Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Moje dziecko kończy rok i słabo naśladuje

Polecane posty

Gość gość

Słuchajcie, czy któraś z Was tak miała? Moje dziecko za parę dni kończy rok i baardzo słabo naśladuje gesty. Umie właściwie tylko dwa i to tylko jak mu sję chce to zrobi. czy to może oznaczać, że ma jakieś problemy rozwojowe?

Gość gość
ale jakie gesty? bo nie rozumiem/...mój ma 16 miesiecy i jak mu sie chce, to zrobi brawo albo papa,ale roznie z tym bywa. przeciez to jeszcze malutkie dziecko,nie rozumiem szukania problemow na sile.. bo gdzies jakas pseudo madra pani psycholog powiedziala,ze w tym wieku dziecko POWINNO cos tam robic? kazde dziecko jest inne,bez przesady. corka zaczela chodzic jak miala 11 miesiecy,a syn w wieku 14..ale jakas szajbuska powiedziala,ze jak roczne dziecko nie chodzi,to cos jest nie tak. Bzdura. KAZDE dziecko rozwija sie w swoim tempie.

Gość gość
No ale jak na rok nie naśladuje to piszą, że to może być autyzm

Gość gość
mój jak miał rok to nic nie robił, nie chciał chodzić, mówić, nasladowac. jak skończył dwa lata to marzyliśmy o chwili ciszy i żeby usiadł. moment trwalo jak zaczal gadac jak katarynka i biegac ile miał sil w nozkach. nic się nie martw kazde dziecko rozwija się w swoim tempie.

Gość gość
Jezu,co wy z tym autyzmem????? Na kafeterii co druga ma dziecko z autyzmem,a podejrzewam,że większość tych dzieci jest całkowicie zdrowa i nie ma żadnego autyzmu ani srałtyzmu,tylko to wy same nakręcacie tą spiralę paniki ,dodajecie od siebie plus 2 cytaty jakiegoś pseudo-lekarza czy psychologa i wychodzą takie kwiatki,że roczne dziecko jak czegoś tam nie robi ,to jest chore. Moja córka bardzo mało mówiła do 3 roku życia,z dnia na dzień jej się odmieniło i zaczęła gadać jak najęta. Jak miała okres,że się jąkała,też nie biegałam z histerią po lekarzach,bo wiedziałam,że to u dzieci normalny etap w tym wieku. Oczywiście przeszło. Nie szukam problemów tam,gdzie ich nie ma. Mam zdrowe,fajne dzieci i na pewno nie zrobi na mnie wrażenia,że w internecie ktoś napisał,że jak 16-miesięczne dziecko nie naśladuje gestów czy nie pokazuje gdzie ma nos,to ma autyzm.

Gość gość
Poczytaj sobie kryteria diagnostyczne autyxmu. Wazne jest to czy potrafi i nie musza to byc od razu gesty. Tzn dziecko tak male jeszcze nie musi uzywac swiadomie gestow a na pewno nie zbyt wielu. Nasladowanie to takze stukanie lyzeczka w stol zaraz po tym jak ty to zrobisz i ogolnie probowanie nasladowania w zabawie kladziesz kubeczek na kubeczku a dziecko probuje zrobic to samo. Odpowiedz sobie na pytanie czy dziecko szuka twojego spojrzenia gdy czegos nie moze dostac czy patrzy tylko na przedmiot oraz czy gdy zobaczy cos fajnego spojrzy na ciebie spojrzenien mowiacym mamo popatrz.

Gość gość
Od mojej szwagierki też jest takie zacofane,nawet nie chodzi,a woza To w głębokim wózku

Gość gość
Dzięki za odpowiedzi. Spojrzenia szuka gdy np pokazuje jakiś obrazek w książce albo coś nagle usłyszy, albo odkryje coś nowego. Wtedy spojrzy na mnie na chwile.

Gość gość
Dzięki, wypowie się jeszcze ktoś?

Gość gość
Szukanie spojrzenia jest bardzo wazne oznacza wspolne pole uwagi ktore jest duzym wyznacznikiem. A jak z gaworzeniem mowa sa jakiekolwiek elementy slow, typu am czy mu na krowke? Nie panikuj jeslu nie ma bo jest jeszcze maly wiele dzieci nie mowi nic swiadomie w tym wieku. Ponawiam pytanie dotyczace prostego nasladowania typu stukanie lyzeczka w stol, tak jak pisalam nie musza to byc id razu gesty. A jesli chodzi o emocje myslisz ze w miare je odczytuje odwzajwmnia usmiech czy cieszy sie np z pochwaly, czy wie ze robi zle gdy zrobisz grozna mine? Pamietaj ze to wszystko przychodzi z czasem u kaxdego dziecka w roznym wieku no ale usmiech to powinien dawno odwzajemniac.

Gość gość
Tak, uśmiech odwzajemnia. Jeśli chodzi o klocki i stukanie to ciężko mi powiedzieć bo on wszystkim stuka co mu wpadnie w ręce, a klocki głównie rozrzuca... umie natomiast mnie "karmić" i sam próbuje jeść łyżeczką (to jest naśladowanie?).