Dlaczego chcesz narzucać innym swoją wolę? Jak chcą, to niech obchodzą, jaki masz z tym problem, Ty nie chcesz, więc nie obchodzisz... co za ludzie...

Nie narzucam swojej woli, bo nie mam takiej władzy - ale mam wrażenie, że dla takich osób, jak ty, każda krytyka tego co robią inni jest wykluczona :D mogę tylko uświadamiać, mam nadzieje, że kogoś skłonię do refleksji :)

Gość gość
jakie jeszcze święta odrzucasz? :P

Gość gość
Kazdy wie, ze nie polskie świeto, ale chocby ubieranie choinki przyszlo z Niemiec. Kto chce, niech swietuje, co za roznica, mnie to wisi.

Gość gość
Nie obchodzi mnie Halloween ani inne durne święta. Dla mnie święto jest wtedy jak nie muszę iść do pracy, mogę się wyspać do upadłego i nigdzie się nie śpieszyć. Dorosłe życie nie jest łatwe i przyjemne, nie ma czasu ani ochoty na pierdoły ☺

Gość gość
W szkole języków obcych celebrowali ten pieprzony Halloween, kazali nam się przebierać na angielski tego dnia w jakieś idiotyczne kostiumy duchów i maski. Nikt się tym nie przejmował, mama powiedziała, że szkoda kasy na jakieś celtyckie wygłupy, mamy swoje słowiańskie zwyczaje. Wystarczy, że dodatkowy angielski kosztuje, po co to komu