Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Anna  sssss

W co sie ubiera noworodka? Pomocy!

Polecane posty

Gość Anna  sssss

Ciagle czytam i już zgłupiałam... rodzę w lutym, w mieszkaniu mamy dosyć ciepło- cały czas stała temp. Kupiłam już sporo rzeczy w SH- ceny od 1do 5zł wiec jestem zachwycona :D rozmiar 56-62 jak się ubiera takiego noworodka? sam pajac? pajac plus body? mam pare pajacykow na dlugi rękaw na napy rozpinanych po całości, kilka takich bluzek na dlugi rękaw z dwiema napami pod szyją i sporo body na krotki rękaw... no i teraz czytam, ze te body na krotki rękaw chyba niepotrzebne...

Gość gość
Jeżeli masz ciepło w mieszkaniu to wystarczą body z długim rękawem i śpioszki. Co do krótkiego rękawa - na nie mozesz przecież założyć jakąś bluzkę i spodenki.

Gość gość
Np body krótkim plus śpiochy plus kaftanik lub body Plus pajac. Jak masz ciepło to jeden dlugi rekaw powinien wystarczyc. Z reszta co dziecko to inne potrzeby więc ubierz sprawdź czy zmarznie lub się zgrzeje i dostosuj do swojego dziecka.

Gość gość
body na krótki rękaw używałam tylko w czasie upałów. w domu nawet zimą, o ile jest ciepło, wystarczy pajac, więc tych miej zapas. ewentualnie body z długim i spodenki z zakrytymi stopami. jeśli będziesz z dzieckiem wychodzić to body z krótkim rękawem możesz użyć jako bielizny. ogólnie przy noworodku pomyłką są ubranka wkładane przez głowę. na pierwsze tygodnie kupuj tylko kopertowe, rozpinane po całej długości z przodu ubranka. nie sprawdzają się też skarpetki, dziecko je zsuwa, lepsze są spodnie zabudowane na stopie. a i tak przez pierwszy miesiąc używa się tylko pajacyków :)

Gość Anna sssss
ale mówiąc śpioszki to masz na myśli takie z długim rękawem? czyli body z długim i śpioszki z długim? czy jeśli zakładasz body z krótkim, to wtedy śpioszki z długim i odwrotnie?

Gość Anna sssss
czyli i tak nie unikne rzeczy, które będą nieprzydatne... kurcze, na szmatach w ogole nie ma body na długi rękaw... a takich pajacykow to powinnam mieć np. 10 sztuk w rozmiarze 62, 10sztuk 74 itd.?

Gość gość
Spioszki to gracie z szelkami a pajac to taka pizamka na całe cialo. Tak jak mówię u nas jeden długi rękaw się sprawdzał A pod spodem krótki rękaw. Body z długim plus polspiochy (spodnie z zakrytymi stopami) też są ok. Wolimy miec cieplo w domu i lzej ubrac niz odwrotnie.

Gość gość
ja body kupowałam w pepco-nowe po 5 zl za szt. :) albo w Tesco takie wielopaki też nie wychodziły drogo.

Gość gość
Ja tez rodzilam w lutym.I ubieralam tak:body krotki rekaw,spiochy albo polspiochy,na to kaftanik lub body dlugi rekaw i spiochy.Na noc uzywalam pajacykow,jak nie mialam jeszcze spiworka,to zakladalam pod pajaca body z krotkim rekawem.

Gość gość
Moje dziecko urodzone w grudniu nosiło dwa zestawy. Body z krótkim + pajac, albo Body z długim + śpioszki (takie zapinane na ramionkach). W domu około 20 stopni. Ja chodziłam w bluzce z krótkim i bluzie. Dla noworodka jedna warstwa to za mało, chyba, że jest opatulone kocem albo w beciku

Gość gość
Jeden długi rękaw a jedna warstwa to nie to samo. Tak jak poprzedniczka w pepco kupowałam nowe body po 5zl dlatego w lumpkach mi się nie opłacało. Nadal podtrzymuję ze dostosujesz do swojego dziecka. A ilość sztuk to też bardzo indywidualnie bo możesz mieć mocno ulewajace niemowlę i nie nadążyć z praniem albo wiecznie spiace i bezproblemowe gdzie kąpiel to jedyny czas zmiany ubrań. W razie czego zawsze możesz dokupić. Nie ma sensu chomikowac.

Gość gość
Moje jako noworodki ubierałam w samo body zwykle a w chłodniejsze dni i na noc - w pajacyk. Tyle ze ja rodziłam w lecie:) Na zimę, jeżeli masz w miarę ciepło w mieszkaniu, proponowałabym sam pajacyk (to tak jesli ok 22-23 stopnie masz). nie ma sensu dziecka przegrzewać, zreszta maluchom zwykle jest cieplej, niż nam:) Taki pajac jest najwygodnieszy do przebrania czy zmiany pieluchy, body czy spiochy dla takiego malucha, który tylko lezy, już trudniej się ubiera.

Gość gość
Ja się zgodzę z 9:36. Podobnie ubierałam moje dzieciaki. Ja generalnie nie uznaje kocyków. Wolę dziecko cieplej ubrać niż przykryć kocem. Miałam w rodzinie nieprzyjemny przypadek z kocem i unikam przykrywania malutkiego dziecka jak ognia. Zresztą noworodek głównie śpi i mało się rusza, więc nie ma jak się rozgrzać. Sama jak położę się przed tv to muszę się czymś okryć bo mi zimno. Sam pajac to zdecydowanie za mało dla noworodka. Za kilka miesięcy już tak, ale nie dla noworodka.

Gość gość
Ja rodzilam w październiku i chyba tylko raz u brałam małej body z długim rękawem i śpioszki. Zobaczyłam że jest całaokrągła na plecach więcej tam nie ubieralam. Teraz na noc śpioszki w domu jest okolo20 stopni. A na dzień body z długim rękawem i spodenki no i jeżeli są odkryte stopki to skarpetki. Sama wyczyjesz jak ubierac malca. ;-)

Gość gość
Nie śpioszki tylko pajacyk na noc ;-) pomyliło mi sie

Gość gość
Nie śpioszki tylko pajacyk na noc ;-) pomyliło mi sie