Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czy wedlug was mamy duzo pieniedzy

Polecane posty

Gość gość

Mam do was pytanie. Nie chce sie chwalic, po prostu ciekawi mnie, czy wedlug innych mamy duzo pieniedzy, bo chcemy budowac dom, wiec moze ktos juz budowal, a mial mniejsze dochody i sie udalo? Otoz na koncie obecnie mamy 44 tys. Do konca listopada uzbiera nam sie jeszcze jakies 30 tys. Wiec razem bedzie jakies 74 tys. Maz w zimie pracuje, wiec zarobi jakies 10 tys. Z tych pieniedzy musimy wyzyc do lipca, troche odlozyc na budowe, bo na wiosne zaczynamy kopac media. Oprocz tego ja mam stary co prawda, ale jednak, domek po babci i troche ziemi, maz ma przepisany dom od swoich rodzicow,z ktorymi mieszkamy. Dom bedzie jego, ale mimo wszystko chcemy budowac nieopodal swoj. Mamy sady, dwa z tych sadow rosna na dzialkach budowlanych oraz dwa samochody, skuter, traktor. To wszystko jest nasze, ale mimo wszystko obawiam sie, czy zdolamy ten dom wybudowac. Wedlug was to duzo czy malo? Ile Wy mieliscie oszczednosci i czego juz sie dorobiliscie, gdy zaczynaliscie budowe? Udalo Wam sie? Dodam, ze kredytu nie chcemy. Jestesmy 4 lata po slubie, maz 32 lata, ja 26, mamy dziecko.

Gość gość
Tak, to jest bardzo duzo. Ja w wieku 26 lat z doktoratem bylam na samy dnie finansowym. Chwytalam sie wszytskiego. Teraz jest lepiej (choc nie mam etatu akademickiego), ale nadal bardzo cienko. Mimo 10-12 godzn pracy dziennie zarabiam ok. 3500. jest to praca w korporacji i ma zwiazek z rozwojem aplikacji produkcyjnych. powiecie mi, ze jakis " maz: zarabia sto azy tyle robiac to samo? Na pewno , ale ja nie i w moim miescie natym stanowisku nikt inny tez nie.

Gość gość
pewnie, że mało a nawet bardzo mało. my budujemy mały dom i niby 25 tys to koszt stanu zero bez medii. my startujemy na wiosnę z kwotą ok 120 tys zł w kieszeni. też nie chcemy kredytu. za tą kasę możecie kupić np materiał

Gość gość
Dzieki za odpowiedzi. Wiem,ze na cala budowe nie starczy. W tym roku, w listopadzie kupujemy pustaki. Moi rodzice sie zaoferowali, ze nam zwroca za nie pieniadze, wiec troche koszt sie zmniejszy. Na wiosne media, bo w tej chwili czekamy na pozwolenie. Dl;atego jeszcze nic nie kupilismy z materialow. Chcemy ruszyc z sama budowa w lipcu, ewentualnie na przyszla jesien, bo znowu troche pieniedzy nam wpadnie. Dom bedzie budowany metoda gospodarcza.

Gość gość
W mojej ocenie macie stanowczo za mało pieniedzy, zeby zaczynac budowe. Zapowiada sie wypruwanie zyl i "budowa" a dokladniej: przestoje trwające wiele lat. Bez sensu.

Gość gość
chcecie przeżyć za 10 tysięcy 8 miesięcy i jeszcze z tego odłożyć? To chyba żart:O

Gość gość
Wedlug mnie macie za malo pieniedzy na budowe domu. Nie rozumiem tego zazynania sie tylko po to zeby miec wlasny dom. Potem nawet takich ludzi nie stac na ogrzewanie tego domu. Zalosne. Poza tym ludzie oprocz domu jest jeszcze kino, teatr, muzyka, wycieczki weekendowe, podroze, ubrania, dentysta, nieprzewidziane wydatki. Skalkulowaliscie to wszystko? Czy na prawde ludziom do szczescia potrzeba tylko siedzenia w ogrodku i grliowanie kielbasy?

Gość gość
Trochę mało jednak, jak na budowę. My mając odłożoną taką kwotę zdecydowaliśmy się jednak na kredyt. Budowa poszła szybko, już kilka lat mieszkamy. Rata kredytu niewielka, nie obciąża jakoś budżetu mocno. Wiadomo, lepiej bez kredytu, ale wtedy latami by sie to ciągnęło, też trzebaby odkładać, jeszcze więcej pewnie niż ta rata wychodzi.

Gość gość
Plytkie jest Twoje myslenie gosciu, jesli uwazasz, ze dom potrzebny mi jedynie do grillowania. Myslisz, ze gdybym nie musiala, to nie budowalabym sie? Dom, w ktorym mieszkamy ma kuchnie,lazienke, kotlownie, ganek, spiszarke i dwa pokoje, w jednym tesciowie. A domek mojej babci ma jeden duzy pokoj, kuchnie i ganek. Lazienki nie ma w ogole. Poza tym to stary 80-letni dom. W remont trzeba by bylo wlozyc wiecej niz w budowe chyba. Maz juz wszystko obliczyl. W tym roku kupujemy pustaki, na ktore pieniadze obiecali nam rodzice. Jakies 30 tys przeznaczamy ''na zycie''. Zostaje okolo 40 tys. Ekipa budowlana wezmie 20 tys. W lipcu chcemy zaczac budowe, gdy bedziemy mieli juz pieniadze dodatkowe,bo okres od lipca do listopada to dla nas sezon zbiorow. Poza tym chcemy w przyszlym roku postawic i przykryc. Tyle. W ciagu 4-5 lat chcemy sie wprowadzic. Na glowe nam sie nie leje, nikt nas nie wygania, ale chcemy sie wybudowac, bo nam ciasno, dziecko rosnie. Mysle, ze pomalu,etapami mozemy dac rade.

Gość gość
Przepraszam za blad. Mialo byc ''spizarke''

Gość gość
Dodam, ze gdy trafi nam sie ''dobry sezon'' to z pola jestesmy w stanie wziac 100 tys. zlotych nawet. Tak bylo w 2013 roku. Mielismy zaczac budowe wtedy,ale okazalo sie, ze w 2014 roku z naszych plonow wzielismy jedynie 18 tys... Wiec widzicie jaka jest ogromna roznica w cenach... Musielismy dwa lata przezyc za te pieniadze. W tamtym roku musielismy sobie kupic nowy samochod (starym maz jezdzi do pracy, ewentualnie blisko po zakupy).Wydalismy na niego 20 tys zl. W tym roku w koncu sie zdecydowalismy na dom. Formalnosci juz sie ''robia''. Czekamy na pozwolenie. Na wiosne media. Nie bedzie to duzy koszt, bo nie trzeba mediow daleko kopac. Okolo 1000 zl prad i tyle samo woda.

Gość gość
Wszustko jest względne. Zależy na czym Ci zależy, i jaki komfort Cię zadowala. Czy jesteś rolnikiem czy nie. Ja budowalem dom pod warszawa który wg Arkona miał kosztować 400 000. Kosztował ok. 700000. Nie były to moje wszystkie oszczędności a i tak żałuję. Jest luźno i....tyle. wolałbym mieszkanie no ale druga połowa się uparla. Nie polecam budowy domu jeśli - robicie to na styk, będziecie budować powoli mieszkać przez lata w nieumeblowanych pokojach a kiedy już skończcie okaże się ze to co było na początku trzeba będzie remontować - jeśli chcecie budować część własnymi siłami wiedz że stracisz tam młodość - dom trudniej sprzedać a czasem jest to nie wykonalne Ja w twoim wieku miałem majątek ok 600000 tysięcy złotych. Więc i dużo i mało. Generalnie dom to skarbonka bez dna. Najgłupsze co mówią ludzie którzy mieszkają w domu to "ale tu nie płacisz czynszu". Będą takie momenty ze zamarzysz żeby zapłacić czynsz i niczym się nie przejmować.

Gość gość
Dzieki za odpowiedz. Wiesz, akurat w naszym wypadku to tylko dom, bo oboje od urodzenia mieszkamy na wsi. Tu mamy z czego zyc- ziemia, wiec tego nie zostawimy, by pojsc na kase do marketu za 1200 zl. Jestesmy rolnikami, placimy KRUS. Projekt, ktory wybralismy nie jest skompliowany. To dom na podstawi prostokata, parterowy 103m2 pls 8m2 kotlownia plus poddasze do adaptacji. Jedynie dach moze kosztowac wiecej, bo jest czterospadowy. Dodam, ze to wies, a na wsi jest murarz, tory uduje domy, sa znajomi meza, ktorzy robia dachy wraz z wiezba. Maz sam kiedys dachy kladl, wiec jakies pojecie ma. Jesli tylko uda nam sie go wybudowac, zrobic instalacje, to zastanawiam sie nad malym kredytem na wyposazenie domu. Tak, by juz mieszkac. Daje nam na to 5 lat, by sie wprowadzic.

Gość gość
Wg mnie to sa grosze,ale jesli taka jest Wasza decyzja to popieram :-)

Gość gość
O tym grillowaniu to byla taka ironia tylko:). Chodzilo ogolnie o poorywanie sie na budowe domu ludzi kktorych na to nie stac:)