Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Ponad miesiąc staram się nauczyć dziecko samodzielnego zasypiania.

Polecane posty

Gość gość

Mój syn ma 4,5 miesiąca. Od około 1,5 miesiąca próbuje go nauczyć samodzielnego zasypiania. Zasypia tylko i wyłącznie na rękach nawet bez bujania i na spacerze w wózku. Chcę aby sam zasypiał. Zasypianie na rękach jest dla mnie uciążliwe z tego względu że mały sporo waży i jak odkładam go do łóżeczka to automatycznie się budzi. Teraz waży 7 kg a co będzie za jakiś czas jak będzie ważył dużo więcej ? Ma ustalone pory drzemek w ciągu dnia. Między 13-14 i między 19-20. Na noc zasypia około 23 i śpi mniej więcej do 7-8 . Zazwyczaj przesypia całe noce,czasami budzi się około 3 na jedzenie. Nasz sposób to włożenie do łóżeczka. Gdy zaczyna płakać , wyciągam go i przytulam po czym odkładam. To potrafi trwać godzinę,dwie a w rezultacie i tak zasypia na rękach. Może to ja coś źle robie i dlatego nie zasypia. Byly już próby trzymania za rączkę i głaskania po główce. Nie przynosi to efektów. Dodam że synek jest śpiący,marudzi,trze oczka,nakłada pieluchę na głowe,płacze..ale sam nie zaśnie. Jak to wygląda u Was? Jak nauczyłyście dzieci samodzielnego zasypiania? Ile trwała taka nauka?

Gość gość
moim skromnym zdaniem jest jeszcze za mały na naukę samodzielnego zasypiania. ja zaczynałam też w tym samym wieku uczyć co Ty i dałam sobie i dziecku spokój. nauczyła się sama zasypiać jak skończyła 7 miesięcy.