Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Uwaga Projekt ustawy w karetkach W OGÓLE NIE będzie lekarzy

Polecane posty

Gość gość

BRAWO dobra zmiana! W karetkach będą wyłącznie ratownicy. A jak zdobyć tytuł ratownika? Bardzo prosto- wystarczy iść na studia w pciumiu do wyzszej szkoły gotowania na gazie i już,po 3 latach masz tytuł. Nieważne czy cos umiesz czy nie- żadnych testów sprawdzających!!! Na ratownictwo można się dostać nawet z 30% maturą! Ta ustawa dotyczy każdego z nas- każdy z nas w końcu będzie potrzebował pomocy!!! SKANDAL!

Gość gość
dotychczas były zespoły tylko z ratownikami, ale jeśli mieli problem przyjeżdzała karetka z LEKARZEM- teraz to jakaś totalna masakra !!!!

Gość gość
to prawda, ja mogłam dostać się na ratownictwo , a poszlam na zdrowie publiczne, nie zdawalam na maturze ani biol ani chemii ani fizyki. A i dostałam się na dzienne na uniwerystste medyczny. co o tym sądzę? 1. nie będą marnować czasu lekarzy do wezwan do zapitych meneli 2. czy lekarze będą teraz tylko dla politykow i bogaczy i patologii 500+ ?

Gość gość
sie diwisz,lekarz musi w osrotku 4 godz odpiertolic i 4 na prywacie dlatego niema czasu na wycieczki karetką ;-)

Gość gość
lekarze byli wysyłani głównie do ciężkich wypadków, zatrzymań krążenia, zaostrzenia stanów internistycznych. To było idealne rozwiązanie. Ale nieeeeeee- dobra zmiana musi wszystko wywrócić.

Gość gość
teraz pomyślcie jak moze wzrosnąć śmiertelność. Przecież to porażka jest. Lekarz to lekarz i nikt mi nie wmówi że jest inaczej. Kończą 6 letnie studia, staże, potem 6 lat specjalizacji- wszystko kończone wieloma egzaminami. Ratownik kończy 3 letni licenxjat, nie zakończony NICZYM. Może przebimbać całe studia, może się nawet nie pojawiać na zajęciach i studiować wirtualnie. I ma odpowiadać za moje i wasze życie?

Gość gość
niech każdy to przeczyta dodam jeszcze że w tym rozdaniu rezydentur było ich tak mało że w Polsce, gdzie mamy najmniej specjalistów na mieszkanca, w kraju gdzie na endokrynologa czeka sie i 4 lata - znów nie dano miejsc. Specjalistów w Polsce nie ma i nie będzie. Kto może, to wyjechał. Kto nie może będzie internistą albo patomorfologiem. Nic więcej~

Gość gość
nie no spoko, co 4 lekarz wyjeżdza za granicę, a co 5 nie pracuje w zawodzie. Rewelacja. Będą nas kowale leczyć albo gozdzikowa w porywie. Brawa

Gość gość
przypomnę tylko że polski pacjent żyje średnio 5 lat mniej niż średnia europejska, a polski lekarz 10 lat!!! krócej niż statystyczny polak!

Gość gość
I dobrze, lekarz nie jest od jeżdżenia w karetce. Na zachodzie jeżdżą tylko paramedycy a w Szwecji w ogóle nie ma karetek, jakichkolwiek. Aha i jak ktoś jest zainteresowany to powiem, że w tym roku próg na kierunek lekarski w Zielonej Górze wyniósł 60 pkt, co przekłada się np. po 30% z jednego maturalnego przedmiotu. A próg ciągle spada.

Gość gość
na zachodzie paramedycy są doskonale wykształceni, w POlsce tytuł ratownika może zdobyć absolutnie każdy, nie odbywając nawet praktyk do tego studiując przez internet.

Gość gość
jako osoba chora przewlekle powiem jedno: lekarz to lekarza i lekarza nikt nie zastąpi. Ani pielęgniarka ani ratownik ani goździkowa

Gość gość
Autorze Pewnie jestes lekarzem I tracisz latwa kase? A do czego wyjezdza wypadkowa? I ile razy w nocy? Mozna sie Dobrze wyspac I rano isc do kolejnej pracy? Znalem lekarza co mial szesc prac w roznych miejscach w tym dwie na pelny etat. W jakim zawodzie to mozliwe byc w jednej pracy I drugiej jednoczesnie?

Gość gość
wizja ratowania przez ratowników? masakra. Sorry ale medycyny nie kończycie i nigdy nie dorównacie wiedzą i umiejętnościami lekarzowi. Nic do ratowników nie mam, szkoda mi że zarabiają takie g*******e pieniądze ale porównywać się do lekarza? PS: ustawa zabraniająca wam kontraktów zrobi jedną jedyną rzecz- wrócicie na pensje po 1500 zł na rękę i ani grosza więcej. Brak prywatnych firm- ani grosza nie dorobicie I to mnie najbardziej śmieszy- skaczecie nad ustawą która spowoduje że będziecie zrabiać mniej niż sanitariusz w PRL i brać odpowiedzialność za wszystko.

Gość gość
wiecie, trochę dziwi mnie wasze stanowisko jako pacjentów. Sorki ale wolicie ratowników od lekarzy? Nawet jeśli większość przyjeżdzali ratownicy to zawsze mogli zadzwonić po lekarza i w parę minut był. A teraz co? Nico.

Gość gość
no więc doczytałam jeszcze jeden kwiatek- otóż w pogotoiwu na równi jezdzi ratownik ale też pielęgniarki. Tak więc pielęgniarki nie będą musiały mieć studiów (też nowy projekt), wystarczy liceum medyczne. Czyli 18-letna gówniara (po liceum!!!) będzie odpowiadać za czyjeś życie. Fajnie?

Gość gość
Pielęgniarki systemu, jest tak przez cały czas. Autor tematu jest po prostu głupi. Nie zna się, coś przeczyta i myśli, że jest mądry. Po szkole pielęgniarskiej często dziewczyny były lepiej przygotowane do pracy niż po studiach. Na studiach to głównie teoria jest, a jeśli praktyki to takie przyglądanie się na pielęgniarkę, która coś robi bo pozwolić to nie pozwoli aby student zrobił. Ustawy o powrocie szkół pielęgniarskich nie ma i nie będzie. Ps. na przyszłość czerp informacje z wiarygodnych, dla przypomnienia Fakt, czy Wyborcza to nie jest wiarygodne źródło. I sprawdź co znaczy "pielęgniarka systemu" bo znając takich głupio-mądrych krzykaczy to nie masz pojęcia.

Gość gość
to Ty doczytaj ustawę- tuż po LICEUM medycznym pielęgniarka będzie mogła OTWORZYĆ specjalizację systemu i od razu pracować w karetce. Będzie miała wtedy 18-19 lat.