Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Dzieci z wadami serca

Polecane posty

Gość gość

Czy mamy takich dzieci mogą podzielić sie doświadczeniami? Jestem w ciazy i moje dziecko ma wadę serca. Czekam na echo serca płodu i postawienie diagnozy.

Gość gość
Nie martw się :) kardiochirurgia jest u nas na najwyższym poziomie :) ja dziecko mam zdrowe ale sama jestem po operacji na otwartym sercu. A zabieg miałam 20lat temu. W jakim województwie mieszkasz? skąd podejrzenie o wadę? który to tydzień ciąży?

Gość gość
Mieszkam za granica. Jestem w 12 tygodniu wiec niewiele mogą jeszcze powiedzieć bo dziecko jest za małe. Na usg wyszło ze serce jest nienaturalnie przekręcone być moze nawet po złej stronie. Mam mieć kolejne usg ze specjalista w 16 tygodniu i echo serca płodu.

Gość gość
12tc to trochę za wcześnie żeby coś zdiagnozować. nie martw się na razie, być może twojemu dziecku nic nie będzie :) serce jest praktycznie po środku, tylko minimalnie przesunięte w lewo, a nie tak jak wszyscy sądzą całkiem po lewej :) nawet jeśli u Twojego dziecka serce byłoby po prawej stronie to jeszcze nie znaczy ze będzie miało wadę. może być prawidłowo zbudowane i prawidłowo funkcjonować. znam kilka osób u których serce jest po prawej i mają się całkiem dobrze :) 2 z nich są pod opieka kardiologiczna bo ich serca są dodatkowo jednokomorowe. Ale żyją i mają się dobrze :) nie martw się na zapas, bo to szkodzi dziecku a na tak wczesnym etapie to równie dobrze lekarz mógł coś źle zobaczyć...

Gość gość
A echo w 16tygodniu to nie za wcześnie?

Gość gość
Nie wiem kiedy bedą robić echo na razie mam termin w 16 tyg na usg ze specjalista od medycyny prenatalnej. Oglądała serce tysiąc razy juz i na pewno cos jest nie tak w sensie żył idących w złym kierunku. Nic jednak nie potwierdzili i żadnej diagnozy nie dali bo dziecko ma 6 centymetrów a serce malutkie. Znaleźli 4 komory i odpowiednia ilość uderzen serca.