Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy któraś z was podnosiła alimenty? Macie jakieś doświadczenia, rady?

Polecane posty

Gość gość

Ja chcę je podnieść pierwszy raz od 10 lat. Do tej pory miałam płacone 300zl, córka jest już szkolniakiem i jednak te wydatki bardzo wzrosły. Naprawdę muszę to udowadniać na zasadzie paragonów, dokumentacji wydatków, rachunków itp? Będę wdzięczna za wszelkie wskazówki.

Gość gość
Ja zbierałam paragony faktury ale sedzina nawet tego nie ogladala.Powiedzialam ile mam wydatków stałych. jedzenie, ubrania,zajecia dodatkowe. i dostałam podwyzke.

Gość gość
Dużo Ci podwyższyła? Na dziecko w jakim wieku?

Gość gość
Nie musisz miec paragonów, bo to nie jest żaden dowód. Za to powinnaś zrobić zestawienie wydatków w excelu, dzieląc tabelkę na wydatki stałe (czynsz, prąd, jedzenie, zajęcia dodatkowe itd) oraz cykliczne (ubrania, wakacje, leczenie) i takie jeszcze rzadsze (rower np raz na 3 lata). Koniecznie trzeba wpisać, ile czasu ojciec poświęca dzieciom - jeśli jego udział w opiece jest znikomy, masz prawo wnosić o ponad połowę kosztów utrzymania np. 70%.

Gość gość
To zależy ile twój były ma dzieci,czy się widuje z corka,czy robi paczki. Czy ty pracujesz i tez utrzymujesz dzieciaka itd.

Gość gość
mało. z 300 na 350.wiec nie wnosze o kolejna podwyzke. a i takmi nie placi tylko fundusz.

Gość gość
gość dziś To zależy ile twój były ma dzieci,czy się widuje z corka,czy robi paczki. Czy ty pracujesz i tez utrzymujesz dzieciaka itd. x Mój były zabiera moją córkę na egzotyczne wakacje co roku (egzotyczne = na inne kontynenty). Zarabia bardzo dużo, ale na pewno udokumentuje najniższą krajową. Ma bdb wykształcenie ale nie pracuje w zawodzie. Nie ma dzieci, nie jest w związku, mieszka w olbrzymim mieszkaniu na strzeżonym osiedlu, które to mieszkanie finansuje mu matka. Córkę zabiera do siebie co 2 tyg ale mała spędza wtedy czas głównie z dziadkami. Nie wychowuje jej, nie uczy się z nią, nie był z nią nigdy u lekarza itd. Ja obecnie jeszcze przez rok jestem na wychowawczym z młodszym synem z nowego, ośmioletniego związku.

Gość gość
No to chyba smialo możesz o 600 minimum się starać skoro ma takie możliwości. Poza tym fajnie ze się interesuje i zabiera na egzotyczne wakacje.

Gość gość
Taaa tyle niby zarabia a mieszkanie finansuje mu matka. Skoro gach cie wziął z inwentarzem i dorobil jeszcze jednego to nuech sie stara teraz. Ojciec i tak juz duzo robi.

Gość gość
Duzo robi bo raz w roku zabiera dziecko na wycieczke?