Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Oplaty a nfz ??? Pomocy, pilne :(

Polecane posty

Gość gość

Witam. Czy ktos wie moze ile bedzie mnie kosztowac wizyta na ostrym dyzurze?? Bardzo boli mnie prawy dolny bok brzucha, podejrzewam wyrostek lub problemy z jelitami. Nie mam ubezpieczenia jeszcze aktywnego, bo kilka dni temu wrocilam z dlugiego pobytu za granicą. Boli jak chol.era... musze koniecznie skonsultowac sie z lekarzem, bo nie daje rady, ledwo chodze... czy ktos wie, ile moga mnie skasowac? Z gory dziekuje za pomoc...

Jestes w kiepskiej sytuacji. Za jedna noc w szpitalu mozna zaplacic ponad tysiac zl. Moj kolega za trzy doby mial zaplacic 11 tysiecy. I to nie jest zart!

Gość gość
O matko :/ jutro jade do zusu podpias sie pod meza nfz, mam nadzieje ze zostanie aktywowany szybko...

Wlasciwie jak bardzo sie zle czujesz to jedz na pogotowie. No trudno przeciez zycie i zdrowie wazniejsze a dlug zawsze mozna splacic. Moglas zarejestrowac sie w Urzedzie Pracy jako bezrobotna. Od dnia rejestracji jestes ubezpieczona.

skoro masz mozliwosc 'podczepic sie' pod meza to zrob to jutro rano, bo nie ma zartow

Gość gość
Tak jutro jedziemy do zusu, mam nadzieje ze aktywacja ubezpieczenia nastapi od razu?

Aby tego dokonać, wystarczy wypełnić odpowiedni wniosek (dokument ZUS ZCNA) i złożyć go w ZUS-ie. Wniosku nie zanosi pracownik, ale pracodawca, ponieważ to on jest płatnikiem składek. Jeżeli ubezpieczony małżonek prowadzi działalność gospodarczą, wówczas to on samodzielnie składa ów wniosek w urzędzie. Przeważnie jednak następnego dnia po podpisaniu wniosku rozpoczyna się tak zwana ochrona tymczasowa, obejmująca wyłącznie następstwa nieszczęśliwych wypadków. Działa ona przez 24 godziny na dobę, jednak nie dłużej niż przez 90 dni. Jeżeli wszystko się zgadza i składka zostanie opłacona, to rozpoczyna się pełna ochrona ubezpieczeniowa.